Είτε είσαι μυημένος στην τέχνη είτε όχι, υπάρχουν κάποιες εκθέσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις και να κατανοήσεις αμέσως το πνεύμα τους. Μια τέτοιας μορφής έκθεση είναι και η Van Gogh Alive στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που παρουσιάζει στιγμές από τη ζωή του πασίγνωστου Ολλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh.
Με το που εισέρχεσαι στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, έρχεσαι σε επαφή με κάποια βιογραφικά στοιχεία του Van Gogh, ώστε να κατανοήσεις καλύτερα την αφετηρία των έργων του και τη φιλοσοφία της ζωής του γενικότερα. Πλεγμένος στα πάθη, όπως πολλοί καλλιτέχνες της εποχής του, δημιουργεί τους πίνακες του -800 συνολικά- με μοναδική ένταση στο χρώμα.
Είναι η πρώτη φορά που η έκθεση των έργων ενός τόσο σπουδαίου ζωγράφου γίνεται ψηφιακά, ντύνεται με μουσική, με τα έργα να εναλλάσσονται, ενώ βρίσκεσαι σε ένα σταθερό σημείο και παρακολουθείς. Η τεχνολογία Sensory4 του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, επιτρέπει την τρισδιάστατη παρουσίασή τους, με παράλληλες αναφορές στα λεγόμενα του Van Gogh – τα αποφθέγματα της ζωής του.
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια πρωτοποριακή απεικόνιση, με έντονες εναλλαγές, που σε γεμίζει συναισθήματα και σκέψεις και σε φέρνει λίγο πιο κοντά στην τέχνη, αφού σε εισάγει καθολικά μέσα σ’ έναν κόσμο διαδραστικό και όχι στατικό, όπως μπορεί να είναι πολλές φορές η εμπειρία του να κάθεσαι και να παρατηρείς κάποιον πίνακα.
Ένα στοιχείο που μου τράβηξε την προσοχή; Η έκθεση “Van Gogh Alive” ήταν κατάμεστη από παιδιά, που είχαν “χαθεί” ολοκληρωτικά στην φαντασμαγορική εμπειρία, γεγονός που με έκανε να σκεφτώ το μέγεθος της σημασίας αυτής της πρωτοβουλίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών: αν θέλεις να φέρεις κάποιον σε επαφή με την τέχνη, υπάρχει πια πλήθος εργαλείων που μπορείς να επιστρατεύσεις για να κάνεις αυτή την πρώτη εμπειρία πραγματικά αξέχαστη.