10 Summer Camps στην Πόλη για Παιχνίδια και Νέες Παρέες

Summer Camp

Το καλοκαίρι στην πόλη μπορεί και να μην είναι βαρετό, ακόμα κι αν οι φίλοι έχουν σκορπίσει με το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς. Ευτυχώς, υπάρχουν φιλόξενες αυλές και όμορφοι χώροι για τα παιδιά που θέλουν να παίξουν, να δημιουργήσουν, να ανακαλύψουν, να κάνουν νέους φίλους.

Ψάχνοντας, ανακαλύψαμε στα μουσεία και στα πολιτιστικά ιδρύματα της Αθήνας 10 summer camps για ανήσυχα παιδιά. Υπόσχονται πολύ παιχνίδι, χαρά, βόλτες, παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Πράγματι, σκεφτήκαμε, όταν επιστρέψαμε από την «εξερεύνηση» αυτή, το καλοκαιράκι στην πόλη μπορεί και να μην είναι βαρετό.

 

1 → Κατασκήνωση στο Παιδικό Μουσείο για Δημιουργικά Εργαστήρια και Βόλτες

Για 15η χρονιά θα πραγματοποιηθεί το ολοήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα στο κέντρο της πόλης, γεμάτο δράσεις και εμπειρίες χαράς και ανακάλυψης. Τα παιδιά παίζουν και συνεργάζονται, εμπνέονται και δημιουργούν, φαντάζονται και υποδύονται ρόλους, περιηγούνται και ψυχαγωγούνται ανάλογα με τη θεματική της εβδομάδας.

Το ολοήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα πραγματοποιείται σε οκτώ εβδομαδιαίες περιόδους, στις οποίες εναλλάσσονται διαφορετικές θεματικές, ενώ κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται επισκέψεις στη γειτονιά του μουσείου (Πολεμικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Εθνικό Κήπο, Ωδείο Αθηνών…).

• Εβδομαδιαίο summer camp από τις 19/6 έως τις 8/9 | Ώρες προσέλευσης και αποχώρησης: 8:00/8:30-15:30/16:00 | Για παιδιά 6-12 ετών | Παιδικό Μουσείο: Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου Β′ 17-19

 

2 → Κατασκήνωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Γεμάτο Χρώμα, Έμπνευση, Φύση, Χαρά

kataskinosi

Τα παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παίζουν, αυτοσχεδιάζουν και δημιουργούν. Πειραματίζονται με  τεχνικές και υλικά, δημιουργούν τα δικά τους πρωτότυπα έργα και συμμετέχουν στην παραγωγή ομαδικών έργων. Με τα έργα των παιδιών στήνεται μια έκθεση μέρα με τη μέρα, η οποία θα παρουσιαστεί στους γονείς στο τέλος του προγράμματος.

Την πρώτη μέρα, η Μητέρα φύση αφηγείται ιστορίες από τη γέννηση του κόσμου και τα παιδιά δημιουργούν με τα χρώματα των κυκλαδικών ειδωλίων, τη δεύτερη μέρα πειραματίζονται με υλικά της φύσης και ανακαλύπτουν τα μυστικά της land art στον κήπο του μουσείου, την τρίτη μέρα αφρικανικοί μύθοι για τα ζώα και πήλινα ζωάκια από την αρχαία Ελλάδα τους εμπνέουν για κατασκευές με πηλό, την τέταρτη μέρα ταξιδεύουν στον κόσμο των εντόμων και φτιάχνουν κολάζ αξιοποιώντας και την τέχνη της χαρακτικής και, τέλος, την πέμπτη μέρα… γιορτάζουν. Με καβαλέτα, καμβάδες, πινέλα και μπογιές!

• Εβδομαδιαίο summer camp, από τις 19/6 έως τις 28/7 | 9:00-15:00 | Για παιδιά 6-10 ετών | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ. 210 7228321

 

3 → Κατασκήνωση στη Μουσική Βιβλιοθήκη για Βουτιές στην Τέχνη

Megaro Moysikis

Η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», σε συνεργασία με την ομάδα thea-tree, προτείνουν ένα πρόγραμμα με δράση, παιχνίδι, δροσιά και φυσικά… τέχνη! Παιδιά, παιδαγωγοί και καλλιτέχνες «βουτούν στην τέχνη» καθημερινά. Ανάμεσα στις δράσεις ξεκουράζονται με μια βόλτα για δεκατιανό στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, και αργότερα για το γεύμα τους στο Aίθριο. Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες παίζουν με τη μουσική, το θέατρο, τον χορό και τα εικαστικά, δημιουργώντας στο τέλος κάθε εβδομάδας μια ξεχωριστή παράσταση.

