Μήπως κι εσύ, όπως τόσες και τόσοι άλλοι από εμάς, είσαι ένας άνθρωπος που σκέφτεται λίγο παραπάνω από όσο χρειάζεται; Μη με παρεξηγήσεις. Η σκέψη είναι μέγα προσόν. Όμως, έχεις αναρωτηθεί ποιες είναι εκείνες οι φορές κατά τις οποίες η σκέψη σου σε οδηγεί σε μονοπάτια εμμονής και άγχους;
Ας δούμε τρεις πολύ συνηθισμένες περιπτώσεις ανθρώπων που σκέφτονται λίγο παραπάνω.
Ο «Δεν-Θέλω-Κανένα-Ελάττωμα»
Συνήθως, αν εμπίπτουμε σε αυτήν την κατηγορία, φοβόμαστε την πιθανότητα λάθους και διαρκώς σκεφτόμαστε ποιο θα ήταν το ιδανικό αποτέλεσμα των επιλογών μας. Θα γράψουμε και θα σβήσουμε, λοιπόν, ένα email 10 φορές πριν το στείλουμε ή θα αδειάσουμε όλη την ντουλάπα μας πριν επιλέξουμε το κατάλληλο ρούχο.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε αυτήν τη μάταιη και χρονοβόρα αναζήτηση του τέλειου;
Ας βάλουμε όρια. Για παράδειγμα, επιτρέψτε στον εαυτό σας μονάχα δύο αναθεωρήσεις του email ή επιλέξτε μόνο δύο συνολάκια από την γκαρνταρόμπα σας.
Ο «Δεν-Ξέρω-τι-να-Επιλέξω»
Όπως πολύ σωστά σκεφτήκατε, είναι ο άνθρωπος που παραλύει μπροστά στην πληθώρα επιλογών και οδηγείται πολύ συχνά στην αδράνεια. Είναι ο φίλος με τον οποίο βγαίνουμε για δείπνο και θα περάσει πάνω από μισή ώρα χαζεύοντας το μενού, ενώ, όταν επιλέξει εν τέλει ένα πιάτο, γκρινιάζει στη συνέχεια για το ότι έπρεπε να είχε διαλέξει κάτι άλλο.
Πώς μπορείς να διαχειριστείς παρόμοιες καταστάσεις; Περιορίσου στις δύο πρώτες επιλογές σου και έπειτα παίξε κορόνα-γράμματα!
Ο «Ξαναζώ-Συνέχεια-τη-Στιγμή»
Ίσως η αγαπημένη μου και, ομολογουμένως, πιο δύσκολη περίπτωση: όταν καταστάσεις, γεγονότα και στιγμές ξαναπαίζουν στο κεφάλι μας αδιάκοπα. Όπως η απάντηση που μας έδωσε η συνάδελφος στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας και δεν μπορούμε να τη βγάλουμε από τη σκέψη μας.
Αν κι εσύ πέφτεις σε αυτήν τη «λούπα», προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις το «κουτί του αύριο». Γράψε τη σκέψη που σε απασχολεί, τοποθέτησέ την σε ένα κουτί και αποφάσισε να τη σκεφτείς… αύριο.
Θα ανακαλύψεις ότι πολύ συχνά, καθώς περνούν οι ώρες, η σκέψη χάνει το βάρος και τη σημασία που της έχουμε προσδώσει. Αν είδες τον εαυτό σου σε κάποια από αυτές τις περιπτώσεις, δοκίμασε τις μικρές στρατηγικές και θα χαρώ να ακούσω τι σε απασχολεί σε αυτό το mail: leadfromwithin.org@gmail.com !
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Προσαρμογή στη Νέα Σχολική Ρουτίνα
Ήμουν Πεύκο και Κάηκα, Εσείς Κοιτάξτε τι θα Κάνετε…
Υπόθεση DATAWO: Προστασία Δικαιωμάτων Γυναικών και Θηλυκοτήτων στο Διαδίκτυο