20 Συνήθειες Των Μίζερων Ανθρώπων

Αν είσαι δυσαρεστημένος από τη ζωή σου και δεν είσαι σίγουρος τι φταίει, διάβασε προσεκτικά τις παρακάτω κακές συνήθειες που έχουν οι άνθρωποι που έχουν την τάση να ζουν σε μια ψυχική μιζέρια. Αν δεις ότι πολλές από αυτές σε αφορούν, ίσως είναι η ώρα να τις αλλάξεις και να τις αντικαταστήσεις με θετικές συνήθειες που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου και θα σου προσφέρουν μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση. Ας δούμε λοιπόν τι έχουν την τάση να κάνουν οι μίζεροι άνθρωποι.

1.Ξεκινάνε τη μέρα τους αρνητικά

Η καλή μέρα από την αυγούλα φαίνεται. Όσο και αν ακούγεται απλοϊκό, στην πραγματικότητα ισχύει. Οι άνθρωποι που ξεκινάνε τη μέρα τους γκρινιάζοντας για το ότι έχουν να πάνε στη δουλειά, για το ότι έχει κίνηση, έχει κρύο, έχει ζέστη, έχει βροχή, κλπ., κλπ. είναι οι άνθρωποι που κουρδίζουν το μυαλό τους αρνητικά με το που ανοίγουν τα μάτια τους. Και έτσι συνήθως κυλάει η υπόλοιπη μέρα τους, με την ανάλογη διάθεση.

2.Εστιάζουν στα αρνητικά

Η καθημερινή δυστυχία και η ψυχική μιζέρια κρύβεται στα μικρά πράγματα. Οι άνθρωποι που αισθάνονται έτσι, συνήθως εστιάζουν την προσοχή τους στα αρνητικά: «το πουκάμισο μου είναι ασιδέρωτο», «τελείωσε η αγαπημένη μου μαρμελάδα», «μου ξηλώθηκε το κουμπί» και τα παρόμοια. Φυσικά κάποια από αυτά είναι αντικειμενικά γεγονότα. Σωστά και αναμφισβήτητα. Αλλά όταν κανείς τα βλέπει τεράστια, διογκωμένα και φέρνει τη συντέλεια του κόσμου επειδή συνέβησαν, το μόνο που καταφέρνει είναι να νιώθει χειρότερα.

3.Οι απαντήσεις τους είναι συνήθως «όχι»

Τα άτομα που εγκλωβίζονται στην ψυχική μιζέρια είναι αυτά που έχουν την τάση να λένε σε όλα λένε «όχι». Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ανοιχτοί σε προτάσεις που θα μπορούσαν να τους εξελίξουν ή και ακόμα και να βελτιώσουν τη διάθεσή τους. Επίσης, συνήθως εστιάζουν στο για ποιο λόγο δε γίνεται κάτι και γιατί κάτι δεν είναι αρκετά καλό. Συνηθίζουν δηλαδή να βλέπουν κατευθείαν το ελάττωμα και το μειονέκτημα.

4.Δε βρίσκουν χαρά στα μικροπράγματα

Ο άνθρωπος που δε βρίσκει χαρά στα καθημερινά μικροπράγματα, που δε βρίσκει λόγο να χαμογελάσει έτσι, για κάτι μικρό, για ένα τίποτα, είναι ο άνθρωπος που απλώς δεν ξέρει να χαίρεται.

5.Δεν αισθάνονται ευγνωμοσύνη

Το να πουν ανοιχτόκαρδα «ευχαριστώ» και το να αισθανθούν ευγνωμοσύνη για όλα τα καλά, μικρά ή μεγάλα, που υπάρχουν στη ζωή τους είναι κάτι που κατά κανόνα δεν κάνουν οι μίζεροι άνθρωποι. Ξέρουμε όμως, από την εμπειρία αλλά και επιστημονικές έρευνες ότι η ευγνωμοσύνη, το να εκτιμάμε όσα έχουμε είναι συνυφασμένη με την ευτυχία και τη χαρά.

6.Μεταθέτουν την ευτυχία τους γι’ αργότερα

Αυτός ο τύπος σκέψης καταστρέφει την ευτυχία. Όταν κανείς «αποφασίζει» ότι θα είναι ευτυχισμένος «όταν πάρει πτυχίο», «όταν παντρευτεί», «όταν αγοράσει δικό του σπίτι», «όταν αποκτήσει παιδί», «όταν βρει καλή δουλειά», κλπ, κλπ. είναι σαν να υπογράφει τη δυστυχία του. Είτε γιατί οι συνθήκες που απαιτεί για να είναι ευτυχισμένος αργούν να έρθουν, είτε γιατί ναι μεν έρχονται αλλά προκύπτει κάτι άλλο που κάνει αυτού του είδους τα άτομα μεταθέτουν την ευτυχία τους γι’ αργότερα.

