Wein.plus: Μια Ψηφιακή Πλατφόρμα για τους Λάτρεις του Ποιοτικού Κρασιού

Συζήτηση γύρω από το κρασί, ελληνικό αλλά και γερμανικό, μέσα από τα μάτια της Αγγελικής Τσιώλη, από την wein.plus. Η γνωριμία μας μαζί της ήταν ο ορισμός του τυχαίου! Όταν κέρδισε δύο βιβλία σ’ ένα διαγωνισμό της αθηΝΕΑς, έπρεπε να μάθω 2-3 λεπτομέρειες ώστε να της τα αποστείλω. Το ένα email έφερε το άλλο και μου εξήγησε ότι ζει στη Γερμανία και ότι εργάζεται σε μια “πλατφόρμα” για το κρασί. Κανένας δαιμόνιος συντάκτης δεν θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Συζητήσαμε για τις προοπτικές του κλάδου, τον τρόπο που δουλεύει η πλατφόρμα wein.plus, αλλά και για το αν τελικά οι Γερμανοί πίνουν μόνο μπύρα ή δεν θα έλεγαν “nein” σ’ ένα καλό ελληνικό κρασί!

Περιγράψτε μας, τι είναι το wein.plus; Εγώ θα το ονόμαζα μια ολοκληρωμένη π λατφόρμα για τους λάτρεις του κρασιού.

Η wein.plus είναι μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για τους λάτρεις του ποιοτικού κρασιού! Η πλατφόρμα αυτή φέρνει σε επαφή διαδικτυακά όλους εκείνους που αγαπούν το πραγματικά καλό κρασί, από όλη την Ευρώπη, είτε αυτοί είναι παραγωγοί που αγαπούν την ποιότητα και εργάζονται με μεράκι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είτε είναι έμποροι, τόσο χονδρικής όσο και λιανικής πώλησης, αλλά και ειδικοί (οινοχόοι, εκπαιδευτές, πρακτορεία προώθησης, μέσα ενημέρωσης, κ.λπ.) που επίσης αγαπούν και προτιμούν τα κρασιά ποιότητας από τα φθηνά και αδιάφορα. Όπως επίσης και οινόφιλοι καταναλωτές, που ξέρουν να εκτιμούν τη δουλειά των πιο πάνω δύο κατηγοριών.

Ο ισχυρισμός της wein.plus είναι: “your plus in wine expertise”. Πώς πραγματώνεται; Με τις ανεξάρτητες και αυστηρές οινικές κριτικές, οι οποίες βασίζονται σε τυφλές δοκιμές, το περιοδικό με ειδικά άρθρα για το κρασί από διάφορες περιοχές, τις σημαντικότερες ειδήσεις από τον διεθνή οινικό χώρο, το λεξικό των πάνω από 22.000 λημμάτων από το Α έως το Ω του κρασιού και του αμπελιού, τον χρυσό οδηγό επαγγελμάτων, το ημερολόγιο οινικών εκδηλώσεων και την εύρεση online καταστημάτων οίνου.

Η wein.plus είναι μια ολοκληρωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για τους λάτρεις του ποιοτικού κρασιού!

Είναι σημαντικό να τονίσω ότι η wein.plus δεν πουλάει η ίδια κρασί. Προσφέρει όμως στους οινοπαραγωγούς και τους εμπόρους την πλατφόρμα για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και τα κρασιά τους. Σε συνδυασμό με όλες τις ανεξάρτητες πληροφορίες, οι πιθανοί αγοραστές έχουν την καλύτερη δυνατή βάση για να αποφασίσουν ποιο κρασί θα αγοράσουν και από πού. Η wein.plus εμπνέει εμπιστοσύνη, και αυτό εδώ και πάνω από 20 χρόνια – ιδρύθηκε το 1998.

Τι απολαμβάνει ό ποιος γίνει μέλος του wein.plus, πληρώνοντας την ετήσια συνδρομή;

Όπως κάθε σύγχρονη διαδικτυακή πλατφόρμα, έτσι και η wein.plus δημοσιεύει ένα μέρος του περιεχομένου της απολύτως δωρεάν για τον οινόφιλο επισκέπτη. Το επιχειρηματικό της όμως μοντέλο στηρίζεται αποκλειστικά στις ετήσιες συνδρομές των μελών, μέσω των οποίων χρηματοδοτείται. Αυτό διασφαλίζει τόσο οικονομική όσο και συντακτική ανεξαρτησία, διότι η wein.plus δεσμεύεται αποκλειστικά στα μέλη της – και όχι σε διαφημιστές. Υπάρχουν δύο premium μοντέλα που υπόκεινται σε χρέωση.

Αφενός, ιδιώτες οινόφιλοι που έχουν πρόσβαση στις οινικές αξιολογήσεις της νέας εσοδείας, στα νέα της οινικής επικαιρότητας, στα άρθρα που περιγράφουν εις βάθος κάποιες οινικές περιοχές άξιες λόγου, στο εκτενές λεξικό των τεχνικών όρων, συμπεριλαμβανομένης της μετάφρασης κάποιων βασικών από αυτούς σε άλλες συνήθεις γλώσσες, καθώς και της σωστής εκφώνησής τους από ομιλητές μητρικής γλώσσας. Επίσης, απολαμβάνουν εκπτωτικά κουπόνια για αγορές σε διάφορους εξωτερικούς συνεργάτες, όπως Hawesko και Wine Masters (29,50 €/χρόνο).

Αφετέρου, επαγγελματίες παραγωγοί ή έμποροι, που έχουν όλα τα πλεονεκτήματα των ιδιωτών, συν ένα πλήθος άλλων σχετικών με την προώθηση και παρουσίαση των κρασιών και της επιχείρησής τους, τη χρήση υπηρεσιών με πολύτιμους εξωτερικούς συνεργάτες (UPS, Ökop), επιτάχυνση και βοήθεια στην αναζήτηση νέων αγορών και στην αύξηση των πωλήσεων (190 €/χρόνο).

Με λίγα λόγια, εδώ συναντιούνται και επωφελούνται όλοι όσοι ασχολούνται επαγγελματικά με το ποιοτικό κρασί: επικεντρωνόμαστε μόνο στα περίπου 5.000 καλύτερα οινοποιεία της Ευρώπης και αυτό, μαζί με το μοναδικό στο είδος και στην ολότητά του concept μας κάνει να διαφέρουμε από άλλα παρόμοια μέσα.

Η Γερμανία είναι συνδεδεμένη στο υποσυνείδητο με τη μπύρα. Ποια, όμως, είναι η σχέση των Γερμανών με το κρασί και ιδιαίτερα με το ελληνικό κρασί;

Στα γερμανικά εστιατόρια είναι συχνά οικονομικότερο να πιει κανείς μπύρα, παρά νερό! Αυτό και μόνο το γεγονός αφήνει να εννοηθεί ότι η σχέση των Γερμανών με οτιδήποτε άλλο εκτός μπύρας, όπως το κρασί, περιορίζεται κατά κανόνα στο φθηνό και συχνά χαμηλής ποιότητας και μαζικής παραγωγής προϊόν, δυστυχώς. Αρκεί μια γρήγορη ματιά στις στατιστικές: η Γερμανία είναι παγκοσμίως πρώτη χώρα στην εισαγωγή κρασιού σε ποσότητα, έρχεται 3η όμως (και με διαφορά από τις ΗΠΑ που είναι στην 1η θέση) σε αξία.

Στα πλαίσια αυτά, είναι μια αγορά δύσκολη για κρασιά όπως τα ελληνικά που σαφώς εκπροσωπούνται από κάθε είδους ποιότητα, χαμηλή ή υψηλή, έχουν όμως τα τελευταία χρόνια στραφεί καθαρά προς τη δεύτερη. Στις κριτικές οίνου της wein.plus μπορεί κανείς να δει την σύγκριση των καλών ελληνικών οίνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συστηματικά. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να το ελέγξεις, και το αποτέλεσμα είναι ενθαρρυντικό, αφού υπάρχουν πλέον αρκετά ελληνικά οινοποιεία που στέκουν υψηλά στο ευρωπαϊκό οινικό στερέωμα!

Στις κριτικές οίνου της wein.plus μπορεί κανείς να δει την σύγκριση των καλών ελληνικών οίνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συστηματικά. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

Ουσιαστικά η Γερμανία είναι η βάση σας, αλλά η Ευρώπη είναι το πεδίο δράσης της wein.plus. Ποιες είναι οι τάσεις στο κρασί , με το 2020 να έχει επηρεάσει τις ζωές μας όσο τίποτα άλλο, κοινωνικά και πολιτισμικά;

Με το 80% των αγορών οίνου στη Γερμανία να πραγματοποιείται σε αλυσίδες υπεραγορών, κάτι που ρίχνει τη μέση τιμή στα 2,92 €/λίτρο, καταλαβαίνεις ότι οι συνθήκες για την αναγνώριση της ποιότητας στο κρασί, αλλά και της αποδοχής υψηλότερων τιμών ανά λίτρο ή φιάλη είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό οινοφίλων που ακολουθούν αδιαμφισβήτητα τις πλέον παγκόσμιες τάσεις στο κρασί:

  • Τα βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά, που ανταποκρίνονται κατά μια έννοια στις περιβαλλοντικές ανησυχίες, αλλά και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για την υγεία.
  • Τα πορτοκαλί (orange) κρασιά, που θυμίζουν μεθόδους του παρελθόντος, όπου τα στέμφυλα λευκόσαρκων ποικιλιών εκχυλίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και δίνουν ποικίλα αποτελέσματα, με τα καλύτερα από αυτά να έχουν επιστήσει το ενδιαφέρον των οινόφιλων παγκοσμίως.
  • Τα “φυσικά” κρασιά ή κρασιά χαμηλής παρέμβασης, υπό την επιρροή της γενικότερης τάση μινιμαλισμού του τύπου “less is more” που είναι μια φυσική απόρροια της μετά-βιομηχανικής περιόδου που διανύουμε.
  • Η αύξηση της αγοράς των ροζέ οίνων, τόσο σε ήσυχους, όσο και σε αφρώδεις.
  • Η στροφή σε ανεξερεύνητες ποικιλίες και περιοχές, μια τάση από την οποία έχει επωφεληθεί και θα συνεχίσει να επωφελείται και η χώρα μας, με το πλήθος και τo δυναμικό των ντόπιων ποικιλιών της.

Τέλος, η τάση που είναι και η πιο επίκαιρη αφορά την αγοραστική συμπεριφορά που είδε μαζική αύξηση των διαδικτυακών συναλλαγών, κατά τη διάρκεια της απομόνωσης, και που ήρθε για να μείνει κατά την γνώμη μου.

Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε 2-3 πολιτικές που ακολουθούνται στην Ευρώπη ή συγκεκριμένα στη Γερμανία που θα τις χαρακτηρίζαμε “οινοφιλικές”;

Είναι αλήθεια ότι το κρασί έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις και έχει συναντήσει πολλά εμπόδια από την πολιτική που ακολουθείται, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και εθνικό επίπεδο, με απαγορεύσεις στη διαφήμιση και στην προώθηση, ως περιέχον αλκοόλη που είναι τοξική για τον οργανισμό.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πιέσεις για την αναγραφή των συστατικών σε κάθε φιάλη, κάτι που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις μικρομεσαίες οινικές επιχειρήσεις ως ένα προστιθέμενο κόστος και κόπο.

Tο κρασί έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις και έχει συναντήσει πολλά εμπόδια από την πολιτική που ακολουθείται, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και εθνικό επίπεδο.

Στον αντίποδα αυτών, τα διάφορα λόμπι στις Βρυξέλλες (με πιο σημαντικό το Wine in Moderation που προωθεί την “κατανάλωση με μέτρο” του κρασιού) και στις διάφορες χώρες και περιοχές της Ευρώπης, έχουν κατά καιρούς βοηθήσει την αγορά με την οινοφιλική τους διάθεση.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η ομάδα παραγωγών στην περιοχή του Λίγηρα (Γαλλία) που πήρε την πρωτοβουλία να ορίσει τα φυσικά κρασιά με μια προτεινόμενη χάρτα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από την Αυστρία, όπου η εθνική ένωση πήρε εξ ολοκλήρου το θέμα της προώθησης του αυστριακού κρασιού στα χέρια της και έχει καταφέρει σημαντικά αποτελέσματα, εντός και εκτός χώρας.

Όσο για τη Γερμανία, το πιο πρόσφατο θέμα αφορά την προσπάθεια απλοποίησης της παρούσης πολύπλοκης οινικής νομοθεσίας, που μέχρι στιγμής συνδυάζει το γερμανικό (ωρίμανση του μούστου) με το λατινικό (περιοχή καλλιέργειας) μοντέλο κατάταξης των οίνων. Στόχο είναι να κάνουν τις γερμανικές ετικέτες πιο κατανοητές, ρίχνοντας βαρύτητα στην εντοπιότητα παρά στην ωριμότητα των σταφυλιών. Η νέα πρόταση φαίνεται να παρουσιάζει μια καλή ευκαιρία για το γερμανικό κρασί.

Θα μας προτείνετε τρεις ετικέτες από τη Γερμανί α, ώ στε να τις ψάξουν οι αθεράπευτα οινόφιλοι αναγνώστες της αθηΝΕΑς;

Είχα πολύ λίγη σχέση με το γερμανικό κρασί πριν να μετακομίσω εδώ πριν 6 χρόνια. Στο διάστημα όμως αυτό είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω απίθανα παραδείγματα άριστης ποιότητας και οινοποίησης, όπως τα 3 παρακάτω:

  • Hundsrück GG Spätburgunder, Fürst από την περιοχή της Φρανκονίας (Franken)
  • Hochheim Hölle Riesling Auslese, Künstler από τη περιοχή του Rheingau
  • Schieferterrassen, Riesling, Heymann-Lowenstein, από την περιοχή του Mosel.

Εκτός αυτών των προσωπικών μου επιλογών, ο κύριος γευσιγνώστης της wein.plus επιλέγει καθημερινά αγαπημένα του κρασιά κάθε χρονιάς και περιοχής, με σύμβολο την καρδούλα στη διαδικτυακή μας πλατφόρμα, μεταξύ άλλων και ελληνικών (με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Αγιωργίτικο natur ε 2018 από το οινοποιείο Τετράμυθος)! Στο τέλος της χρονιάς δημοσιεύεται η “συλλογή της χρονιάς”. Έτσι, σίγουρα θα ανακαλύψουν οι οινόφιλοι αναγνώστες της αθηΝΕΑς ξεχωριστά κρασιά από τη Γερμανία και από όλη την Ευρώπη!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+