Υδρογόνο, Αγάπη Μου! Η Υδρογονοκίνηση Κάνει Δυναμικά Βήματα

Όλο και πιο συχνά ένα σχετικά αθόρυβο αυτοκίνητο θα βρεθεί δίπλα μας, θα επιταχύνει εντυπωσιακά, θα φορτίσει το βράδυ σε μια πρίζα και το πρωί θα είναι πάλι έτοιμο για χρήση. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν πλειονότητα στις πωλήσεις των επόμενων χρόνων, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι το καύσιμο του μέλλοντος θα είναι πιθανότατα το υδρογόνο.

Η κινητικότητα με υδρογόνο, που ουσιαστικά γίνεται με τη χρήση της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου υδρογόνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα οχήματα, ερευνάται από όλες τις μεγάλες εταιρείες. Για την ώρα, όμως, η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα μέχρι να γίνει ανταγωνιστική και να πρωταγωνιστήσει στην αγορά.

Πώς Δουλεύει Και Τι Οφέλη Έχει;

Οι κυψέλες καυσίμου υδρογόνου λειτουργούν μετατρέποντας αέριο υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία ενός ηλεκτροκινητήρα. Αυτή η διαδικασία παράγει μόνο υδρατμούς, καθιστώντας τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Ένα από τα κύρια οφέλη της κινητικότητας με υδρογόνο είναι ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές, οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα και επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή. Τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου εκτιμάται ότι θα μειώσουν δραστικά τις εκπομπές αερίων έως και 90% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά οχήματα βενζίνης ή ντίζελ.

Ένα άλλο πλεονέκτημά της είναι ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Το υδρογόνο παράγεται από διάφορες πηγές, όπως φυσικό αέριο, βιομάζα, ακόμη και νερό, γεγονός που το καθιστά βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου είναι επίσης πολύ αποδοτικά. Έχουν υψηλό ρυθμό μετατροπής ενέργειας και μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με μία μόνο δεξαμενή υδρογόνου. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα και για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Προκλήσεις

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ορισμένες προκλήσεις σε ό,τι αφορά την κινητικότητα με υδρογόνο που πρέπει να υπερβούν τόσο οι ερευνητές όσο και η αγορά. Μία από τις κύριες είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη υποδομών για την παραγωγή κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Μια παράμετρος είναι το κόστος τους, καθώς μέχρι στιγμής η κατασκευή τους στοιχίζει ακριβότερα απ’ ό,τι εκείνη μιας μηχανής εσωτερικής καύσης.

Η κινητικότητα με υδρογόνο όμως δεν παύει να αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση στο πρόβλημα των πράσινων μεταφορών. Όταν ενταχθεί στην καθημερινότητά μας, θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών, στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Αποτελεί μια λύση που αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου και φιλικού προς το περιβάλλον συστήματος μεταφορών.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μπορεί η Πυρηνική Ενέργεια να Είναι Πράσινη;

Έχει η Φύση Νομικά Δικαιώματα;

Greenwashing: Το «Επικοινωνιακό Τέχνασμα» της Περιβαλλοντικής Ευθύνης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+