Βίκυ Γκίζα: Θα Δούμε Περισσότερες Καινοτομίες και Startups από την Ελλάδα

Βίκυ Γκίζα Hellenic Stories

Μια Ελληνίδα στο τιμόνι της Amazon: η Βίκυ Γκίζα μιλά στην Σύλβια Κλιμάκη και στη στήλη της αθηΝΕΑς “Hellenic Stories” για τη συναρπαστική της καριέρα.

Όνομα: Βίκυ Γκίζα
Επάγγελμα: Director, General Manager Amazon
Τόπος Κατοικίας: Σαν Φρανσίσκο

Η Βίκυ μεγάλωσε στην Άρτα και στη συνέχεια σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Σε ηλικία μόλις 22 ετών έφυγε από την Ελλάδα για μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο στο City University (MA in Communication Policy) για να βρεθεί σήμερα στην καρδιά της Σίλικον Βάλεϊ σε μια από τις κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας στον κόσμο, την Amazon. Στο βιογραφικό της  φιγουράρουν “βαριά” ονόματα του τεχνολογικού κλάδου. Έχει εργαστεί στη Yahoo! για 6 χρόνια και για άλλα 6 στην εταιρεία Skype, μεταξύ άλλων. Από τη στιγμή που ξεκίνησε να εργάζεται στη Yahoo!, τη μάγεψε ο χώρος της τεχνολογίας. Πιστεύει πολύ στο οικοσύστημα των νέων ελληνικών startups και ονειρεύεται να δει μια ελληνική unicorn τα επόμενα χρόνια.

Ποιό ήταν το όνειρο σου από παιδί;

Ήθελα να ζήσω σε μια μεγάλη πόλη και να κάνω κάτι που να έχει σημασία. Δεν είχα ονειρευτεί ότι θα ασχοληθώ με την τεχνολογία. Αλλά τη στιγμή που άρχισα να δουλεύω στη Yahoo!, όταν σπούδαζα στο Λονδίνο, κατάλαβα αμέσως ότι θα συνεχίσω να δουλεύω στον χώρο της τεχνολογίας.

Φιλοδοξία ή ταλέντο: τι μετράει πιο πολύ για να πετύχει κάποιος;

Πρέπει να αναγνωρίσει κάποιος το ταλέντο του ή, θα έλεγα καλύτερα, τις ικανότητές του. Μετά χρειάζεται επιμονή και σκληρή δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η φιλοδοξία απλά επιταχύνει την πρόοδο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αποτυχία που έχεις βιώσει μέχρι σήμερα και πώς τη διαχειρίστηκες;

Για κάποιο χρονικό διάστημα στην καριέρα μου επικεντρώθηκα στον τίτλο και σε επιφανειακά πράγματα. Εκείνη την περίοδο δεν ήμουν χαρούμενη και η καριέρα μου έμεινε στάσιμη. Όταν άρχισα να επικεντρώνομαι σε πιο ουσιαστικά πράγματα, η καριέρα μου εξελίχθηκε με τρόπους που δεν φαντάστηκα ποτέ και είμαι πολύ πιο ικανοποιημένη.

Πρέπει να αναγνωρίσει κάποιος το ταλέντο του ή, θα έλεγα καλύτερα, τις ικανότητές του. Μετά χρειάζεται επιμονή και σκληρή δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η φιλοδοξία απλά επιταχύνει την πρόοδο.

Για ποιο πράγμα είσαι πιο υπερήφανη;

Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη, την Άρτα. Ο δρόμος από την Άρτα ως τις κορυφαίες εταιρείες στη Σίλικον Βάλεϊ είναι μακρινός. Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτήν τη διαδρομή.

Τι σε κάνει ευτυχισμένη;

Σε προσωπικό επίπεδο, με ευχαριστεί να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Επαγγελματικά, να διαβάζω πώς αυτό που κάνω αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο, και να βλέπω τα μέλη της ομάδας μου να εξελίσσονται και να βρίσκονται σε μεγαλύτερους, πιο σημαντικούς ρόλους.

Αν βαθμολογούσες το πόσο ικανοποιημένη είσαι με τη ζωή σου από το 0 μέχρι το 10, τι σκορ θα έβαζες;

12.

Αν σε έβλεπε τώρα ο 20χρονος εαυτός σου, τι θα σκεφτόταν;

Θα ήταν πολύ χαρούμενος.

Πώς βιώνεις το lockdown στην Αμερική;

Το lockdown είναι δύσκολο όπου κι αν βρίσκεται κανείς. Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Για παράδειγμα, περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου και άρχισα πάλι μαθήματα πιάνου από απόσταση μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Τι σου λείπει πιο πολύ από τη χώρα σου;

Φυσικά οι φίλοι και η οικογένειά μου. Αλλά και η ελληνική κουλτούρα, το φαγητό, η θάλασσα, το γαλάζιο και το λευκό των νησιών μας.