• Εβδομαδιαίο summer camp, από τις 19 Ιουνίου έως τις 21 Ιουλίου | 9:00-16:00 | Εγγραφές: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου) και www.ticketservices.gr | Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Β. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ. 210 7282778

 

4 → Κατασκήνωση στο Μουσείο Ηρακλειδών για Ιστορικές Διαδρομές στην Αθέατη Αθήνα

SummerCamp

Mια πρό(σ)κληση γεμάτη μυστήριο στην αθέατη Αθήνα του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Γιατί το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Νέας Πρωτεύουσας έμεινε στα χαρτιά, παρόλο που είχε αέρα… ευρωπαϊκό; Σε ποιον αρχαίο ναό με λάθος όνομα υποδέχτηκαν οι Αθηναίοι τον νεαρό Όθωνα; Κάτω από ποια συνοικία ήταν θαμμένη η Αρχαία Αγορά; Και, τελικά, γιατί «η Αθήνα του Περικλή μάς είναι περισσότερο γνωστή απ’ όσο η Αθήνα του Κωλέττη και του Τρικούπη»;

Σε αυτά και άλλα αναπάντεχα ερωτήματα ψάχνει να βρει απαντήσεις η κατασκήνωση του Μουσείου Ηρακλειδών, ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά με βιωματικό τρόπο τη γνωστή-άγνωστη Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά που μια θερινή κατασκήνωση αντλεί έμπνευση και θεματικές από την τόσο σημαντική αυτή περίοδο της πρόσφατης αθηναϊκής ιστορίας. Η μάθηση συνδυάζεται με την ψυχαγωγία χάρη στις πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις, σχεδιασμένες από εξειδικευμένους αρχαιολόγους-μουσειοπαιδαγωγούς, που υπόσχονται μέρες καλοκαιριού γεμάτες πρωτόγνωρες εμπειρίες και χαρά.

• Εβδομαδιαίο summer camp, από τις 19 Ιουνίου έως τις 28 Ιουλίου | Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00-16:00 | για παιδιά 8-12 ετών | Μουσείο Ηρακλειδών: Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ. 210 3461981

 

5 → Κατασκήνωση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για Περιβαλλοντικές Εξορμήσεις και Παραδοσιακά Παιχνίδια

SummerCamp

Ένα ακόμη καλοκαιρινό «Ταξίδι στη Πόλη» από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, για αξέχαστες διακοπές στο κέντρο της Αθήνας, παίζοντας και συμμετέχοντας σε δημιουργικές και βιωματικές δράσεις.

Μέσα από κατασκευές, μουσικοκινητικά και θεατρικά παιχνίδια, μαγικά πειράματα, τεχνολογία, μαγειρική και πολλά άλλα, τα παιδιά θα κάνουν μια δροσερή βουτιά στον κόσμο της γνώσης, της τέχνης και της δημιουργίας.

Με αφετηρία το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, θα ξεναγηθούν δημιουργικά σε γειτονικά μουσεία και χώρους τέχνης, θα εξερευνήσουν τις γειτονιές της Πλάκας,  θα κάνουν πικνίκ στου Φιλοπάππου, θα ζωγραφίσουν σε μυστικές γωνιές του Εθνικού Κήπου, θα κάνουν περιβαλλοντικές εξορμήσεις, θα μάθουν παραδοσιακά παιχνίδια και πολλά άλλα. Φέτος, θα είναι μαζί τους και ο Ντετέκτιβ Δαιμόνιος, για να τα συντροφεύσει σε παιχνίδια μυστηρίου και escape streets!

• Εβδομαδιαίο summer camp, από τις 19/6 έως τις 8/9 | 8:30-13:00 ή 8:30-16:00 | Για παιδιά 5-10 ετών | Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης: Αγίας Φιλοθέης 17, Πλάκα, τηλ. 210 3250341

 

6 → Κατασκήνωση στο Μουσείο Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή για Πρωτότυπα Εικαστικά Εργαστήρια

Summer Camp

Στο φετινό summer camp του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή τα παιδιά εμπνέονται από τη Συλλογή του Ιδρύματος και παράλληλα ανακαλύπτουν τη γειτονιά γύρω από το μουσείο, εξερευνώντας τον Εθνικό Κήπο, το Καλλιμάρμαρο και το Ωδείο Αθηνών.

