11 Τρόποι για να Πετύχετε Περισσότερα

Ο Σεπτέμβρης μου θυμίζει τις πρώτες μέρες του σχολείου, ανυπομονησία και άρνηση, βιβλιοπωλεία, τη μαμά μου αγανακτισμένη με τις ατελείωτες λίστες ειδών γραφικής ύλης που “χρειαζόμουν”. Παράλληλα, μου δημιουργεί την ανάγκη να οργανωθώ, να θέσω νέους στόχους, να δημιουργήσω… να κουραστώ!

Η επιστροφή στο γραφείο σημαίνει, για πολλούς από μας, αμέτρητες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Επειδή λοιπόν δεν είμαστε φτιαγμένοι για καθιστική ζωή, το σώμα και το μυαλό μας χρειάζονται διαλείμματα για να παραμένουμε συγκεντρωμένοι και να είμαστε παραγωγικοί.

Για εσάς που φτιάχνετε λίστες, αλλά και εσάς που τις αντιπαθείτε: συνδυάστε τις συμβουλές παραγωγικότητας και εργασιακής ευεξίας που σας ταιριάζουν και βρεθείτε πιο κοντά στους μακροπρόθεσμους στόχους σας.

Πριν αρχίσετε…

Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί 

Ξεκινήστε τη μέρα σας με όποιο είδος άσκησης σας αρέσει! Εκτός του ότι τη “βγάζετε από τη μέση” και νιώθετε και ότι έχετε πετύχει κάτι πριν καλά καλά ξεκινήσει η μέρα, η πρωινή γυμναστική θα σας δώσει ενέργεια, μειώνει το στρες και καθαρίζει το μυαλό, βοηθώντας στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χώρος Έμπνευσης

Κοιτάξτε γύρω σας. Σας εμπνέει ο χώρος σας; Αφαιρέστε από το οπτικό σας πεδίο οτιδήποτε περιττό αλλά κρατήστε αντικείμενα που σας εμπνέουν ή συνδέονται με αυτά που θέλετε να πετύχετε, όπως διαλεγμένα αποφθέγματα, φωτογραφίες, φυτά, ένα σημείωμα με τους στόχους σας ή την αγαπημένη σας κούπα.

Εργασία Μετά Μουσικής

Μπείτε στο ρυθμό. Η δουλειά είναι πιο απολαυστική μετά μουσικής! Κάποια από τα αγαπημένα μου playlists για συγκέντρωση είναι αυτό και αυτό.

Καθίστε Καλά!

Μπορεί να πάσχετε από πόνους στον αυχένα, λόγω πολύωρης καθιστικής δουλειάς – το έχω περάσει κι εγώ και δεν είναι ευχάριστο. Η στάση του σώματός σας, η τοποθέτηση της οθόνης και η ποιότητα της καρέκλας σας είναι εξίσου σημαντικά για να αποφύγετε χρόνιες παθήσεις και είναι εύκολο να εφαρμόσετε μερικές απλές συμβουλές. Για άμεση ανακούφιση από πόνους στον αυχένα, συνήθως στρέφομαι σε αυτές τις ασκήσεις – σας τις συνιστώ!

Εν συνεχεία, οργανωθείτε…

Οι Λίστες του Buffet 

Ο Warren Buffet δεν χρειάζεται συστάσεις και αυτό που προτείνει είναι απλό. Σημειώστε τις 25 προτεραιότητες σας για την εβδομάδα, τον μήνα ή τη ζωή σας. Εν συνεχεία, κυκλώστε τους 5 πιο σημαντικούς. Χωρίστε σε δυο λίστες, τις 5 προτεραιότητες από τους υπόλοιπους 20 στόχους και μετά επικεντρωθείτε στην πρώτη λίστα. Το σημαντικό είναι να αποφύγετε εξ ολοκλήρου τη δεύτερη λίστα, μέχρι να ολοκληρώσετε τους 5 στόχους της πρώτης.

Μέθοδος 1-3-5

Αν δε σας έπεισε ο Warren (κακώς) δοκιμάστε την μέθοδο 1-3-5. Σημειώστε έναν μεγάλο, τρεις μεσαίους και πέντε μικρούς στόχους που θέλετε να πετύχετε μες την ημέρα. Σημασία έχει το ότι επιλέγετε έτσι τις προτεραιότητές σας πριν ξεκινήστε.

