Βερονίκη Φραγκιά: Η Λακωνία σαν Βάση και Σημείο Αναφοράς

Σας καλωσορίζουμε στη στήλη “Wise Producers”, τη νέα συνεργασία της αθηΝΕΑς με τη Wise Greece, την πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό. Από τη μία πλευρά προωθεί τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα για ορφανοτροφεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με 100 παραγωγούς, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, έχει προσφέρει περισσότερους από 40 τόνους τρόφιμα σε ιδρύματα, κατακτώντας σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο της.

Κάθε μήνα θα φιλοξενούμε στην αθηΝΕΑ μια συνέντευξη με έναν από τους “σοφούς παραγωγούς” της Wise Greece. Σήμερα θα γνωρίσουμε καλύτερα τη Βερονίκη Φραγκιά, που αγαπά ιδιαίτερα τα βότανα! Γι’ αυτό και ίδρυσε την Laconian Herb Society, για να γεμίσει τη ζωή μας με γεύσεις και αρώματα.

Όπως εξηγεί η Βερονίκη: “Τα ελληνικά αρωματικά φυτά έχουν μια δεδομένη υπεροχή, λόγω του κλίματος. Η γη της Λακωνίας έρχεται και προσθέτει σε αυτό την αυθεντικότητα και την αγνότητα”. Η Laconian Herb Society από την πλευρά της φροντίζει “όλο αυτό να μη βιομηχανοποιηθεί, να μην εντατικοποιηθεί σε βαθμό που θα αλλοιωθούν αυτά τα πολύτιμα χαρακτηριστικά”, έτσι η ομάδα παρακολουθεί και ακολουθεί τον φυσικό ρυθμό των αρωματικών φυτών. “Δύσκολο αν θες να παράγεις με σταθερότητα, αλλά στον αντίποδα κερδίζεις ένα μαγικό προϊόν.”

Πες μας λίγα λόγια για εσένα. Πώς ξεκίνησες; Πώς σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με το τρόφιμο;

Η Laconian Herb Society ξεκίνησε από μια παρέα μηχανικών το 2013. Όλοι μας είχαμε την πεποίθηση ότι έπρεπε να ασχοληθούμε με την πρωτογενή παραγωγή, ανεξάρτητα από το πού βρισκόμασταν επαγγελματικά εκείνη τη στιγμή. Ήταν ξεκάθαρο σε όλους ποιος πρέπει να είναι ο δρόμος για τον τόπο μας. Η Λακωνία σαν βάση και σημείο αναφοράς, λόγω εντοπιότητας, ήταν η καθοδήγηση στην επιλογή μας – και ήταν απόλυτη.  Χέρσα γη, τραχιά, αμόλυντη, μακριά από τη βιομηχανοποίηση, μακριά από εντατικές καλλιέργειες. Ελιά, βράχος, βότανα.

Πες μας λίγα λόγια για το brand. Τι πρεσβεύει; Με τι σκοπό το δημιούργησες;

Καταφέραμε, πιστεύω, να αποτυπώσουμε στο όνομά μας όλο αυτό που φιλοδοξούμε και πασχίζουμε να εδραιώσουμε. Μια κοινότητα παραγωγών στη Λακωνία που θα δουλέψει, θα παιδέψει και θα ανυψώσει την διαθέσιμη ποικιλία αυτοφυών βοτάνων, εκεί που της αξίζει. Με βάσεις ισχυρές, όπως βιολογικές καλλιέργειες φροντισμένες από το σπορείο μέχρι και την συγκομιδή τους, καθώς και μια μονάδα με σύγχρονες μεθόδους και μηχανήματα επεξεργασίας, προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε την εξέλιξη της περιοχής σε κέντρο παραγωγής υψηλής ποιότητας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Επομένως: αλήθεια, ομάδα, εργατικότητα, παράδοση.

Χρειάζεται πέρα από τα ουσιαστικά προαπαιτούμενα -το άριστο προϊόν, την υψηλή ποιότητα και τον επαγγελματισμό- χρόνος, υπομονή και επιμονή. Πολύ και από τα τρία!

Πώς ξεκίνησες; Τι δυσκολίες αντιμετώπισες;

Ξεκινήσαμε με πολύ διάβασμα, πολύ έρευνα, πολύ αναζήτηση. Σε κάθε επίπεδο. Από την καλλιέργεια στην επεξεργασία και από το επιχειρείν στην ισχύουσα νομοθεσία. Προετοιμαστήκαμε καλά και υλοποιήσαμε μεθοδικά. Τα χωράφια καλλιεργήθηκαν από εμάς, με φυτά που μεγαλώσαμε μόνοι μας, η μονάδα σχεδιάστηκε από εμάς, το brand δουλεύτηκε με την απόλυτη συμμετοχή μας στα χέρια ενός πολύτιμου και εμπνευσμένου συνεργάτη που επιλέξαμε μετά από μεγάλη έρευνα. Θα έλεγα ότι το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν και είναι σίγουρα το εμπορικό, και ειδικά με τους πελάτες εσωτερικού.