Κάθε κύκλος περιλαμβάνει καθημερινά πολυθεματικά εικαστικά εργαστήρια και διαδρομές σε διαφορετικούς γειτονικούς χώρους. Μέσα από ένα δημιουργικό ταξίδι αναζήτησης, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη, αντλούν έμπνευση και εκφράζονται με ποικίλους δημιουργικούς τρόπους.

Όλα τα υλικά που έχουν επιλεγεί είναι φιλικά προς το παιδί και το περιβάλλον.

• 19-23/6 και 26-30/6 | 8:30-15:00 | Για παιδιά 6-11 ετών | Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή: Ερατοσθένους 13, Αθήνα, τηλ. 210 7252895

 

7 → Κατασκήνωση στον «Ελληνικό Κόσμο» για Ατέλειωτα Πειράματα και Προβολές στη Θόλο

SummerCamp

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, με εικοσαετή και πλέον εμπειρία στα εκπαιδευτικά προγράμματα, υλοποιεί και φέτος το θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη», για τέσσερα δεκαήμερα, με δημιουργική απασχόληση, ψυχαγωγία και πολύ πολύ παιχνίδι.

Για δέκα ολόκληρες ημέρες, από νωρίς το πρωί έως το απόγευμα, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που συνθέτουν ένα πολυθεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: εκθέσεις και πειράματα, προβολές στη Θόλο εικονικής πραγματικότητας, κατασκευές, κινητικά παιχνίδια και πλήθος άλλες δραστηριότητες, ανάλογα με την ηλικία τους.

Τα πειράματα φυσικής και χημείας που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλοκαίρι στην πόλη 2023», έχουν την επιστημονική επιμέλεια του PLANET PHYSICS. Πρόκειται για εντυπωσιακά πειράματα με υψηλή εκπαιδευτική αξία, που ενθουσιάζουν τα παιδιά.

• 19-30/6, 3-14/7, 17-28/7, 28/8-8/9 | 8:00-17:00 | Για παιδιά 5-12 ετών | Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος: Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 2540000

 

8 → Κατασκήνωση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για Παιχνίδια σε Μπλε, Κόκκινους, Πράσινους και Λευκούς Τόνους

SummerCamp

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζει τα 10 του χρόνια και προσφέρει ένα ακόμη συναρπαστικό καλοκαίρι στην καρδιά της πόλης με το summer camp στην Τεχνόπολη. Το μουσείο, σε συνεργασία με το εργαστήριο παραστατικών τεχνών Artfygio, έχουν σχεδιάσει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μέρες και ώρες δημιουργικής απασχόλησης, σε τέσσερις θεματικές εβδομάδες: «Πράσινα Άλογα», «Μπλε Παντού», «Στα Κόκκινα», «Λευκός Καμβάς».

Φέτος, τα παιδιά εμπνέονται από τα βασικά χρώματα του φωτός και συμμετέχουν σε μοναδικές εκπαιδευτικές δράσεις για ανέμελες στιγμές ψυχαγωγίας. Παιχνίδια εξερεύνησης και μυστηρίου στο μουσείο, εικαστικά εργαστήρια STEAM, πειράματα φυσικών επιστημών, θεατρικό παιχνίδι, ομαδικά αθλητικά παιχνίδια στην αυλή, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις σχεδιασμένες από τα ίδια τα παιδιά και εκπαιδευτικές βόλτες.

• 4 θεματικές εβδομάδες από τις 19 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου | 8:00/9:00 (προσέλευση)-16:00 | Για παιδιά 6-11 ετών | Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου-Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, τηλ. 213 0109325, 213 0109300 (εσ. 336, 307/Δευτ.-Παρ. 11:00-16:00)

 

9 → Κατασκήνωση στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με Πινέλα, Χρώματα και Φαντασία

SummerCamp

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης υποδέχεται τα παιδιά στο πιο καλλιτεχνικό camp της πόλης. Στο πλούσιο πρόγραμμά του, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν με αφορμή βιβλία και έργα γνωστών καλλιτεχνών, θα εμπνευστούν από τις εκθέσεις του μουσείου, θα εκφραστούν σε θεατρικά εργαστήρια, θα ταξιδέψουν με όχημα την τέχνη σε κόσμους μαγικούς. Και όχι μόνο!

