Women Do Business: Με Δύναμη από την Κρήτη

Η αθηΝΕΑ στηρίζει τις προσπάθειες των γυναικών για την προάσπιση και την προώθηση της ισότητας σε κάθε τομέα. Όταν ήρθαμε σε επαφή με τις Women Do Business, τη Νατάσα, την Έρη και την αξιόλογη ομάδα εθελοντριών που εργάζεται μαζί τους, θέλησα να μάθω περισσότερα για το αντικείμενο της οργάνωσής τους.

Η απόσταση ανάμεσα στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αθήνα γεφυρώθηκε χάρη στην τεχνολογία, ενώ μετά τη συνέντευξη δώσαμε ραντεβού, με την πρώτη ευκαιρία, για μια διά ζώσης συνάντηση, ώστε να δούμε «ζωντανά» τη δουλειά τους. Ας τις γνωρίσουμε.

Οι γυναίκες κάνουν αξιοζήλευτες business! Ποια ήταν η αρχική ιδέα για τις Women Do Business και πώς προέκυψε;

Η αρχική ιδέα για τις Women Do Business γεννήθηκε σε μια εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα εδώ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν η Έρη, ανάμεσα σε πολλούς άντρες, άκουσε μια γυναίκα που την ενέπνευσε, μια γυναίκα πολύ δυναμική, πολύ άμεση. Πήρε λίγο κουράγιο, αλλά ήθελε να ακούσει και άλλες γυναίκες, για να πάρει περισσότερο κουράγιο, και τότε σκέφτηκε πως, αν έχει αυτή την ανάγκη η ίδια, τότε σίγουρα υπάρχουν κι άλλες γυναίκες με την ίδια ανάγκη.

Είπε, λοιπόν, την ιδέα στη Νατάσσα και σε ενάμιση μήνα έκαναν την πρώτη εκδήλωση του Women Do Business, τον Μάιο του 2019, η οποία συγκέντρωσε 120 άτομα. Το concept ήταν να δίνουμε το βήμα σε 4 γυναίκες επιχειρηματίες, γυναίκες της διπλανής πόρτας, να πουν την ιστορία τους με απλό και άμεσο τρόπο. Η μέρα εκείνη είχε πολλή επιτυχία, έμπνευση, συγκίνηση και παρακίνηση. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

Πείτε μου λίγα λόγια για το δικό σας επαγγελματικό background;

Η Νατάσσα Γρηγοράκη έχει τελειώσει το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής στην Κομοτηνή και έχει υπάρξει διευθύντρια σε κέντρα αδυνατίσματος και γυμναστήρια για πάρα πολλά χρόνια. Ούσα μητέρα 3 αγοριών, έχει βιώσει πάρα πολύ στη ζωή της τι σημαίνει ο συνδυασμός μητρότητας και καριέρας και όλα τα εμπόδια που αυτός μπορεί να φέρει. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος κινητής τηλεφωνίας.

Το μεταπτυχιακό της Έρης Παυλάκη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι σχετικό με το Διεθνές Δίκαιο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις διπλωματικές σπουδές. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στον τομέα του marketing, της διαφήμισης, των B2B sales, ενώ ασχολήθηκε και με την οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία, όπως δηλώνει, «άντεξε» 2 χρόνια, για να ακολουθήσει στη συνέχεια τη δική της πορεία. Είναι ιδρύτρια του σωματείου «Είμαι ακόμα παιδί», το οποίο υποστηρίζει παιδιά που ζουν σε δομές, είτε κακοποιημένα είτε άπορα.

Για τη Νατάσσα, το Women Do Business ήρθε ως απάντηση για κάτι που έχει βιώσει για πάρα πολλά χρόνια, να υπηρετεί πάρα πολλούς ρόλους, της μητέρας, της συζύγου, της εργαζόμενης, της businesswoman, της επιχειρηματία, και κανείς ποτέ να μην είναι ευχαριστημένος, ενώ για την Έρη ήταν μια απάντηση σε όλη την κοινωνική πίεση που δεχόταν αφότου επέστρεψε στην Κρήτη από τις σπουδές της, «Πότε θα παντρευτείς», «Πότε θα κάνεις παιδιά», καθώς και το «Βρες μια σίγουρη δουλειά», ζητήματα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλές γυναίκες στις μέρες μας.

