Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται;
#ExRay: η στήλη του newsletter μας για το βιβλίο, με τίτλο ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και την «ακτινογραφία» αγγλιστί (x-ray), φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.
Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένη αυτού του μήνα είναι η Ζέφη Συρίβλη.
Η Ζέφη Συρίβλη γεννήθηκε στη Γερμανία. Σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων και marketing και εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε αυτούς τους τομείς. Η μητρότητα στάθηκε αφορμή να θυμηθεί την αγάπη της για τις παιδικές ιστορίες.
Καθώς πιστεύει στη δύναμη και στη μαγεία των βιβλίων, το 2013 δημιούργησε Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Φιλοθέης-Ψυχικού, την οποία συντόνιζε ως το 2020. Τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας.
Εκτός από τα βιβλία, αγαπάει τα ταξίδια, τις γάτες, τη ζωγραφική, το μπλε της θάλασσας, μα πάνω απ’ όλα τους ανθρώπους που δεν έχουν σταματήσει να ονειρεύονται και να χαμογελούν.
Έχει γράψει τα παιδικά βιβλία: «Το Πορτοκαλί Σαλιγκαράκι» (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 2012 -2022 επανέκδοση), «Πωλείται» (Επόμενος Σταθμός, 2015), «Η Εξαφάνιση της Μπέλλας» (Εκδόσεις Πατάκη, 2020), «Ένα Παράξενο Ατύχημα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2022) και Κυνηγώντας το Όνειρο (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 2023).
Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε;
Το πρώτο βιβλίο που θυμάμαι να διαβάζω, γύρω στα 8, είναι η ελληνική μυθολογία. Δώρο ενός οικογενειακού φίλου, μου κράτησε συντροφιά πολλά μεσημέρια επιβαλλόμενης καλοκαιρινής σιέστας. Ακόμα θυμάμαι το δέος που αισθάνθηκα διαβάζοντας τους Άθλους του Ηρακλή.
Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο; (Ναι, κάντε του διαφήμιση!)
Όλα τα βιβλιοπωλεία, μικρά, μεγάλα, με ή χωρίς ενσωματωμένα τμήματα για καφέ, είναι χώροι αγαπημένοι. Μικρές νησίδες πολιτισμού μέσα στο χάος της πόλης. Τις περισσότερες, όμως, φορές πηγαίνω στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης. Οι άνθρωποί του είναι πάντα ενημερωμένοι, φιλικοί και άκρως εξυπηρετικοί.
Συγγραφέας που θα καλούσατε σε δείπνο; (Ή μήπως σε δείπνο… κυανίου; Διευκρινίστε όμως για να μη γίνει κάποιο λάθος!)
Την Astrid Lindgren. Τη θαυμάζω τόσο για το συγγραφικό της έργο όσο και για το ακτιβιστικό της. Υποστήριξε με θέρμη τα δικαιώματα των παιδιών αλλά και των ζώων κι επομένως ένα δείπνο μαζί της θα είχε για εμένα μεγάλο ενδιαφέρον.
Βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει;
Μα φυσικά τις περιπέτειες της Πίπης Φακιδομύτης της Astrid Lindgren! Ως παιδί λάτρεψα τη συγκεκριμένη ηρωίδα, η οποία δεν έμοιαζε σε τίποτα με τις κλασικές ηρωίδες των παιδικών παραμυθιών, που ήταν όλες φρόνιμες και καλοβαλμένες.
Ακόμα και σήμερα η Πίπη, αυτό το παράξενο κορίτσι εξακολουθεί να προκαλεί τον θαυμασμό μου για το αντισυμβατικό της πνεύμα και την «αλλεργία» της σε κάθε μορφή καθωσπρεπισμού.
Το βιβλίο που διαβάζετε τώρα;
«Ο Γορίλλας του Δολοφόνου» του Jakob Wegelius.
Αλήθεια, γιατί γράφετε;
Υποθέτω για να ξεφεύγω από την ενήλικη πραγματικότητα και να κατασκευάζω μια άλλη, μέσα στην οποία μπορώ να έχω σύνδεση με την παιδική και εφηβική πλευρά μου.
Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; (Όχι απαραίτητα από τον χώρο των Γραμμάτων.)
Όλοι εκείνοι οι συγγραφείς που με ταξίδεψαν ως παιδί, ως έφηβη και αργότερα ως ενήλικα. Τα τρία μου παιδιά και τέλος η πολυδιάστατη καθημερινότητα.
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι περισσότερο. Όλα αυτά μαζί αποτελούν ένα δυνατό μείγμα επιρροής.
Σελιδοδείκτης, τσάκισμα σελίδων ή «λίγο μπρος, λίγο πίσω δεν χάθηκε ο κόσμος»;
Ασυζητητί σελιδοδείκτης! Ακόμα και το «λίγο μπρος, λίγο πίσω» είναι ενίοτε αποδεκτό. Το τσάκισμα σελίδων όμως… με τίποτα. Δεν το αντέχει ο οργανισμός μου!
Τι εκτιμάτε σε έναν εκδοτικό οίκο;
Να σέβεται τους συγγραφείς του.
Με τι κάνει ιδανικό ζευγάρι ένα βιβλίο;
Με τον ήχο σιγανής βροχής.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Βίκυ Τσελεπίδου
10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Αντώνης Γλυκός
10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Νίκος Βεργέτης