12 Τρόποι Για να Μειώσεις τα Σκουπίδια Που Πετάς

σκουπίδια
Όταν ήμουν φοιτήτρια, ζούσα σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας. Κάθε κτίριο στη γειτονιά είχε έναν μικρό κάδο απορριμμάτων, τον οποίο ο δήμος άδειαζε εβδομαδιαία. Συχνά τα σκουπίδια του διαμερίσματός μας ξεχείλιζαν. Έτσι, για να αποφύγουμε το δημοτικό πρόστιμο που απειλούσε όσους άφηναν σακούλες εκτός κάδου, τα “διοχετεύαμε” στους κάδους ανυποψίαστων γειτόνων. Μέχρι που μας έπιασαν στα πράσα και το πάθημα μας έγινε μάθημα!

Χρόνια αργότερα, διαβάζοντας για τις υπερφορτωμένες ελληνικές χωματερές και τα τσουχτερά πρόστιμα που πληρώνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησα την ύπαρξη κανόνων που περιορίζουν τα σκουπίδια. Σε λίστα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρουσιάζει το ποσοστό αστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές ή την ανακύκλωση, η χώρα μας ήρθε δεύτερη ως προς το ποσοστό σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές και προτελευταία ως προς την ανακύκλωση. Επειδή μιλάμε για αστικά σκουπίδια, στα οποία συμβάλει  κάθε νοικοκυριό, υπεύθυνοι είμαστε όλοι μας. Φυσικά, τέτοιες κατατάξεις δεν μας κάνουν περήφανους· αφήνουν όμως πολλά περιθώρια για βελτίωση.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τα σκουπίδια που πετάμε (χωρίς να τα διοχετεύουμε σε κάδους γειτόνων); Ιδανικά, να εφαρμόζουμε όλοι τις αξίες του κινήματος Zero Waste καθημερινά. Όμως, για να επιτευχθεί ένας τέτοιος τρόπος ζωής, χρειάζεται πολύς κόπος και χρόνος. Σαν μέση λύση λοιπόν, ας ξεκινήσουμε από τα 12 αυτά βήματα.

Πώς Μπορείτε Να Μειώσετε τα Σκουπίδια του Νοικοκυριού σας;

Ξεκινήστε κάνοντας έναν έλεγχο… σκουπιδιών! Τι αντικείμενα πετάτε συχνά και ποια από αυτά μπορούν να αποφευχθούν ή να αντικατασταθούν με αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων; Για συγκεκριμένες λύσεις, εμπνευστείτε παρακάτω:

1. Πείτε όχι στις πλαστικές σακούλες, οι οποίες παίρνουν 20 χρόνια να αποσυντεθούν και θέτουν σε κίνδυνο τα θαλάσσια ζώα, χρησιμοποιώντας μια πάνινη τσάντα για τα ψώνια σας (έτσι κι αλλιώς πλέον η ελληνική νομοθεσία σας ωθεί προς αυτή την καλή συνήθεια).

2. Όταν παραγγέλνετε φαγητό απ’ έξω, αρνηθείτε τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης.

3. Αρνηθείτε επίσης διαφημιστικά φυλλάδια και μικροαντικείμενα που θα καταλήξουν σύντομα στα σκουπίδια.

4. Αντί για υγρό σαπούνι χεριών και αφρόλουτρο που περιέχονται σε πλαστικό μπουκάλι, χρησιμοποιείστε μπάρες σαπουνιού. Στην Ευριπίδου θα βρείτε σαπούνι με το κιλό σε πολύ χαμηλή τιμή. Άλλη μια ωραία και ελληνική επιλογή είναι τα χειροποίητα σαπούνια της Seamuse.

5. Ψωνίστε στην τοπική λαϊκή αποφεύγοντας τα συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά.

6. Επενδύστε σε ένα θερμός όπως αυτό, που κρατάει το νερό σας κρύο όλη μέρα, και εκμεταλλευτείτε την έκπτωση που προσφέρουν πολλές καφετέριες στην Ελλάδα σε πελάτες με επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι.

7. Επιδιορθώστε ρούχα και παπούτσια και όταν αποφασίσετε να τα αποχαιρετήστε, χαρίστε τα ή προσφέρετέ τα για ανακύκλωση εδώ, όπου θα λάβετε και ένα εκπτωτικό κουπόνι για τις επόμενες αγορές σας!

8. Ανταλλάξτε τη μεμβράνη και το αλουμινόχαρτο με επαναχρησιμοποιούμενη συσκευασία τροφίμων από κερί μέλισσας, που είναι οικολογική.

9. Η μέση τετραμελής οικογένεια στην Ελλάδα πετάει 120 κιλά φαγητού το χρόνο. Οργανώστε τα γεύματά σας πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ και αν σας περισσεύει φαγητό που δεν θα καταναλώσετε, χαρίστε το ή κομποστοποιήστε το.

10. Για να αποφύγετε την περιττή χαρτούρα, επιλέξτε να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τους λογαριασμούς σας.

11. Αγοράστε τσάι χύμα για να μη χρειάζεται να πετάξετε τα χρησιμοποιημένα φακελάκια.

12. Αντικαταστήστε τους δίσκους καθαρισμού από βαμβάκι με επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους από μικροΐνες όπως αυτούς.

Κυρίως, όμως, θυμηθείτε τον τελικό προορισμό των σκουπιδιών που πετάτε -στην Ελλάδα είναι η χωματερή- και σκεφτείτε δικούς σας, δημιουργικούς τρόπους να τα μειώσετε, ξεκινώντας σήμερα.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Well~Being
Well~Being

Η Αλεξία Εμμανουλοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο University of Bristol και έκανε το μεταπτυχιακό της στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο, στο University College London. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος, αλλά το 2013 αποφάσισε να μεταπηδήσει στον χώρο του Μάρκετινγκ, επιθυμώντας μια πιο δημιουργική απασχόληση. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, περνώντας όσο περισσότερο χρόνο μπορεί κοντά στην φύση. Αγαπάει την γιόγκα, το τρέξιμο και τους πειραματισμούς στην κουζίνα. Λατρεύει να ανακαλύπτει νέα ερεθίσματα και να ταξιδεύει. Μέσω της στήλης της στην αθηΝΕΑ, θα αναζητήσουμε μαζί το δρόμο προς την ευεξία.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+