Το Πιο Απάνθρωπο Πρόσωπο του Λαϊκισμού

Ξεκίνησε η αναζήτηση ευθυνών για την τραγωδία στη Μάνδρα, όπου οι νεκροί ανέρχονται ήδη στους 15.

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι αυτή δεν συνέβη από έλλειψη χρημάτων: 11 εκατ. ευρώ ήταν διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, ειδικά για το συγκεκριμένο ρέμα, στο πλαίσιο του ΠΕΠ 2014-2020, όπως και οριστικές μελέτες του έργου, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2015.

Ο πραγματικός υπεύθυνος είναι ο ανορθολογισμός, γνήσιο τέκνο του λαϊκισμού, που λυμαίνεται το ελληνικό κράτος και το πολιτικό μας σύστημα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην προκειμένη περίπτωση, όταν χτίστηκε η περιοχή, το κράτος δεν φρόντισε με ένα μηδαμινό κόστος να απαλλοτριώσει τα περίπου 120 στρέμματα που χρειάζονταν, ώστε όλα τα ρέματα που περνούν από τη Μάνδρα να μείνουν ελεύθερα. Προτίμησε να τα αφήσει να μπαζωθούν και να χτιστούν -ακόμα και εργοτάξιο του Δήμου υπάρχει στη Μάνδρα πάνω στο ρέμα- για να κάνει μετά δεκαπλάσιου τουλάχιστον κόστους αντιπλημμυρικά.

Στη συνέχεια, με διαδοχικούς νόμους, νομιμοποίησε και συνεχίζει και σήμερα μαζικά να νομιμοποιεί τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πάνω στα ρέματα. Χωρίς μάλιστα να διαθέτει τα χρήματα από τα τεράστια αυτά ποσά (3,3 δισ. ευρώ από τις νομιμοποιήσεις τα τελευταία χρόνια) για αποκατάσταση της εγκληματικής του αβελτηρίας του παρελθόντος.

Όσο για τα ίδια τα έργα αυτά, έχουν πέσει θύμα της ανικανότητας, της γραφειοκρατίας, αλλά και της συνειδητής καθυστέρησης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων -1 δισ. ευρώ φέτος- που έχει γίνει ακορντεόν για να επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εμφανίζουν “υπερπλεονάσματα” και να παριστάνουν τους καλούς Σαμαρείτες.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο λαϊκισμός αποδεικνύεται τελικά πιο απάνθρωπος στους πιο αδύναμους, που υποτίθεται ότι προπαντός επιδιώκει να προστατεύσει.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER