Ένας αιώνας ιστορίας του ελληνικού κόσμου και 1.200 εκθέματα μας περιμένουν στην επετειακή έκθεση “1821 Πριν και Μετά” που διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη, με τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.
Οι επιμελητές της έκθεσης Μαρία Δημητριάδου και Τάσος Σακελλαρόπουλος, μέσα από ηλεκτρονική παρουσίαση, μας ξεναγούν σε επιλεγμένους χώρους του”1821 Πριν και Μετά”, που απλώνεται στους τρεις ορόφους του κτιρίου της οδού Πειραιώς.
Ιστορία και Τέχνη
Πρόκειται για μία εντυπωσιακή αφήγηση, η οποία στηρίζεται σε δύο άξονες, στην ιστορία και στην τέχνη, και χωρίζεται σε τρεις ενότητες: την προ-επαναστατική περίοδο (1770-1821), την περίοδο της επανάστασης (1821-1831) και την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα και των πρώτων χρόνων βασιλείας του Γεωργίου του Α’ (1831-1870).
Η επετειακή έκθεση παρουσιάζεται από τη διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη ως “το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στην ιστορία του”.
Για τις ανάγκες της έκθεσης πολλά έργα έχουν μεταφερθεί από παραρτήματα του μουσείου και παρουσιάζονται με διαφορετικό τρόπο, ενώ αρκετά τεκμήρια από το αρχειακό υλικό του οργανισμού εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.
Αντικείμενα αγωνιστών και ιδιαίτερα κειμήλια συνθέτουν έναν χώρο “με ξεχωριστή δυναμική”, ενώ με σπουδαία έργα ζωγραφικής, μία σειρά νομισμάτων, χαρτονομισμάτων και μεταλλίων, συνδράμει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα Σημαντικά Εκθέματα
Μεταξύ των εκθεμάτων, ξεχωριστή σημασία έχουν ο πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη “Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο” του 1895 και η “Χάρτα του Ρήγα”, ένας δωδεκάφυλλος γεωγραφικός χάρτης που σχεδίασε και επιμελήθηκε ο Ρήγας Φεραίος στα τέλη του 18ου αιώνα.
Από τη συλλογή της Alpha Bank βλέπουμε σημαντικά έργα τέχνης και σπάνια, πολύτιμα βιβλία, αλλά και βιβλία περιηγητών. Από τα έργα τέχνης ξεχωρίζει η προσωπογραφία του Μάρκου Μπότσαρη (1933) από τον Θεόφιλο και μία ελαιογραφία που απεικονίζει τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, έργο που αποδίδεται σε Γάλλο ζωγράφο της εποχής.
Ιδιαίτερα αντικείμενα και έργα μνημειακών διαστάσεων με θεματογραφία της εποχής, τα οποία αντικατοπτρίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος πατριωτισμού των Ελλήνων του 19ου αιώνα, εκτίθενται από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας.
Τα έργα αυτά έχουν σήμερα ξεχωριστή σημασία, καθώς βοήθησαν τότε στην τόνωση της εθνικής υπερηφάνειας που τόσο είχε ανάγκη η ρημαγμένη χώρα. Μέσα από τη συλλογή παρατηρούμε επίσης την καθοριστική συνεισφορά και διαδρομή του Ιωάννη Καποδίστρια από τον Ιανουάριο του 1828, οπότε και αποβιβάζεται στην Αίγινα, με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους, έως τη δολοφονία του τον Σεπτέμβριο του 1831.
Μεταξύ των εκθεμάτων, ξεχωριστή σημασία έχουν ο πίνακας του Κωνσταντίνου Βολανάκη “Η Αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο” του 1895 και η “Χάρτα του Ρήγα”.
Η επετειακή έκθεση παρουσιάζεται από τη διοίκηση του ιδρύματος ως “το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στην ιστορία του μουσείου”. Επιπλέον, συνοδεύεται από έναν πολυσέλιδο, περιεκτικό κατάλογο, τον οποίο ο επιστημονικός διευθυντής Γιώργης Μαγγίνης χαρακτηρίζει ως “μία πραγματική εγκυκλοπαίδεια του νεότερου ελληνισμού”. Τον κατάλογο μπορείτε ήδη να παραγγείλετε, εδώ.
Ας ελπίσουμε να ανοίξουν σύντομα τα μουσεία, ώστε να δούμε από κοντά την πολλά υποσχόμενη έκθεση που αφορά την επέτειο 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Έως τότε μπορούμε να πιάσουμε παλμό, παρακολουθώντας βίντεο από τη σειρά CLOSE UPS , όπου επιμελητές του μουσείου περιγράφουν επιλεγμένα ιστορικά αντικείμενα και έργα τέχνης που αφορούν την περίοδο αυτή. Ενδεικτικά, σημειώνω τον φιλελληνικό πίνακα “Αποτυχία Επιχειρήσεως” του Henri Decaisne και το “Λάβαρο του Αγώνα του 1821“.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 Νοεμβρίου 2021.
Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:
Γιατί ο Πάμπλο Πικάσο Θεωρείται Ιδιοφυΐα;
Ο Κόσμος της Τέχνης Εν Μέσω Πανδημίας