Οίκος Βέργος: Δημοπρασία με Έργα Κορυφαίων Ελλήνων Δημιουργών

Δημοπρασία Οίκου Βέργος

Καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες στις οποίες εξειδικεύεται ο οίκος, η Vergos Auctions διοργανώνει μια σπονδυλωτή δημοπρασία, η οποία θα εκτείνεται σε 3 βασικές θεματικές ενότητες, με πληθωρική και ενδιαφέρουσα γκάμα έργων τέχνης και αντικειμένων σε καθεμία από αυτές. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού στο Ζάππειο Μέγαρο την Τετάρτη 1η Ιουνίου, ενώ το διάστημα 29-31 Μαΐου θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο έκθεση ανοιχτή για το κοινό, προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους να θαυμάσουν διά ζώσης τα έργα της δημοπρασίας.

Νεοελληνική Ζωγραφική και Γλυπτική

Γιάννης Τσαρούχης, Καικίας και Ζέφυρος

Γιάννης Τσαρούχης, «Καικίας και Ζέφυρος», ακρυλικό σε πλακάκι, 30×30 εκ.

Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας περιλαμβάνει 158 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης καταξιωμένων καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική εικαστική σκηνή. Έμφαση δίνεται στους Έλληνες εικαστικούς, μεταξύ των οποίων είναι οι: Α. Ακριθάκης, Γ. Βαρώτσος, Γ. Γαΐτης, Απ. Γεωργίου, Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Ζογγολόπουλος, Γ. Κόττης, Τ. Μαντζαβίνος, Χρ. Μπότσογλου, Χρ. Μποκόρος, Pavlos (Διονυσόπουλος), Γ. Ρόρρης, Π. Σάμιος, Εδ. Σακαγιάν, Β. Σπεράντζας, Π. Τέτσης, Takis (Βασιλάκης), Θ. Τσίγκος, Α. Φασιανός, Β. Φωτόπουλος, Τζ. Χριστοφόρου κ.ά.

Αντιπροσωπευτικά έργα μεγάλων δασκάλων, όπως οι Σπ. Βασιλείου, Κ. Βολανάκης, Γ. Γουναρόπουλος, Φ. Κόντογλου, Γ. Μαλέας, Γ. Μπουζιάνης, Γ. Μόραλης, Σπ. Παπαλουκάς, Κ. Παρθένης, Γ. Τσαρούχης, Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας και Γ. Ιακωβίδης πλαισιώνουν αρμονικά τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.

Στην κατηγορία αυτή, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν τα παρακάτω έργα:

  • Θανάσης Τσίγκος, «Λουλούδια σε μαύρο φόντο», τιμή εκτίμησης: 20.000-30.000 ευρώ
  • Γιάννης Γαΐτης, «Χωρίς τίτλο», τιμή εκτίμησης: 10.000-15.000 ευρώ
  • Γιάννης Τσαρούχης, «Καικίας και Ζέφυρος», τιμή εκτίμησης: 12.000-16.000 ευρώ
  • Takis [Βασιλάκης], «Triple signal», τιμή εκτίμησης: 70.000-90.000 ευρώ
  • Pavlos [Διονυσόπουλος], «Pot de fleurs», τιμή εκτίμησης: 25.000-35.000 ευρώ

Ιστορικά, Φιλελληνικά και Λαϊκά Αντικείμενα

Διονύσιος Τσόκος

Διονύσιος Τσόκος (1814-1862), «Πορτρέτο άνδρα», λάδι σε μουσαμά, 47,5×41 εκ.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται μια σειρά από πίνακες ζωγραφικής με θέμα εμπνευσμένο από τους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τοπογραφίες μέσα από το βλέμμα φιλέλληνων ταξιδιωτών και καλλιτεχνών της εποχής, ιστορικά πορτρέτα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης με φιλελληνική ταυτότητα, καθώς και πολλά άλλα είδη ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει ένα από τα σερβίτσια της οικογένειας Καποδίστρια, που φέρει το οικόσημό τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης στο έργο του Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862) «Μάχη Ελλήνων και Τούρκων», το οποίο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Παρίσι από αντικέρ που συνήθιζε να ψωνίζει μεταξύ 1948-1950. Έκτοτε κοσμούσε τους τοίχους του θρυλικού σπιτιού της Αγίας Παρασκευής για μεγάλο διάστημα και εκτέθηκε σε πολλές εγχώριες εκθέσεις (βλ. επίσης το άρθρο «Barend Cornelis Koekkoek στη Δημοπρασία του Οίκου Βέργος»).

.

Πολύτιμα Κοσμήματα

σκουλαρίκια

Χρυσός 18 καρατίων, με 28 pear cut σμαράγδια και 538 round brilliant cut διαμάντια.

Τις γνωστές κατηγορίες ειδών που έχουν αναδείξει τη Vergos Auctions ως τον μεγαλύτερο οίκο δημοπρασιών στην Ελλάδα έρχεται να συμπληρώσει η κατηγορία πολύτιμων κοσμημάτων, που περιλαμβάνει μοναδικά, υψηλής αισθητικής και αξίας κομμάτια, τα οποία έχουν επιλεχθεί και εκτιμηθεί από εξειδικευμένη ομάδα του οίκου. Πολλά δε από αυτά φέρουν την υπογραφή φημισμένων κοσμηματοποιών της Ελλάδας, όπως Zolotas και Lalaounis, καθώς και του εξωτερικού, όπως οι οίκοι Chopard και Chaumet. Ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια, τα οποία ανήκαν στην αείμνηστη ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη και ήταν επιλογή και αγορά της ίδιας κατά τη διάρκεια ταξιδιού της σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται και από το πιστοποιητικό που τα συνοδεύει.

Η δημοπρασία θα μεταδίδεται παράλληλα από την ιστοσελίδα του oίκου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι που δεν θα παρευρίσκονται στην αίθουσα, μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν μέσω διαδικτύου, γραπτής ή/και τηλεφωνικής προσφοράς.

Πληροφορίες

Έκθεση: Κυριακή 29 Μαΐου, 12:00-21:00, Δευτέρα 30 Μαΐου, 10:00-21:00,  Τρίτη 31 Μαΐου, 10:00-21:00 | Δημοπρασία: Τετάρτη 1η Ιουνίου, 18:00 | Ζάππειο Μέγαρο

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Τα «Στοιχεία Αυτογνωσίας» της Μαριάννας Λούρμπα

Η Xu Yang στην Γκαλερί Δύο Χωριά

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+