7.Δεν παίρνουν κανένα ρίσκο

Και δεν εννοώ να ανέβουν στο Έβερεστ ή να τρέξουν έναν Μαραθώνιο. Εννοώ ότι οι μίζεροι άνθρωποι ζουν βαρετές ζωές, χωρίς επιλογές, χωρίς χρώμα. Δεν θα δοκιμάσουν ένα νέο φαγητό, δεν θα πάνε σε ένα καινούργιο μέρος, δεν θα γνωρίσουν νέο κόσμο και δεν θα ανοίξουν τα μάτια και τα αυτιά τους σε νέες ιδέες και νέα ερεθίσματα. Επιμένουν σε αυτό που ξέρουν, στο γνωστό, στην πεπατημένη. Και πάνε με αυτόματο πιλότο.

8.Ζουν στο παρελθόν

Πρόκειται για μια πολύ κακή συνήθεια. Οι άνθρωποι που μιζεριάζουν έχουν την τάση να ζουν στο παρελθόν. Θυμούνται τις «παλιές καλές ημέρες» και αναπολούν τα μεγαλεία ή αυτό που είχαν ή ήταν τότε. Ή άλλοτε πάλι βυθίζονται σε κακές αναμνήσεις, σε προβλήματα, στην άσχημη παιδική τους ηλικία, στο ποιος τους έφταιξε στο παρελθόν, τι πήγε στραβά, τι τους εμπόδισε, σε όλα αυτά που δεν απέκτησαν ή δεν τους δόθηκαν και κολλάνε σε όλα αυτά τα αρνητικά αντί να δίνουν την προσοχή στο παρόν.

9.Ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό τους όφελος

Η ζωή τους περιστρέφεται στο τι θα κερδίσουν, τι θα αποκομίσουν, τι θα πάρουν από τους άλλους, πώς δε θα τους πιάσουν κορόιδο και πώς θα βγουν από πάνω. Δεν τους νοιάζει να προσφέρουν στον άλλον, δεν τους ενδιαφέρει να βοηθήσουν κάποιον. Περιστρέφονται γύρω από τη μιζέρια τους και τη σκέψη «εγώ έχω τόσα προβλήματα δικά μου, σιγά μην κοιτάξω τους άλλους».

10.Είναι τσιγκούνηδες με τα χρήματα, το χρόνο και τα συναισθήματά τους

Επειδή πάντα φοβούνται μήπως βγουν χαμένοι, μήπως τους «ξεγελάσουν» και τους πάρουν αυτό που έχουν, οι μίζεροι άνθρωποι δε δίνουν ούτε χρήματα, ούτε προσωπικό χρόνο, αλλά ούτε και πολλά συναισθήματα σε άλλους. Συχνά κολλάνε σε μια δουλειά που δεν τους αρέσει μόνο και μόνο για τα λεφτά, ή δεν ασχολούνται με κάποιο χόμπι ή κάτι που τους αρέσει για να μην ξοδέψουν λεφτά.

11.Τσακώνονται συχνά και εύκολα

Οι μίζεροι άνθρωποι βρίσκουν αφορμές να τσακωθούν με τους γύρω τους για το κάθε τι. Συνήθως δεν υπάρχει πραγματικός λόγος, αλλά βρίσκουν κάτι που τους ενοχλεί και μπαίνουν στη διαδικασία να τσακωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτός είναι συχνά ο τρόπος επικοινωνίας τους- καυγαδίζουν και με αυτό τον τρόπο παίρνουν την προσοχή του άλλου. Μετά φυσικά θυμώνουν για τον καυγά και θεωρούν ότι έφταιγε ο άλλος. Οπότε δημιουργούν έναν επιπλέον λόγο για να έχουν κακή διάθεση.

12.Κατηγορούν τους άλλους

Οι μίζεροι άνθρωποι έχουν την κακή συνήθεια να κατηγορούν τους γονείς τους για την κακή παιδική τους ηλικία, τους δασκάλους τους για την κακή τους μόρφωση, τους συναδέλφους τους για το άσχημο κλίμα στο γραφείο, τους φίλους τους για τις σχέσεις που δεν τους γεμίζουν, τα παιδιά τους για την κακή τους συμπεριφορά. Με λίγα λόγια το φταίξιμο είναι πάντα και αποκλειστικά του άλλου. Φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι. Αλλά ακόμα και έτσι, είναι καθήκον του καθενός να αντιληφθεί το πρόβλημα και να προσπαθήσει να το λύσει- και όχι απλώς να κατηγορεί κάποιον άλλον. Ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους δε λύνει κανένα πρόβλημα. Μόνο με την προσωπική προσπάθεια μπορεί να το πετύχει αυτό.

13.Είναι καχύποπτοι

Άλλη μια συνήθεια των μίζερων. Μονίμως διαστρεβλώνουν αυτά που είπε ο άλλος και νομίζουν ότι ξέρουν να διαβάσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων πάντα με αρνητικό τρόπο. Έτσι, εκφράσεις όπως «ξέρω τι σκέφτεσαι για μένα» και αυθαίρετα συμπεράσματα τύπου «δεν με αγαπάς, το κατάλαβα» είναι κακές συνήθειες που δηλητηριάζουν τη διάθεσή τους αλλά και τις σχέσεις τους.

