Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια συνεχίζουν δυναμικά να μας προσφέρουν ωραία βιβλία σε διαφορετικές κατηγορίες. Ένα ολόκληρο σύμπαν συγγραφέων, λέξεις που δημουργούν κόσμους, ιστορίες, μελέτες. Κάθε σελίδα είναι φως. Ας δούμε τρεις από τις πιο πρόσφατες κυκλοφορίες.
Ο Κόσμος της Σοφίας | Jostein Gaarder – Vincent Zabus – Nicoby | Μτφρ. Στέλα Ζουμπουλάκη
Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος από το δίτομο graphic novel για παιδιά και νέους, βασισμένο σε ένα παγκόσμιο λογοτεχνικό best seller. Πρόκειται για τη μεταφορά σε κόμικ του βιβλίου «Ο Κόσμος της Σοφίας» του Νορβηγού Jostein Gaarder, ένα «μυθιστόρημα φιλοσοφικής μάθησης» που κυκλοφόρησε το 1991, έγινε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο και σημάδεψε αναμφίβολα πολλές γενιές.
Η τεράστια δύναμή του έγκειται στο γεγονός ότι, διαβάζοντάς το, καθένας από εμάς έχει πρόσβαση και μπορεί να κατανοήσει ένα ευρύ φάσμα φιλοσοφικών προσεγγίσεων, ακόμα και των πιο περίπλοκων.
Τριάντα χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρωτότυπου βιβλίου, η μεταφορά του σε κόμικ είναι η τέλεια ευκαιρία για να ανακαλύψουν οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες της εποχής μας όλες τις σημαντικές φιλοσοφικές ιδέες από τον αρχαίο κόσμο μέχρι σήμερα, χάρη στη Σοφία. Στην εκδοχή του 2022 πλέον, που επικοινωνεί μέσω των κοινωνικών δικτύων, καταπολεμά τον μισογυνισμό και αγωνίζεται ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Το κόμικ γίνεται μέσο για να μας μυήσει σε κόσμους που θεωρούμε απρόσιτους. Έτσι, για παράδειγμα, ο πλατωνικός Μύθος του Σπηλαίου γίνεται απόλυτα κατανοητός, ενώ καθίσταται προφανής η σχέση μορφής και ύλης στον Αριστοτέλη.
Οι Εβραίοι της Ελλάδας | Επιμ. Γιώργος Αντωνίου – Ευάγγελος Χεκίμογλου
Για πολλά χρόνια οι Εβραίοι της χώρας δεν είχαν τον χώρο που τους αναλογούσε στη δημόσια ιστορία. Υπήρξαν κεφάλαιο σκοτεινό και αφημένο να σκονίζεται. Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αθήνα, τόποι όπου έζησαν, τόποι όπου η μνήμη τους τελικά δεν χάθηκε.
Ούτε η φρικτή γενοκτονία του του Β′ Παγκόσμιου Πολέμου δεν άναψε την ιστορική «σπίθα», μόλις πριν από λίγα χρόνια η εβραϊκή κοινότητα και παρουσία άρχισε να μελετάται. Από νέους ερευνητές ή και παλαιότερους αλλά διψασμένους για την αποκατάσταση της μνήμης.
Στη δημόσια εκπαίδευση αυτή η παρουσία φαινόταν ως απουσία. Δεν είναι τυχαίο ότι μέχρι πρότινος ένας νέος μπορούσε να διανύσει όλες τις κλίμακες της εκπαίδευσης και να μη μάθει ποτέ ότι στην Ελλάδα κατοικούσαν και κατοικούν Εβραίοι. Η άγνοια αυτή είναι και η βασική αιτία πίσω από τις διάφορες μορφές αντισημιτισμού.
Τα κενά της δημόσιας ιστορίας έρχεται να καλύψει το βιβλίο αυτό, με «ερευνητικές διαδρομές» σε πολλούς τομείς της ύπαρξης των Εβραίων της Ελλάδας: δημογραφία, αρχαιολογία, μουσική, ενδυμασία, πολιτισμικές ταυτότητες, στάση των χριστιανικών ομολογιών, δικαιική τάξη, οικονομική και επιχειρηματική συμβολή, πολιτική, εκπαίδευση, αντίσταση, απώλεια και διάσωση στη διάρκεια του πολέμου, αποζημιώσεις των θυμάτων, μετανάστευση όσων επιβίωσαν, αναβίωση των ισραηλιτικών κοινοτήτων.
Γραμμένα από ειδικούς, αλλά με τους κανόνες της συντομίας και της απλότητας, τα κείμενα του τόμου περιλαμβάνουν τα πιο πρόσφατα ευρήματα της έρευνας και ανοίγουν σημαντικό πεδίο γνώσης σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Ξενοδοχεία | Μίλτος Πασχαλίδης
Ο καλός τραγουδοποιός, στο νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί από το καλοκαίρι, διηγείται ιστορίες, που εμπνεύστηκε στα ξενοδοχεία που επισκέφθηκε στη διάρκεια της καριέρας του.
Πόσες φορές δεν έχουμε βρει ένα ίχνος από προηγούμενους ενοίκους σε ένα δωμάτιο, κάτι ξεχασμένο, κάτι που μας οδήγησε να φτιάξουμε μια ιστορία; Ο Μίλτος Πασχαλίδης, ταξιδεύοντας για τις ανάγκες των συναυλιών και των άλλων επαγγελματικών υποχρεώσεων, πήρε αυτά τα χνάρια και τα έκανε ιστορίες. Στα 14 διηγήματα που διαδραματίζονται σε ξενοδοχεία, στα 7 μιλάει ο ίδιος για ιστορίες που έχει ζήσει, ενώ οι άλλες 7 είναι επινοημένες.
Όπως σημειώνει, «Τριάντα χρόνια στο δρόμο, ένα πράγμα γνώρισα καλύτερα στις πόλεις που με φιλοξένησαν: τα ξενοδοχεία. Έχω κοιμηθεί σε αμέτρητα. Τόσo πολλά και τόσο συχνά, που πολλές φορές όταν ξυπνάω –ακόμα και στο σπίτι μου– έχω απώλεια προσανατολισμού: με άλλα λόγια, δεν έχω την παραμικρή ιδέα πού βρίσκομαι».
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Jostein Gaarder: Ο «Κόσμος της Σοφίας» σε Graphic Novel