Η Παταγώδης Αποτυχία της COP 27

COP 27 και Κλιματική Κρίση

H διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο έληξε με μια πρωτοφανή –αν και ελλιπή– συμφωνία υπέρ των φτωχών χωρών, αλλά και με την παταγώδη αποτυχία της να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό δράσεων για την κλιματική αλλαγή τις δεσμεύσεις του Παρισιού για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 °C.

Στην COP27, που λόγω μαραθώνιων διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε με δύο μέρες καθυστέρηση, οι ηγέτες των πλούσιων χωρών –οι οποίες, να μην το ξεχνάμε, έχουν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για την υπερθέρμανση του πλανήτη– συμφώνησαν στη δημιουργία ειδικού ταμείου «απωλειών και ζημιών». Στη σύσταση δηλαδή ενός χρηματοδοτικού «οργανισμού» που θα αναλάβει να αποζημιώνει τις φτωχές χώρες όταν αυτές πλήττονται από την κλιματική κρίση.

Ταμείο Υπέρ των Φτωχών Χωρών

Η εξέλιξη είναι πρωτόγνωρη και χαιρετήθηκε με θετικότατα σχόλια. Ωστόσο, χρειάζεται να σημειωθεί ότι, αφενός ο τρόπος υλοποίησής της θα αποφασιστεί έπειτα από έναν χρόνο, στην COP28, αφετέρου ελάχιστες αναπτυγμένες χώρες έχουν έως τώρα ανταποκριθεί στο σύνολο της δέσμευσής τους –που θεωρητικά έχει ισχύ από το 2020– να διαθέτουν 100 δισ. δολάρια ετησίως στις φτωχές χώρες για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί εάν το ταμείο θα υλοποιηθεί ή θα γίνει ό,τι και με τη δέσμευση των 100 δισ.

Παρότι η Σύνοδος για το Κλίμα στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ-Σέιχ είναι πιθανό να μείνει στην ιστορία για αυτή την έστω ανολοκλήρωτη σε βασικά σημεία συμφωνία, η εκκωφαντική αποτυχία της στο θέμα του περιορισμού της ανόδου της θερμοκρασίας στους 1,5 °C αποτελεί ισχυρό σήμα κινδύνου για το μέλλον του πλανήτη. Με τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και άλλους μεγάλους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου να πρωτοστατούν, η σταδιακή κατάργηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων αποκλείστηκε από τη συμφωνία.

Το Φυσικό Αέριο και το Πετρέλαιο Κατακλύζουν τις Αγορές

Η στάση των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην COP27 –αιτιολογημένη άραγε λόγω της ενεργειακής κρίσης;– είναι πλήρως εναρμονισμένη με ό,τι συμβαίνει στην αγορά ενέργειας παγκοσμίως. Η QatarEnergy, για παράδειγμα, υπέγραψε μια 27ετή συμφωνία με την κινεζική πετρελαϊκή Sinopec για την προμήθεια LNG, συμφωνία με τη μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με άλλες παρόμοιες μέχρι στιγμής, καθώς οι ασταθείς αγορές ωθούν τους αγοραστές να αναζητήσουν μακροπρόθεσμες λύσεις.

Με άλλα λόγια, η COP27, εκτός από το ταμείο «απωλειών και ζημιών», διασφάλισε ότι στο άμεσο μέλλον θα προκύψουν ακόμη περισσότερες απώλειες και ζημίες για ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

8 Δισεκατομμύρια Άνθρωποι στη Γη

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022: Ένα Αμφιλεγόμενο Μουντιάλ στο Κατάρ

COP 27: Άσχημο το Κλίμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Greenwashing: Το «Επικοινωνιακό Τέχνασμα» της Περιβαλλοντικής Ευθύνης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+