Women Do Business: H Σημασία της Κοινότητας

business women

Εκπαίδευση. Ενδυνάμωση. Δικτύωση. Αυτό είναι το τρίπτυχο στο οποίο πιστεύει το Women Do Business και οι συνιδρύτριές του, Έρη Παυλάκη και Νατάσα Γρηγοράκη, με το οποίο θέλησαν να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες πιο κοντά στα όνειρά τους.

Η Δημιουργία του Women Do Business

Women Do Business«Είχα κουραστεί να μου λένε οι άλλοι τι έπρεπε να κάνω. Η μάνα μου ήθελε να μπω στην τράπεζα, ο πατέρας μου να αναλάβω το μαγαζί μας, η γιαγιά μου να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. Είχα κουραστεί να κάνω δουλειές που δεν με έκαναν χαρούμενη. Ήθελα να κάνω κάτι για να νιώσω καλά», μου λέει η Έρη Παυλάκη, συνιδρύτρια του Women Do Business μέσω zoom.

Ακόμη και διαδικτυακά, η ενέργειά της γεμίζει το δωμάτιο. Είναι η ενέργεια της γυναίκας που πια γνωρίζει τι θέλει –έχοντας προσπαθήσει σκληρά για να το βρει– και που γρήγορα ένιωσε την ανάγκη να βοηθήσει και άλλες γυναίκες να το κάνουν.

Μαζί με τη Νατάσα Γρηγοράκη, επιχειρηματία και μητέρα τριών αγοριών, θέλησαν να προσφέρουν στις γυναίκες εκείνα τα εργαλεία που θα τις βοηθούσαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που μπαίνουν ανάμεσα σε εκείνες και τους στόχους τους. Έτσι αποφάσισαν να ιδρύσουν τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Women Do Business η οποία, μέσα από εκδηλώσεις, σεμινάρια και workshops, προσφέρει σε γυναίκες εκπαίδευση, ενδυνάμωση, αλλά και δικτύωση.

Women Do BusinessΗ Έρη, με σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θητεία στο marketing και στις B2Β πωλήσεις, αλλά και στην οικογενειακή επιχείρηση, την οποία σύντομα εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, η Νατάσα απόφοιτος των ΤΕΦΦΑ, διευθύντρια σε γυμναστήρια και κέντρα αδυνατίσματος, με αγάπη για τις πωλήσεις και την επικοινωνία, συναντήθηκαν δουλεύοντας από κοινού στο project μιας πολυεθνικής. Τότε μοιράστηκαν την ιδέα να δημιουργήσουν τη Women Do Business.

«Ήμουν μια γυναίκα καριέρας, όταν όμως έγινα μητέρα, η συμπεριφορά όλων στο εργασιακό μου περιβάλλον άρχισε να αλλάζει. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε τίποτα που να μπορεί να υποστηρίξει τις μητέρες εργαζόμενες, καμία πρόνοια», μου λέει η Νατάσα, εξηγώντας τι ήταν αυτό που την κινητοποίησε για τη δημιουργία του Women Do Business.

Women Do Business εν δράσει

Το Women Do Business ξεκίνησε τις δράσεις του τον Μάιο του 2019. «Ξεκινήσαμε χωρίς νομική μορφή, με πέντε εθελοντές και δύο διά ζώσης εκδηλώσεις, ως εθελοντική πρωτοβουλία μιας ενεργής ομάδας γυναικών. Το Women Do Business πήρε επίσημα τη νομική του μορφή ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑμΚΕ) τον Ιούλιο του 2020, έχοντας βοηθήσει 1.214 γυναίκες μέσα από τις δράσεις του – έχουμε κάνει συνεργασίες με το Ίδρυμα Vodafone, το Ίδρυμα ΔΕΣΜΟΣ και τη Unilever, συζητάμε ήδη με μια μεγάλη τράπεζα και έχουμε καταθέσει το πρώτο μας μεγάλο ευρωπαϊκό έργο».

