Wine Battle: Πώς Εντοπίζουμε την Οξύτητα και σε τι Χρησιμεύει

κρασί

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που παρατηρούμε στη γευσιγνωσία ενός κρασιού είναι η οξύτητα, η οποία βρίσκεται σε όλους τους τύπους και στιλ κρασιών, είτε αυτά είναι λευκά, ροζέ ή κόκκινα είτε είναι ξηρά ή γλυκά.

Τα Δύο Κρασιά του Wine Battle

Δοκιμάζοντας τα δύο κρασιά που θα έρθουν αντιμέτωπα στο δεύτερο κατά σειρά «Wine Battle», το ένα δίπλα στο άλλο, μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση να τα διαχωρίσουμε και να αποκτήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Να εντοπίσουμε με ευκολία το χαρακτηριστικό της οξύτητας στο κρασί μας, καθώς πρόκειται για δύο απόλυτα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα, το ένα με υψηλή και το άλλο με ήπια οξύτητα. Μπορείτε να προμηθευτείτε τα δύο κρασιά άμεσα από το e-shop του Warehouse και να παρατηρήσετε, μαζί μας, τις διαφορές τους.

 

Κρασί Νο 1: Cuvee Vouno Σαββατιανό, Μικροοινοποιία Μυλωνά

Ποικιλία: Σαββατιανό

Περιοχή: Κερατέα, Αττική

Τιμή: 15,50 ευρώ

 

Κρασί Νο 2: Σαντορίνη Κάναβα Χρυσού, Κτήμα Τσέλεπος

Ποικιλία: Ασύρτικο

Περιοχή: Σαντορίνη

Τιμή: 29,50 ευρώ

 

Πώς Εντοπίζουμε την Οξύτητα στο Κρασί

Στους περισσότερους ανθρώπους η οξύτητα εντοπίζεται στα δύο άκρα της γλώσσας, δεξιά και αριστερά. Η αίσθησή της θυμίζει λεμόνι. Δοκιμάστε λοιπόν μια γουλιά από κάθε κρασί που σας προτείνουμε, κλείστε τα μάτια και περιστρέψτε τη γύρω από τον ουρανίσκο και τη γλώσσα σας. Όσο περισσότερο σάλιο γεμίσει το στόμα σας και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια αυτής της αντίδρασης όταν καταπίνετε κάθε γουλιά τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της οξύτητας κάθε κρασιού.

Πώς Βοηθάει η Οξύτητα ένα Κρασί

  • Η οξύτητα είναι ένα χαρακτηριστικό του κρασιού που συμβάλλει στην ισορροπία του και τελικά στην αξιολόγησή του. Δεν θα πρέπει να προεξέχει, δηλαδή να είναι πολύ αιχμηρή και να δημιουργείται δυσάρεστη αίσθηση στο στόμα, αλλά ούτε και υποτονική, που να κάνει το κρασί να φαντάζει πλαδαρό και άτονο. Το ιδανικό είναι να ενσωματώνεται και να συνυπάρχει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του κρασιού. Ένα παράδειγμα είναι ότι στα γλυκά κρασιά, που μας δημιουργούν μια βαριά αίσθηση μπουχτίσματος, συνήθως η υψηλή οξύτητα τα βοηθάει να αποκτήσουν φρεσκάδα, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ανάλαφρα.
  • Η οξύτητα, μαζί με κάποια άλλα στοιχεία ενός κρασιού, συντελούν στο δυναμικό παλαίωσής του. Έτσι λοιπόν, ένα –για παράδειγμα– λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα συνήθως μπορεί να αντέξει και να εξελιχθεί στον χρόνο. Φυσικά, αυτός δεν είναι απόλυτος κανόνας, αφού πλέον έχει αποδειχθεί ότι και το Σαββατιανό, που είναι ποικιλία με σχετικά ήπια οξύτητα, παλαιώνει υπέροχα και εντυπωσιακά.
  • Η οξύτητα, όταν βγαίνει μπροστά, κάνει ένα κρασί να φαντάζει πιο ελαφρύ και φρέσκο, αντίθετα, όταν είναι πιο ντροπαλή, αφήνει το φρούτο να πρωταγωνιστεί και να γεμίζει λίγο παραπάνω το στόμα, δημιουργώντας πιο γεμάτη και βαριά αίσθηση.