Με κάθε αλλαγή υπάρχoυν ευκαιρίες. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στις ευκαιρίες.

Και τι ΔΕΝ σου λείπει;

Μερικές φορές είναι δύσκολο να κάνεις πολύ απλά πράγματα.

Ανησυχείς για το πόσο θα αλλάξει η ζωή μας λόγω Covid-19;

Όχι. Με κάθε αλλαγή υπάρχoυν ευκαιρίες. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στις ευκαιρίες.

Σπούδασες στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο. Πώς ήταν η εμπειρία σου από το ελληνικό πανεπιστήμιο;

Είχα κάποιους σπουδαίους καθηγητές που με βοήθησαν στην προσωπική μου εξέλιξη.

Πόσων χρονών έφυγες από Ελλάδα;

22 για να σπουδάσω.

Πιστεύω ότι η τεχνολογία έχει επηρεάσει τη ζωή μας πιο πολύ θετικά από ό,τι αρνητικά.

Θα γύρναγες πίσω;

Δεν είναι στα άμεσα σχέδια μου, αλλά… ποιος δεν θα ήθελε να ζήσει σε μια τόσο όμορφη χώρα!

Η πανδημία έχει ωθήσει τον κόσμο στην ευρύτερη χρήση της τεχνολογίας: για να εργαστούμε, για συναντήσεις, για άθληση, για ψώνια, για ψυχαγωγία. Υπάρχει κίνδυνος με την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας;

Πιστεύω ότι η τεχνολογία έχει επηρεάσει τη ζωή μας πιο πολύ θετικά απ’ ό,τι αρνητικά. Δεν ξέρω πώς θα επιβιώναμε χωρίς την τεχνολογία κατά τη διάρκεια του Covid-19. Κάποιοι θα κάνουν κατάχρηση… αλλά οι εταιρείες έχουν δείξει να καταλαβαίνουν την ευθύνη τους στο ρόλο που έχουν στη ζωή των ανθρώπων.

Πώς είναι να δουλεύεις σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως;

Είμαι πολύ χαρούμενη. Κάθε μέρα κάνω πράγματα που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, προς το καλύτερο.

Αν μπορούσες να κάνεις μια πρόβλεψη για το μέλλον, ποια θα ήταν αυτή;

Θα δούμε περισσότερες καινοτομίες και startups από την Ελλάδα.

Και μια ευχή;

Ένα ελληνικό startup unicorn τα επόμενα 10 χρόνια.

Περισσότερα πορτρέτα Ελλήνων που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, από τη στήλη της αθηΝΕΑς “Hellenic Stories“:

Νίκος Μαούνης: H Ελλάδα Είναι Eυλογημένη Xώρα. Ενεργειακά Έχει Κάτι Μοναδικό

Κατερίνα Σώκου: Xρειάζεται Ένα Kίνητρο Για Να Aνθίσει το Tαλέντο

Έλλη Ανδρουλάκη: Δούλεψα Πάρα Πολύ και Δεν Έδινα Σημασία στα “Politics”

Νίκος Μπονάτσος: Το Ταλέντο Είναι Οικουμενικό, Όχι Όμως Και οι Ευκαιρίες

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Hellenic Stories
Hellenic Stories

Η Σύλβια Κλιμάκη είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του Bloomberg στο Λονδίνο. Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για θέματα περιβάλλοντος στο Forbes, The Evening Standard και The Sunday Times. Το 2020 ίδρυσε το Climate and Green Economy Group of the Harvard Club of the United Kingdom που έχει ως στόχο την προώθηση θεμάτων βιωσιμότητας και πράσινης οικονομίας. Έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series "This is Greece" που προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο PBS, ενώ παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Στην Πράξη. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά Μεταξύ άλλων έχει συμπαρουσιάσει το TV Series “This is Greece” που προβλήθηκε στο Αμερικανικό δίκτυο PBS, έχει διατελέσει σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων στην Εθνική Τράπεζα και έχει κάνει strategic solution design για πολυεθνικές εταιρίες σε θέματα branding and audience understanding. Παρουσίαζε τις πρωινές ειδήσεις στην τηλεόραση του Σκάι, ήταν παραγωγός και παρουσιάστρια της εκπομπής Στην Πράξη στην τηλεόραση του Σκάι για επτά συνεχείς σεζόν. Η Σύλβια είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (MA) στον τομέα Regional Studies East Asia από το Πανεπιστήμιο του Harvard και έχει πτυχίο (BSc) στη Διαχείριση Επιστημονικών και Πληροφοριακών Συστημάτων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ μελέτησε Mandarin, Γαλλικά και Γερμανικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+