Βήματα Αποφόρτισης για Εσώκλειστους Γονείς

Μένουμε σπίτι. Το σύνθημα της εποχής. Πόσο δύσκολο ήταν στην αρχή, ίσως ακόμα να είναι, να βάλεις τα παιδιά σε μια τάξη παράλληλα με την εργασία σου και τις δουλειές του σπιτιού. Πλέον όλα γίνονται μέσα στο σπίτι. Αρχίζεις και καταλαβαίνεις πως αυτή η κατάσταση ήρθε για να μείνει για αρκετό καιρό, όμως ταυτόχρονα ξέρεις πως πρέπει να ανταπεξέλθεις και να συνηθίσεις μια άλλη ρουτίνα. Πρώτα όμως πρέπει να τη σχεδιάσεις. Σου προτείνω τα εξής βήματα:

Μικρές κινήσεις αυτοφροντίδας

Μπορεί αν εργάζεσαι από το σπίτι, να μην χρειάζεται η φυσική σου παρουσία. Αυτό δεν σημείνει ότι πρέπει να παραμελήσεις τον εαυτό σου και τις καθημερινές συνήθειες υγιεινής και καθαριότητας. Και δεν εννοώ μόνο τη δεδομένη καθαριότητα λόγω του ιού, αλλά την περιποίησή σου. Ακόμα κι αν δεν σε βλέπουν, δεν είναι κακό να χρησιμοποιήσεις που και που ένα απαλό κραγιόν ή το after save σου. Ένα χαλαρωτικό μπανάκι πριν κοιμηθείς και ένα κρασάκι που θα απολαύσεις με τον σύντροφό σου ή κάνοντας βιντεοκλήση με τους φίλους σου είναι καλές επιλογές για να αποφορτιστείς από την πίεση της καραντίνας.

Επιχείρηση μαγείρεμα: Γίνε ο επόμενος διάσημος σεφ

Όχι απαραίτητα για να αλλάξεις επάγγελμα, αλλά τι καλύτερο τώρα που είσαι περισσότερο στο σπίτι να περάσεις δημιουργικές ώρες στην κουζίνα σου παρέα με τα παιδιά σου ανακαλύπτοντας νέες γεύσεις και γιατί όχι, νέες συνταγές. Σαφώς και δεν πρέπει να ξεφύγεις από τον οικονομικό προϋπολογισμό ούτε και από τις σωστές διατροφικές συνήθειες – ειδικά τώρα που η ευκαιρία για άσκηση είναι ελάχιστη.

Προετοιμασία για την φράση “μαμά πεινάω”

Μεγάλη «πρόκληση» για εμένα και πιστεύω και για εσένα είναι το «Μαμά, πεινάω» ανά μια ώρα τουλάχιστον. Ξέρεις ότι δεν πεινάει πραγματικά το παιδί σου. Απλά νιώθει ανία. Οπότε προσπάθησε να τηρήσεις τα κυρίως γεύματα της ημέρας προνοώντας ταυτόχρονα να υπάρχουν διαθέσιμα υγιεινά σνακ.

Το θέμα σχολείο

Είναι φλέγον ζήτημα αυτό το καιρό, με τις πλατφόρμες και τις διάφορες δυσκολίες, μιας που όλο αυτό μας έπιασε απροετοίμαστους. Ως μαμά και εκπαιδευτικός θα σε παρακαλέσω να μην αφήσεις μέρα να περάσει χωρίς έστω μια επανάληψη πχ. στην προπαίδεια. Το παιδί δεν είναι σε διακοπές. Τα κτίρια είναι κλειστά για το κοινό καλό, η εκπαίδευση όμως δεν σταματάει, και τα παιδιά πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Ας «εκμεταλλευτούν» αυτή την κατάσταση, τώρα που έχουν πιο πολύ χρόνο, για να γίνουν πιο καλοί και να καλύψουν τα κενά τους.

Ένα οικογενειακό πρόγραμμα

Οργανώστε όλοι μαζί (αν τα παιδιά σας δεν είναι πολύ μικρά σε ηλικία) και φτιάξτε ένα πρόγραμμα ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Ξεκινήστε από τις ώρες που πρέπει να εργάζεστε ήσυχα εσείς, τις ώρες που πρέπει να μελετούν τα παιδιά όσα τους βάζει το σχολείο και το φροντιστήριο, τις ώρες ενασχόλησης με τις οθόνες (προσοχή εδώ, χρειάζεται όριο) και τις ώρες που θα περνάτε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Έτσι τα παιδιά θα καταλάβουν ότι υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια και θα νιώσουν ότι η οικογένεια ενωμένη τα ξεπερνάει όλα.

Να θυμάσαι!

Μαμά και μπαμπά, μην απογοητεύεσαι! Στην αρχή μπορεί να ένιωθες ότι δεν θα τα καταφέρεις, σιγά σιγά και με υπομονή θα δεις πως έχει και κάποια καλά η κατάσταση αυτή. Ένα θα σου αναφέρω. Μένουμε σπίτι, και ανακαλύπτουμε τον κόσμο που υπήρχε μπροστά στα μάτια μας και ίσως δεν τον απολαμβάναμε αρκετά. Έναν όμορφο κόσμο που δεν μας άφηναν οι υποχρεώσεις να ζήσουμε και να χαρούμε.

Το άρθρο της ειδικής παιδαγωγού Ηλιάνας Σεϊτανίδου δημοσιεύτηκε στο Thriveglobal.gr στις 20 Απριλίου 2020

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+