Ποια ανάγκη καλύψατε στην Κρήτη, όπου η αίσθησή μου είναι ότι ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή είναι σημαντικές πηγές εισοδήματος, όπως και οι υπηρεσίες;

Αυτό που μας διαφοροποιεί αρχικά είναι η ίδια η γεωγραφική τοποθεσία, πως βρισκόμαστε στην περιφέρεια, σε ένα νησί, όπου η προσβασιμότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι το ίδιο εύκολη, και έχουμε μια σύγχρονη και ολιστική προσέγγιση: στηριζόμαστε σε 4 πυλώνες, την ενδυνάμωση, την εκπαίδευση, την καθοδήγηση και τη δικτύωση. Πιστεύουμε ότι μια γυναίκα, για να υλοποιήσει την επιχειρηματική της ιδέα ή για να την εξελίξει, θα πρέπει να στηρίζεται και στους 4 πυλώνες.

Πολύ σημαντικό είναι ότι χτίζουμε προσωπική σχέση όλο και περισσότερο με όσες γυναίκες μπορούμε, είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν σε προσωπικό επίπεδο και τις υποστηρίζουμε και σε συναισθηματικό ακόμα επίπεδο. Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο την ενδυνάμωση για να κάνουν το βήμα, μπορεί να έχουν τις τεχνικές γνώσεις, αλλά και πάλι κάτι τις σταματά. Εκεί είναι που έρχεται το Women Do Business για να τους δώσει την ώθηση που μπορεί να χρειάζονται με το να ανήκουν και να είναι μέλη σε μια υποστηρικτική κοινότητα.

Οι φωτογραφίες από τις συναντήσεις σας αποτυπώνουν μια γιορτή. Είναι, ίσως, κρητική πινελιά! Τι πρόγραμμα ακολουθούν αυτές οι συναντήσεις; Ενημερώνουν, προωθούν τις συνεργασίες και τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των γυναικών επιχειρηματιών; Ποιος είναι τελικά ο σκοπός τους;

Πράγματι, οι εκδηλώσεις μας είναι μια μοναδική εμπειρία, είναι μια γιορτή έμπνευσης, μια γιορτή παρακίνησης και ενδυνάμωσης αφιερωμένη στη γυναίκα και στην επιχειρηματικότητα. Στα καθιερωμένα μας events έχουμε πάντα την ίδια δομή, σύμφωνα με την οποία δίνουμε τη δυνατότητα σε 4 γυναίκες επιχειρηματίες, γυναίκες της διπλανής πόρτας, να μοιραστούν την ιστορία τους με απλό και άμεσο τρόπο, και αυτό είναι, αν θέλεις, το κλειδί της επιτυχίας, ότι φεύγουμε από τα μεγάλα και γνωστά ονόματα και ανακαλύπτουμε τις καθημερινές ηρωίδες.

Επιδιώκουμε οι ιστορίες που ακούγονται να είναι πίσω από τη βιτρίνα, πίσω από το φαίνεσθαι που συνήθως οι άνθρωποι υιοθετούμε, προβάλλουμε την ανθρώπινη πλευρά. Έπειτα, σε κάθε ομιλία υπάρχει οικονομολόγος, ο οποίος αναδεικνύει από οικονομικής και επιχειρηματικής πλευράς τα σημαντικά σημεία κάθε ιστορίας, ποια είναι τα διδάγματα, ποια είναι τα do’s και τα don’ts.

Σίγουρα οι εκδηλώσεις αυτές είναι μια αφορμή για δικτύωση και πολλές συνέργειες έχουν προκύψει μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις. Στόχος τους είναι ακριβώς να φυτέψουν τον σπόρο της επιχειρηματικότητας σε όσες μπορεί να μην τον έχουν, να τον ενδυναμώσουν σε όσες τον έχουν, αλλά και να υπενθυμίσουν τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν, τις ευκολίες ή τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κάποια στην προσπάθειά της να κατακτήσει τους στόχους της.

Ποια είναι η στάση των αντρών ακούγοντας για τις Women Do Business;

Όπως αναφέρουμε συχνά, αγαπάμε τους άντρες, θέλουμε τους άντρες που αγαπάνε τις γυναίκες, είμαστε μαζί σε αυτό το μονοπάτι άλλωστε, δηλώνουμε συμπεριληπτικές. Στην πρώτη εκδήλωσή μας, κάποιοι άντρες μας έλεγαν: «Τι δουλειά έχω εγώ σε μια εκδήλωση Women Do Business; Δεν είναι για γυναίκες μόνο;», κι εμείς τους απαντούσαμε φυσικά ότι οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές για όλους, ότι μπορούν και οι άντρες να έρθουν και να ακούσουν.