Φυσικά επειδή πάντα περιμένουν το χειρότερο από τους άλλους, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άλλοι να ανταπαντούν αρνητικά και αμυντικά και έτσι ο φαύλος κύκλος της αρνητικότητας συντηρείται.

14.Τρέφονται από το δράμα και τον αρνητισμό των άλλων

Οι μίζεροι άνθρωποι παίρνουν απουσία από τις χαρές των άλλων, αλλά είναι πάντα παρόντες στα δράματα και τα προβλήματα των ανθρώπων γύρω τους. Αναμασάνε στενάχωρα νέα, παίρνουν τηλέφωνο συγγενείς και φίλους να ανακοινώσουν κάποιο δράμα ή κάτι δυσάρεστο που συνέβη στους ίδιους ή σε κάποιον άλλο. Και φυσικά με αυτόν τον τρόπο ανακυκλώνουν τα αρνητικά συναισθήματα.

15.Είναι απαισιόδοξοι

Οι μίζεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το χειρότερο τους περιμένει έξω από την πόρτα τους. Προμαντεύουν προβλήματα και καταστροφές στη ζωή τους και τη ζωή των γύρω τους και μονίμως συμβουλεύουν τους άλλους να προσέξουν γιατί κάτι κακό μπορεί να τους συμβεί. Αυτός ο αρνητισμός και η απαισιοδοξία δεν τους επιτρέπουν να περιμένουν καλά και θετικά πράγματα και, αν τους συμβούν, τα προσπερνάνε εύκολα επειδή όλη τους η προσοχή είναι εστιασμένη στο να περιμένουν το χειρότερο.

16.Επικεντρώνονται στον εαυτό τους

Φυσικά είναι καλό να επικεντρώνεται κανείς στον εαυτό του και να φροντίζει την υγεία του, τα χόμπι του, το μυαλό του, την ψυχή του, τις σχέσεις του, κοκ. Όμως οι μίζεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στα αρνητικά: στα προβλήματα και τις δυσκολίες τους, χωρίς πρόθεση να βρουν λύσεις ή τρόπους να τα διαχειριστούν καλύτερα. Στην ουσία ρίχνουν λάδι και φουντώνουν τη φωτιά της προσωπικής τους μιζέριας.

17.Είναι επικριτικοί

Βρίσκουν πάντα τα στραβά και τα ανάποδα σε ανθρώπους, πράγματα και καταστάσεις. Παραβλέπουν τα θετικά και τα σωστά. Με αυτή τη στάση τους φυσικά τίποτα δεν τους ευχαριστεί και τίποτα δεν τους ικανοποιεί.

18.Ζηλεύουν

Μία ακόμα κακή συνήθεια των ανθρώπων που δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους είναι ότι διαρκώς ζηλεύουν κάτι άλλο ή κάποιον άλλον. Οι μίζεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο άλλος δεν το αξίζει αυτό που έχει, ότι οι ίδιοι θα έπρεπε να το έχουν και να μην το έχει σε καμία περίπτωση ο άλλος. Θεωρούν ότι αδικήθηκαν, ότι εξαπατήθηκαν και ότι ο άλλος τους πήρε κάτι που έπρεπε να έχουν οι ίδιοι. Πάντα θα τονίσουν το αρνητικό στον άλλον και με κάποιον τρόπο θα φροντίσουν να μειώσουν το άτομο το οποίο ζηλεύουν.

19.Ανησυχούν υπερβολικά και χωρίς λόγο

Ανησυχούν προκαταβολικά για καταστάσεις που δεν έχουν προκύψει ακόμα, φαντάζονται αρνητικά σενάρια, περιμένουν το χειρότερο αποτέλεσμα. Γενικά η ανησυχία σπάνια βγαίνει από το μυαλό τους.

20.Δίνουν στον εαυτό τους αρνητική ταυτότητα

Οι συναισθηματικά μίζεροι άνθρωποι βλέπουν εξίσου αρνητικά τον εαυτό τους. Το πρόβλημά τους είναι μεγαλύτερο από τα προβλήματα των άλλων. Και όλα αυτά που τους έχουν συμβεί είναι τα μεγαλύτερα κακά στον κόσμο. “Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το σταυρό που κουβαλάω” και «κανείς δεν ξέρει τι τραβάω και πόσο υποφέρω» είναι συνηθισμένες ατάκες που χρησιμοποιούν. Περιφέροντας αυτή τη μιζέρια γύρω τους χωρίς να την αντισταθμίζουν ποτέ με κάτι θετικό, πχ. τα προτερήματά τους, μικρές χαρές της ζωής, τα καλά που τους συμβαίνουν, βυθίζονται βαθύτερα στην κατήφεια και στη μιζέρια.

Το άρθρο της Δρ. Λίζας Βάρβογλη δημοσιεύτηκε αρχικά στο Thrive Global.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+