 Eisenhower Matrix

Άλλος ένας τρόπος για να να πετύχετε τους στόχους σας θέτοντας προτεραιότητες. Φτιάξτε έναν πίνακα, χωρίστε τον σε τέσσερα μέρη και μοιράστε τις δουλείες σας βάσει του αν είναι επείγουσες, σημαντικές ή και τα δύο συγχρόνως. Επικεντρωθείτε στα επείγοντα και σημαντικά, προγραμματίστε χρόνο για τα σημαντικά (αλλά όχι επείγοντα), αναθέστε σε άλλους τα επείγοντα (μα όχι σημαντικά) και μην ασχοληθείτε καθόλου με τα υπόλοιπα.

Μες την ημέρα…

Αντισταθείτε στο Multitasking

Μύθος: tο multitasking βοηθάει να πετύχουμε περισσότερα, σε λιγότερο χρόνο. Πραγματικότητα: η προσοχή μας διασπάται σε όσα προσπαθούμε να κάνουμε συγχρόνως, μειώνοντας έτσι την ποιότητα της δουλειάς μας. Παράλληλα, αυξάνει το στρες και ελαττώνει την ικανότητα του εγκεφάλου μας να αποθηκεύει τις πληροφορίες που επεξεργαζόμαστε. Συγκεντρωθείτε σ’ έναν στόχο τη φορά, ολοκληρώστε τον και μετά προχωρήστε στον επόμενο.

Κάντε (Όχι Μόνο Ένα) Διάλειμμα

Πρόσφατη έρευνα του International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity κατέληξε ότι ένα πεντάλεπτο διάλειμμα περιπάτου ανά ώρα βελτιώνει τη διάθεση, περιορίζει την κόπωση και ελαττώνει τις λιγούρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, η δωρεάν εφαρμογή Stretchly μπορεί να σας υπενθυμίζει να… πάτε μια βόλτα.

Τακτική Pomodoro

Δεν είναι συνταγή. Μου τη σύστησε πρόσφατα μια φίλη μου. Επειδή δουλεύω από το σπίτι οι πειρασμοί είναι πολλοί – ακόμα και το σιδέρωμα έχει ενδιαφέρον όταν πρέπει να ετοιμάσεις την εκατοστή παρουσίαση. Η Pomodoro Technique είναι ένας τρόπος να συγκεντρωθείτε κάνοντας συχνά διαλύματα. 25’ δουλειάς, 5′ διάλειμμα, 25′ δουλειάς και πάει λέγοντας. Στις τέσσερις επαναλήψεις κερδίζετε ένα διάλειμμα 30 λεπτών. Πιστέψτε με, λειτουργεί! Βάλτε το ξυπνητήρι σας και ξεκινήστε.

Δυο Φορές τη Μέρα

Για να  παραμείνετε συγκεντρωμένοι, ακολουθείστε τη συμβουλή του Tim Ferris στο 4 Hour Work Week και ελέγξτε τα email σας μόνο δύο φορές τη μέρα. Κι αυτό για δύο λόγους: αφενός για να μη διακόπτετε τον ειρμό της σκέψης σας, αφετέρου γιατί μπορεί στο ενδιάμεσο να “προλάβει” να απαντήσει κάποιος συνάδελφος σε κοινοποίηση και… job done!

Η “επιστροφή στα θρανία” δεν χρειάζεται να είναι και τόσο δύσκολη. Απλά σκεφτείτε πόσα μπορείτε να πετύχετε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, και οργανωθείτε! Εγώ πάντως, θα ακολουθήσω την συμβουλή του Warren…

Καλή μας χρονιά!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Well~Being
Well~Being

Η Αλεξία Εμμανουλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο University of Bristol και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, στο University College London. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, αλλά το 2013 αποφάσισε να μεταπηδήσει στον χώρο του Μάρκετινγκ, επιθυμώντας μια πιο δημιουργική απασχόληση. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί κοντά στην φύση. Αγαπάει την γιόγκα, το τρέξιμο και τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Λατρεύει να ανακαλύπτει νέα ερεθίσματα και να ταξιδεύει. Μέσω της στήλης της στην αθηΝΕΑ, θα αναζητήσουμε μαζί το δρόμο προς την ευεξία.

DEI

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+