Πλέον έχουμε χτίσει σχέσεις, έχουμε συνεργάτες πάρα πολλούς/ές/@, άντρες, γυναίκες ως μέντορες, εισηγητές, επιχειρηματίες που στηρίζουν το έργο μας και πολλούς/ές που θέλουν να έρχονται σε αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς η έμπνευση, η παρακίνηση και η επιχειρηματικότητα δεν έχουν φύλο. Πλέον, όταν αναφερόμαστε στο Women Do Business, σε ένα περιβάλλον που δεν μας γνωρίζει, υπάρχει ως αντίδραση μια φιλοπεριέργεια, ρωτάνε να μάθουν περισσότερα, πολλές φορές εισπράττουμε και ενθουσιασμό.

Μελλοντικά πλάνα; Η Κρήτη έχει 650.000 κατοίκους, άρα χιλιάδες επιχειρήσεις. Το εγχείρημα μπορεί και χρειάζεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα, με επίκεντρο το νησί, ή το μέγεθος της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και αυτά που μπορείτε να κάνετε εσείς αρκούν;

Είσαι πάρα πολύ επίκαιρος, καθότι στις 9 Ιουλίου προγραμματίζουμε την επόμενη εκδήλωσή μας έπειτα από το lockdown στα Χανιά. Είναι η πρώτη φορά που καταφέρνουμε να βγούμε έξω από το Ηράκλειο, να πάμε σε μια άλλη πόλη της Κρήτης. Στόχος μας είναι να καθιερώσουμε τέτοιες εκδηλώσεις επιχειρηματικότητας, όπως και κοιτίδες γυναικών που θα υποστηρίζουν η μία την άλλη, σε όλη την Κρήτη.

Έμφαση δίνεται στην Κρήτη, από την οποία ξεκινήσαμε, ωστόσο έχουμε γυναίκες στο δίκτυό μας από τη Ρόδο, τη Χαλκιδική, την Άρτα, από διάφορα νησιά και περιοχές απομακρυσμένες. Ήδη έχουμε χτίσει μια κοινότητα που μας υποστηρίζει ανά την Ελλάδα. Στη διάρκεια του 2021 καταφέραμε να υποστηρίξουμε 1.378 γυναίκες από όλες τις γεωγραφικές περιοχές, και αυτό μας δίνει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, καθώς μια οργάνωση από την περιφέρεια, ξεκινώντας μέσα στο πρώτο lockdown, κατάφερε να ενδυναμώσει, να υποστηρίξει και να εμπνεύσει γυναίκες από όλη την Ελλάδα.

Και ο βασικός σας στόχος ποιος είναι;

Στόχος μας είναι ακριβώς αυτό, να δημιουργηθούν δίκτυα υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα και ομάδες στις οποίες κάθε γυναίκα που έχει ανάγκη να ξέρει ότι μπορεί να στραφεί. Σίγουρα, ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.

Το καλό είναι ότι υπάρχουν και άλλες οργανώσεις ανά την Ελλάδα, ότι πλέον οι συνέργειες βγαίνουν μπροστά, ότι όλες και όλοι ενωνόμαστε για έναν κοινό σκοπό, ότι κάνουμε μαζί πράγματα, ότι έχουμε απομακρυνθεί από το παλιό σκεπτικό του ανταγωνισμού και πλέον συνεργαζόμαστε και συνδημιουργούμε προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Ολόκληρη η κοινωνία των πολιτών έχει ανέβει σε άλλο επίπεδο, όπου πλέον οδηγός είναι η επίτευξη κοινωνικών στόχων με μετρήσιμα αποτελέσματα μέσω των συνεργασιών.

Χαιρόμαστε που αποτελούμε μέρος αυτής της κοινωνίας των πολιτών. Βρισκόμαστε σε καλή εποχή, είναι σε μεγάλη άνοδο το ελληνικό #MeToo, ενώ πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της ισότητας των γυναικών και στις αποφάσεις και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Αυτά είναι δεδομένα που ευνοούν το έργο μας. Είναι, λοιπόν, αυτή η κατάλληλη στιγμή και μέσω των συνεργειών μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Άλλωστε, αν όχι τώρα, πότε;

Εύχομαι καλή επιτυχία και σας ευχαριστώ.

Εμείς ευχαριστούμε και σας περιμένουμε στην Κρήτη!

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οι Μητέρες Ξέρουν να Ηγούνται από… Κούνια

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+