Το πρόγραμμα συμπληρώνουν παιχνίδια δεξιοτήτων, μουσικοκινητική αγωγή, εξερευνήσεις στην Πλάκα, ομαδικά παιχνίδια στον ήσυχο πεζόδρομο του μουσείου, παρουσιάσεις βιβλίων απο αγαπημένους συγγραφείς, αλλά και δημιουργικές επισκέψεις σε γειτονικά μουσεία.

• 6+2 εβδομάδες: 19/6-28/7 και 28/8-8/9 | 8:00-15:30 | Για παιδιά 5-11 ετών | Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: Kόδρου 9 (προέκταση οδού Bουλής), Πλάκα, τηλ. 210 3312621 και 210 3312750

 

10 → Και ένα Κατασκηνωτικό Κάλεσμα… στα Summer Camps της Πόλης από το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

SummerCamp

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) εγκαινιάζει τα Summer Camp Activities και καλεί τα summer camps της πόλης να πάρουν μέρος σε μια σειρά από ψυχαγωγικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές δραστηριότητες.

  • Return to Sender: Πού φτιάχνονται τα ρούχα μας; Πού καταλήγουν όταν δεν τα θέλουμε άλλο; Μέσα από δημιουργικά παιχνίδια και κατασκευές, τα παιδιά προσεγγίζουν την έννοια της βιωσιμότητας. Με αφορμή τη μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση Return to Sender (Επιστροφή στον Αποστολέα) της αφρικανικής καλλιτεχνικής κολεκτίβας NEST.
  • Stroller Πειραμάτων: Εξειδικευμένοι παιδαγωγοί θα συναντήσουν τα παιδιά στο Πάρκο για περιπέτειες γεμάτες εκρήξεις, οφθαλμαπάτες και μαγνητικές περιστροφές.
  • Robotics: Ένα εργαστήριο κατασκευής και προγραμματισμού (coding), στο οποίο τα παιδιά προγραμματίζουν τα δικά τους ρομπότ με θέμα την ανακύκλωση, τον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
  • Arts: Με αφορμή τα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ και έμπνευση την αισθητική του Bauhaus και τις δημιουργίες της εικαστικού και designer Hannah Waldron, τα παιδιά, με γεωμετρικές φόρμες, γραμμικά μοτίβα και έντονα χρώματα, θα δημιουργήσουν ένα αστικό τοπίο όπου οι σκάλες ως κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο θα οδηγούν εκεί όπου η φαντασία τους θέλει να τα πάει.
  • Graffiti Workshop: Καλλιτέχνες graffiti art και character design θα αλληλεπιδράσουν χρησιμοποιώντας ως εργαλείο ένα custom made εγχειρίδιο σχεδίασης με tutorials, χαρτιά που προσομοιάζουν πραγματικά αστικά περιβάλλοντα, μαρκαδόρους και φυσικά κέφι και όρεξη για την υλοποίηση sketching projects.
  • Υπαίθρια Βιβλιοθήκη: Μια νέα κινητή Βιβλιοθήκη κάνει στάση στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, στην οποια θα είναι στη διάθεση των παιδιών για ανάγνωση βιβλία-προτάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στο πλαίσιο της υπαίθριας Βιβλιοθήκης, τα παιδιά θα παίρνουν μέρος σε συμμετοχική μίνι θεατρική παράσταση.
  • Street Games: Διαδραστικά κινητικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια παίρνουν τη μορφή αθλοπαιδιών, δίνοντας την ευκαιρία για συνεργασία, επικοινωνία και άσκηση.
  • Water Games: Ένας ξεχωριστός συνδυασμός δροσιστικών παιχνιδιών, μπουγελοδρομιών και διασκέδασης με πολύ νερό στα σιντριβάνια του Πάρκου.

• 3-21 Ιουλίου 2023 | Διάρκεια επίσκεψης: 9:30 έως 15:15 | Διάρκεια κάθε δραστηριότητας: 45′ | Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Λ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 210 7234567 | ticketservices.gr

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

10+1: Η Παιδική Ατζέντα του Μαΐου

Ιούνιος-Ιούλιος 2023 στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής

Κάθε Πρώτη Κυριακή του Μήνα μια Γιορτή στο Κτήμα Κοκοτού

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+