Τι Πληροφορίες μας Δίνει η Οξύτητα για το Κρασί

Τα επίπεδα οξύτητας σε ένα κρασί είναι ένδειξη που μας βοηθάει αρχικά να φανταστούμε την ποικιλία από την οποία έχει παραχθεί. Επίσης, μας δίνει πληροφορίες για τη θερμοκρασία και το υψόμετρο του terroir από το οποίο προέρχεται, αλλά και για το πότε έγινε ο τρύγος.

Όσο ψυχρότερο είναι το κλίμα, τόσο πιο αισθητή κάνει την παρουσία της η οξύτητα. Παρατηρούμε ότι με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας ανατρέπονται λίγο τα δεδομένα. Με τη ζέστη, η οξύτητα πριν από τον τρύγο πέφτει στο σταφύλι, ενώ τα σάκχαρα ανεβαίνουν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, τραβώντας τον τρύγο χρονικά προς τα πίσω. Παράλληλα, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος να ωριμάσει πλήρως το σταφύλι.

Η επίτευξη, λοιπόν, επαρκούς οξύτητας καθίσταται με την άνοδο της θερμοκρασίας όλο και πιο δύσκολη σε σχέση με μια ταυτόχρονη αρωματική και φαινολική ωρίμανση πριν από τον τρύγο των σταφυλιών.

Food & Wine Pairing

Ένα όξινο φαγητό που περιέχει αρκετή ντομάτα ή λεμόνι ταιριάζει πολύ με κρασιά υψηλής οξύτητας, αφού δεν καλύπτεται το ένα από το άλλο. Αντίστοιχα, η υψηλή οξύτητα ταιριάζει με τη λιπαρότητα στο φαγητό, καθώς με τη φρεσκάδα της η οξύτητα απαλύνει την πλούσια υφή του φαγητού και καθαρίζει τον ουρανίσκο.

Τα κρασιά με ηπιότερη οξύτητα έχουν συνήθως πιο ζουμερό φρούτο και πιο γλυκιά αίσθηση, που μπορεί άνετα να ισορροπήσει με πιο πικάντικες γεύσεις.

Προσωπικό Γούστο

Αυτό που έχει σημασία τελικά είναι να απολαμβάνουμε στο έπακρον ένα κρασί που επιλέγουμε. Και για να επιλέξουμε σωστά, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι μας ευχαριστεί περισσότερο.

Εντοπίζοντας λοιπόν την οξύτητα και γνωρίζοντας πώς αυτή επηρεάζει την αίσθηση ενός κρασιού στο στόμα, μπορούμε να καταλάβουμε αν μας αρέσει και θέλουμε το κρασί που θα συνοδεύσει τη στιγμή μας να έχει έντονη ή ηπιότερη οξύτητα, έτσι ώστε να αποτελεί τη σωστή επιλογή, δηλαδή αυτή που μας ταιριάζει.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Wine Battle: Παλαιός Vs. Νέος Κόσμος

Ο Ματθαίος Αργυρός Απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Ο Πόλεμος του Whiskey

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
CARPE VINUM
CARPE VINUM

Η Μαρία είναι Δικηγόρος Αθηνών αλλά και γκαλερίστα. Μεγαλωμένη σε κοσμοπολίτικο περιβάλλον και ζώντας για πολλά χρόνια στο εξωτερικό ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με το κρασί και τη γαστρονομία, την οποία ακολουθεί πάντα και παντού! Δεν κρύβει ποτέ την παράφορη αγάπη της για την Αθήνα και μοιράζεται μαζί μας μικρά μυστικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+