Μίλησέ μας για τα προϊόντα σου. Τι τα κάνει διαφορετικά;

Τίποτα και τα πάντα! Τα ελληνικά αρωματικά φυτά έχουν μια δεδομένη υπεροχή, λόγω του κλίματος. Η γη της Λακωνίας έρχεται και προσθέτει σε αυτό την αυθεντικότητα και την αγνότητα. Εμείς απλά φροντίζουμε όλο αυτό να μη βιομηχανοποιηθεί, να μην εντατικοποιηθεί σε βαθμό που θα αλλοιωθούν αυτά τα πολύτιμα χαρακτηριστικά. Παρακολουθούμε και ακολουθούμε τον φυσικό ρυθμό τους λοιπόν. Δύσκολο αν θες να παράγεις με σταθερότητα, αλλά στον αντίποδα κερδίζεις ένα μαγικό προϊόν.

Πες μας για τις πρώτες ύλες.

Τα φυτά μας είναι όλα βιολογικά, περιορισμένης παραγωγής, καλλιεργημένα και φροντισμένα στη Δαιμονιά Λακωνίας. Το τσάι του Βουνού είναι από τους πρόποδες του Ταΰγετου. Όλα τα φρούτα που χρησιμοποιούνται στα μείγματα This is Tea ή στα Remedies είναι φυσικά αποξηραμένα, χωρίς καμία άλλη επεξεργασία. Απλά υλικά, μοναδικές γεύσεις!

Υπάρχουν κάποια προϊόντα σου που ξεχωρίζεις;

Φυσικά! Μαγειρικά μείγματα – τα χρησιμοποιώ παντού και θεωρώ ότι κάθε ένα από αυτά είναι και μια μυρωδιά της ελληνικής κουζίνας, μια μυρωδιά από την κουζίνα της γιαγιάς μας…

Δώσε μας μερικές προτάσεις για τα προϊόντα σου.

Εύκολο… Δοκιμάστε αν δεν το έχετε κάνει ήδη κρύο βοτανικό τσάι. Μια δόση βοτάνων σε ένα μπουκάλι κρύο νερό και στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Δροσερό, ευεργετικό, πιο εύγευστο και πιο αρωματικό ακόμα και από το ζεστό αφέψημα. Επίσης, δοκιμάστε να φτιάξετε αμύγδαλα αναποφλοίωτα ψητά με θυμάρι. Λίγο λαδάκι και θυμάρι, ψήσιμο στον αέρα μέχρι να καψαλιστούν. Μοναδική γήινη και καθαρή γεύση.

Οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να κάνουν τη διαφορά μέσα στην κρίση;

Αν δεν το πιστεύαμε αυτό, δεν θα ξεκινούσαμε. Είναι παρόλα αυτά πλήρης απασχόληση και κάτι παραπάνω. Χρειάζεται πέρα από τα ουσιαστικά προαπαιτούμενα -το άριστο προϊόν, την υψηλή ποιότητα και τον επαγγελματισμό- χρόνος, υπομονή και επιμονή. Πολύ και από τα τρία!

Γιατί επέλεξες να συμμετάσχεις και να υποστηρίξεις την Κίνηση Wise Greece;

Η ιδέα της προσφοράς είναι έτσι κι αλλιώς σημαντική. Προσωπικά, όμως, με κέρδισαν οι άνθρωποι. Είναι αφοσιωμένοι και προσηλωμένοι σε αυτό που έχουν οραματιστεί. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να προσπεράσεις.

Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύτηκε αρχικά στο Wise Greece.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Wise Producers
Wise Producers

Η Wise Greece είναι μία πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική Κίνηση με διπλό σκοπό. Από τη μία πλευρά προωθεί τα προϊόντα των μικρών Ελλήνων παραγωγών, ενώ χρησιμοποιεί το κέρδος από την πώληση των προϊόντων για να αγοραστούν τρόφιμα για ορφανοτροφεία και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέχρι σήμερα, συνεργάζεται με 100 παραγωγούς, με περισσότερα από 2.500 προϊόντα, έχει προσφέρει περισσότερους από 40 τόνους τρόφιμα σε Ιδρύματα, κατακτώντας σημαντικά βραβεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το έργο της.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+