Ο Σταύρος Κιουτσιούκης και η Νέα Σκηνή Κόμικ στην Ελλάδα

Όση ώρα συζητάω μαζί του είμαι σίγουρη πως ο Σταύρος Κιουτσιούκης σκέφτεται τι μπορεί να απομονώσει ώστε να το αξιοποιήσει στο επόμενο καρτούν που θα σχεδιάσει. Μπορεί αυτά που σχεδιάζει να μην είναι βγαλμένα από τη δική του ζωή, αλλά σίγουρα είναι μια σχεδιαστική απεικόνιση της πραγματικότητας.

Δεν θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό γελοιογράφο –δεν είναι άλλωστε– ακόμη κι αν η επικαιρότητα, όταν εμπνέεται από αυτήν, του δίνει λίγα παραπάνω likes στο Instagram. Είναι όμως ο σχεδιαστής κόμικ που έχει φανατικό κοινό, και αυτό γιατί έχει καταφέρει να απενοχοποιήσει τις προσωπικές ερωτικές στιγμές.

Οι περισσότερες εκδόσεις του, 20 στο σύνολο, έχουν γυμνό. Κορμιά όχι σαν αυτά που θέλουμε να γίνουμε, αλλά σαν αυτά που είμαστε. Όταν του ζήτησα να βγούμε για να μιλήσουμε για την τέχνη του, είχα έναν μικρό ενδοιασμό πως θα «φάω χυλόπιτα». Τελικά, ο Σταύρος ήρθε και μου έφερε τη «Χυλόπιτα», το νέο του comic book, κατευθείαν από το τυπογραφείο.

Από Φαρμακοποιός, Σχεδιαστής Κόμικ του «Ελαφρού Ρεπερτορίου»

Ο Σταύρος Κιουτσιούκης έμαθε από πολύ μικρός να σχεδιάζει. Στα 17 του χρόνια είχε κάνει, ήδη, τις πρώτες του αυτοεκδόσεις. Το όνομα του φανταστικού εκδοτικού οίκου ήταν Ζart_corps, το όνομα που μπορούσε να φανταστεί ένα έφηβο αγόρι που σχεδίαζε κόμικ την εποχή εκείνη. Στην πορεία, αυτό εξελίχθηκε ως μια επίσημη έκδοση και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα των εκδόσεων της Ένατης Διάστασης, με τη μορφή ειδικής σειράς.

Όπως μου λέει, με το φαρμακείο απέτυχε. Είχε την πίστη πως θα κάνει τις σπουδές του επάγγελμα, ανοίγοντας το δικό του φαρμακείο σε ένα χωριό της Καβάλας. Σε ένα από τα φεστιβάλ Comic Ν’ Ρlay μοιράστηκε με έναν φίλο του και πλέον συν-εκδότη στην Ένατη Διάσταση, τον Πάνο Κρητικό, πως θέλει να είναι φαρμακοποιός επειδή πρέπει να έχει το προφίλ του σοβαρού επαγγελματία.

Ερωτικά Κόμικ

Μην πιστεύοντας και ο ίδιος αυτό που ξεστομούσε, από εκείνο το βράδυ ο Σταύρος Κιουτσιούκης ξεκίνησε να ασχολείται αποκλειστικά με τα χιουμοριστικά κόμικ, κυρίως με ερωτική θεματική. «Βρήκα τον εαυτό μου. Διαπίστωσα, τότε, πως δεν υπήρχαν ερωτικά κόμικ, αλλά και ό,τι υπήρχε ήταν πολύ αναχρονιστικό και σεξιστικό. Μια αντικειμενοποίηση του έρωτα και μια εργαλειοποίηση του ρόλου της γυναίκας μέσα σε αυτόν».

Τα κόμικ του είναι εκκεντρικά. Μερικά μάλιστα είναι απόλυτα αποκαλυπτικά, ώστε κάποιοι τα μεταφράζουν και ως πορνογραφία. «Με απασχολεί πολύ η ισότητα και η θέση της γυναίκας στο μοίρασμα και στην απόλαυση της ερωτικής πράξης. Τα γυμνά σώματα δεν είναι εξειδικευμένα. Είμαστε όλοι εμείς».

Το Φεστιβάλ Comic N’ Play και η Κοινότητα Κόμικ που Μεγαλώνει

Το μερίδιο των ανθρώπων που διαβάζει και δημιουργεί κόμικ έχει μεγαλώσει αρκετά. Χαρακτηριστικά θυμάται όταν πριν από 21 χρόνια, στο πρώτο φεστιβάλ Comic Ν’ Play, αρκούσε ένα τραπεζάκι στο φουαγιέ της σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για να εκτεθούν τα ελάχιστα αντίτυπα των δημιουργών.

Σήμερα, η λαϊκή τέχνη σχεδιασμού κόμικ έχει πάρει μεγάλη ώθηση λόγω της μεταφοράς όλων στον ψηφιακό κόσμο. Το Instagram, για παράδειγμα, έχει ενισχύσει τη δημοφιλία των δημιουργών και έχει οδηγήσει στην ανάγκη προσαρμογής των διαστάσεων, αλλά και στη δημιουργία comic strips, δηλαδή τη συνεχόμενη αλληλουχία εικόνων εντός τετραγωνιδίων (καρέ) που περιγράφουν με σύντομο τρόπο μια χιουμοριστική ιστορία.

Πληροφορίες

Το 20ό Φεστιβάλ Comic N’ Play γιορτάζει τα 20 χρόνια δημιουργικής σχεδίασης, από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, στην Αποθήκη Γ′ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.  Το  Comic N’ Play είναι το αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας των φίλων των κόμικ και των επιτραπέζιων παιχνιδιών να διαδώσουν την ιδιαίτερή τους αγάπη για αυτά τα δύο αντικείμενα.

Εκεί θα βρείτε νεότερους κυρίως δημιουργούς, αλλά και τον Σταύρο Κιουτσούκη. Ζητήστε του να σας υπογράψει το comic book του. Είμαι σίγουρη πως θα εντυπωσιαστείτε με την αλλιώτικη –αποκλειστικά για εσάς– υπογραφή του.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Δέκα Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Soloúp

Jostein Gaarder: Ο «Κόσμος της Σοφίας» σε Graphic Novel

Graphic Novel: «1984» και «Φάρμα των Ζώων» από τις Εκδόσεις Κάκτος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Storyteller
Storyteller

Η Λώρα Αργυροπούλου ασχολείται με την επικοινωνία και το στρατηγικό μάρκετινγκ με ειδίκευση στον τουρισμό και τα events. Μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού κάνει αυτό που της αρέσει περισσότερο: να συναντάει ανθρώπους ή να κάνει τους ανθρώπους να συναντιούνται.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+