Η πανδημία για το Women Do Business, αλλά και για τις γυναίκες που συνδέθηκαν μαζί του, αποδείχτηκε ευκαιρία. «Ήταν πολλές οι γυναίκες που, μένοντας σπίτι λόγω καραντίνας, θέλησαν να ανασυνταχθούν, να εκπαιδευτούν, άρχισαν να θέτουν στόχους και να τους δρομολογούν. Πολλές γυναίκες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή μέσα από το δίκτυό μας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Άλλωστε, το αποδεικνύουν και οι έρευνες. Οι γυναίκες ξεκινούν συχνότερα μια επιχειρηματική ιδέα όταν υπάρχει ευκαιρία παρά όταν υπάρχει ανάγκη. Μέσα στην καραντίνα δημιουργήθηκαν πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και η ευελιξία που πρόσφερε το διαδίκτυο για να δρομολογήσουν ένα project και, ταυτόχρονα, να βρίσκονται κοντά στην οικογένειά τους. Η πανδημία και το διαδίκτυο το έκαναν εφικτό».

Γυναίκες και Επιχειρείν

Πώς όμως το Women Do Business στηρίζει τις γυναίκες του δικτύου του; «Οι περισσότερες γυναίκες που απευθύνονται σε εμάς έχουν μια ιδέα, αλλά δεν ξέρουν ποιο είναι το επόμενο βήμα. Εμείς, μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία, όπως το Business Model Canvas, το Business Plan, καθώς και το Mentoring, τις βοηθάμε να δουν τα επόμενα βήματά τους, αλλά και να ξεκαθαρίσουν στο μυαλό τους την ιδέα τους».

«Πιο σημαντικό όμως από τις γνώσεις και τα skills είναι η ενδυνάμωση που προσφέρουμε. Αυτή είναι ο πυρήνας όλων. Από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει πως, όσες γνώσεις και αν κατακτήσει μια γυναίκα, θα της είναι άχρηστες αν δεν έχει ξεπεράσει στερεότυπα και περιοριστικές πεποιθήσεις. Μπορεί να έχεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά να μην κάνεις το επόμενο βήμα».

εκδήλωση του Women Do Business

Συζητώντας και μιλώντας με εκατοντάδες γυναίκες, η Έρη και η Νατάσσα έχουν καταλάβει πως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στα στερεότυπα, και αυτά προσπαθούν να καταρρίψουν μέσα από τις δράσεις τους.

Τα στερεότυπα που η κοινωνία έχει διαμορφώσει για τις γυναίκες, τα στερεότυπα που έχουν αναπτύξει οι ίδιες οι γυναίκες για τους ρόλους τους και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τους εκπληρώνουν, αλλά και τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει για τις γυναίκες που έχουν ή σχεδιάζουν μια επιχείρηση.

«Από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει πως, όσες γνώσεις και αν κατακτήσει μια γυναίκα, θα της είναι άχρηστες αν δεν έχει ξεπεράσει στερεότυπα και περιοριστικές πεποιθήσεις. Μπορεί να έχεις όλες τις απαραίτητες γνώσεις, αλλά να μην κάνεις το επόμενο βήμα».

«Το Νο 1 εμπόδιο που αναφέρουν οι γυναίκες στην εκπλήρωση των στόχων τους είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Εγώ θα συμπληρώσω πως δεν είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις αυτές καθαυτές, αλλά η περιοριστική πεποίθηση για τον ρόλο και τη στάση που πρέπει να έχω στην οικογενειακή μου υποχρέωση», εξηγεί η Έρη Παυλάκη. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. «Και μιλάμε για γυναίκες δραστήριες, δυναμικές, που είναι μέσα στη ζωή, αλλά που κάτι τις σταματάει», συνεχίζει.

Η λίστα με τα εμπόδια στην πορεία μιας γυναίκας περιλαμβάνει επίσης την έλλειψη στήριξης από το περιβάλλον –οι γυναίκες που έχουν υποστήριξη από σύντροφο, γονείς ή αδέρφια κάνουν συχνότερα το βήμα–, η επόμενη είναι η έλλειψη καθοδήγησης και, όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι οικονομικοί πόροι είναι το τελευταίο. «Δεν είναι τελικά η έλλειψη χρημάτων αυτή που σταματά μια γυναίκα από το να ανοίξει μια επιχείρηση. Γιατί, αν νιώθει ενδυναμωμένη και έχει αυτοπεποίθηση, γνώση και στήριξη, τα χρήματα θα τα βρει», υποστηρίζει η Έρη Παυλάκη.

«Κοινωνικό Επιχειρώ»

Πρόσφατα το Women do Business σε συνεργασία με το Ίδρυμα Vodafone δημιούργησε την πλατφόρμα «Κοινωνικό Επιχειρώ» (koinonikoepixeiro.eu). Πρόκειται για μια πλατφόρμα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία είναι σαν το Facebook, όπου δίνεται τη δυνατότητα σε κοινωνικούς επιχειρηματίες ή/και μέντορες να κατευθύνουν mentees που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση ή να συνομιλήσουν μεταξύ τους.

H ομάδα του Women Do Business

«Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, το οποίο αντιμετωπίσαμε και εμείς ξεκινώντας. Συχνά, ούτε οι νομικοί ή οι λογιστές δεν ήξεραν τι ακριβώς ισχύει», αναφέρει η Έρη Παυλάκη. Και συνεχίζει: «Ο λάθος μέντορας μπορεί να σε αποπροσανατολίσει, να σε απογοητεύσει, ακόμη και να σε κάνει να τα παρατήσεις. Και εμείς οι ίδιες είχαμε μια τέτοια κακή εμπειρία στο ξεκίνημα του Women Do Business. Υπάρχουν γυναίκες που επικοινωνούν μαζί μας και δεν πιστεύουν στα αφτιά τους όταν τους λέμε πως η ιδέα τους μπορεί να γίνει επιχείρηση. Ως μέντορας πρέπει να έχεις ενσυναίσθηση, αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία για να ενισχύσεις τους ή τις mentees σου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα “Κοινωνικό Επιχειρώ”».

«Το να νιώθεις μέρος μια ομάδας που μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες σου και είναι εκεί για σένα» παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην κινητοποίηση των γυναικών.

Για το Women Do Business το γεγονός ότι δραστηριοποιείται στην Κρήτη είναι και εμπόδιο και ευκαιρία. «Εμπόδιο γιατί τα περισσότερα πράγματα συμβαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, και για να τα παρακολουθήσει κάποιος απαιτείται χρόνος και χρήμα. Εμείς προσφέρουμε την εκπαίδευση και αυτή τη δικτύωση, τόσο στις γυναίκες στην Κρήτη όσο και σε άλλες επαρχιακές πόλεις, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν, χάρη στις δυνατότητες που μας πρόσφερε η χρήση του διαδικτύου.

Δύο από τις γυναίκες που έχουν ωφεληθεί από τον πρώτο επιχειρηματικό διαγωνισμό που οργάνωσε το Women Do Business ήταν η η Μαργιάννα Τζεβελέκου, παιδαγωγός με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή, που δημιούργησε την πλατφόρμα εκμάθησης ξένων γλωσσών για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες Langability, και η Μαρία Αγογλωσσάκη, δημιουργώντας το brand Gloss Vitro, με κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από βιτρό.

Στην πορεία και των δύο φάνηκε η σημασία που έχει το σωστό mentoring στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης.

Η Σημασία της Κοινότητας

Σύμφωνα με το Women Do Business, τον σημαντικότερο ρόλο στην κινητοποίηση των γυναικών παίζει η κοινότητα. «Το να νιώθεις μέρος μια ομάδας που μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες σου και είναι εκεί για σένα. Το να μπω σε ένα σεμινάριο είναι χρήσιμο και ενδυναμωτικό, μπορεί να μου αναπτύξει soft skills, hard skills, ικανότητα ηγεσίας, ενδυνάμωσης, αλλά το να νιώθω ότι ανήκω σε μια κοινότητα είναι το σημαντικότερο», αναφέρει η Έρη Παυλάκη. «Είναι αυτό που κυριολεκτικά μπορεί να σε κάνει να ανοίξεις τα φτερά σου».

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Γυναίκες σε Θέσεις Ευθύνης. Το Παράδειγμα του Υπουργείου Πολιτισμού

Γυναίκες στην Αρχιτεκτονική

Η Θέση της Γυναίκας στις Χώρες της Βόρειας Αφρικής

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Το Generation Woman είναι ένα site αφιερωμένο στις γυναίκες που δεν σταματούν να εξελίσσονται και σε κορίτσια που αναζητούν το δρόμο τους. Προβάλλει τις ιστορίες γυναικών που ξεχωρίζουν στις επιστήμες, την τεχνολογία και τις επιχειρήσεις αναδεικνύοντάς τες σαν μέντορες που μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν. Παρουσιάζει το έργο φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που προωθούν την γυναικεία ενδυνάμωση και την ισότητα ενώ ταυτόχρονα μέσα από την αρθρογραφία του καλύπτει θέματα εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητας, ίσων ευκαιριών αλλά και προσωπικής ανάπτυξης.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+