Αντηλιακά: Αλήθειες και Ψέματα

Οι ατελείωτες ώρες στον ήλιο φάνταζαν κάποτε ένα ωραίο παιχνίδι. Μέρος των διακοπών και απόδειξη του αριθμού των βουτιών μας, το μαύρισμα αποτελούσε άτυπη μονάδα μέτρησης για την καλοκαιρινή σεζόν, μαζί με το πόσα παγωτά φάγαμε!

Ο ήλιος παραμένει φίλος μας στη φωτεινή αυτή χώρα, όμως οι συνθήκες της ατμόσφαιρας αλλάζουν, καθιστώντας την ακτινοβολία του πιο επικίνδυνη. Μετά την έκθεση στον ήλιο, οι ακτίνες UVB προκαλούν στην επιφάνεια της επιδερμίδας εγκαύματα, ενώ η UVA ακτινοβολία, η οποία διεισδύει βαθιά στο δέρμα, είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες, επηρεάζοντας τα επίπεδα του κολλαγόνου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ρυτίδων, σε χαλάρωση ή στην εμφάνιση καφέ κηλίδων. Αυτή η πρόωρη γήρανση του δέρματος μπορεί να γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη και επιβλαβής για το DNA, προκαλώντας ακόμα και καρκίνο.

Έτσι λοιπόν, στις ζωές μας, και ειδικά στις ζωές των παιδιών μας, η καλύτερη παρέα για το φετινό, αλλά και για κάθε καλοκαίρι, είναι το αντηλιακό. Η προστασία του είναι αποδεδειγμένη και απαραίτητη. Ας δούμε όμως, πόσα απ’ αυτά που ακούμε κατά καιρούς για τον ήλιο, την ακτινοβολία του και τα αντηλιακά τελικά ισχύουν;

“Αν έχει συννεφιά δεν χρειάζεται να βάλεις τίποτα.”

Πρόκειται για μύθο. Μπορείτε να καείτε ακόμη κι όταν ο ήλιος βρίσκεται κρυμμένος πίσω απ’ τα σύννεφα, καθώς μέχρι και 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) τα διαπερνά. Τις συννεφιασμένες μέρες στη θάλασσα είναι μάλιστα ακόμη πιθανότερο να αμελήσουμε την τακτική ανανέωση του αντηλιακού, αφού δεν αισθανόμαστε με την ίδια ένταση τον ήλιο να καίει, καταλήγοντας ακόμη και με έγκαυμα στο δέρμα μας.

“Φυσάει αυτό το ωραίο μελτέμι και με δροσίζει, γιατί να απλώσω αντηλιακό;”

Όπως είπαμε και παραπάνω, το δέρμα μας χρειάζεται προστασία ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Ο δροσερός αέρας στα νησιά δεν “σπρώχνει” την ηλιακή ακτινοβολία μακριά μας. Μπορεί να μειώνει την αίσθηση της ζέστης, ο ήλιος όμως συνεχίζει να ταλαιπωρεί το δέρμα μας.

“Αγόρασα ένα καλλυντικό που προστατεύει και από τον ήλιο, οπότε είμαι OK!”

Μπορεί κάποια καλλυντικά να προσφέρουν μια στρώση προστασίας, συνήθως όμως ο δείκτης τους είναι χαμηλός, έτσι μετά από 1-2 ώρες η προστασία που παρέχουν είναι ελάχιστη. Αντίστοιχα, οι υγραντήρες μπορεί να δροσίζουν και να ανακουφίζουν, όμως δεν προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία. Για να εξασφαλίσετε συνεχή προστασία, θα χρειαστεί να χρησιμοποιείτε αντηλιακό κάθε δύο ώρες και ιδανικά με υψηλό δείκτη προστασίας, ιδιαίτερα αν συνηθίζετε να βγαίνετε για μπάνιο τις μεσημεριανές ώρες.

“Όταν ήμουν μικρός δεν έβαζα τίποτα. Έχω πια ανοσία, το δέρμα μου είναι μαθημένο.”

Προφανώς και δεν αποκτάμε ανοσία στον ήλιο όσο περνάνε τα χρόνια. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυξάνουμε τον κίνδυνο μελανώματος και, φυσικά, την πρόωρη γήρανση του δέρματός μας.

“Αγόρασα ένα αντηλιακό 50άρι. Θα μείνω έξω μέχρι να δύσει ο ήλιος.”

Σίγουρα ένα αντηλιακό με SPF50 βοηθά να παραμείνουμε λίγη ώρα παραπάνω προστατευμένοι από τον ήλιο, όμως δεν είναι πανοπλία! Τα αντηλιακά χρειάζονται τακτική ανανέωση, ιδιαίτερα εφόσον κολυμπήσαμε, παίξαμε ρακέτες ή συμμετείχαμε σε κάποια άλλη αθλητική δραστηριότητα στην παραλία. Ενδεικτικά, ένα αντηλιακό SPF30 μπλοκάρει το 96,7% της UV ακτινοβολίας, ενώ ένα αντηλιακό SPF50 μπλοκάρει το 98%.

“Έβαλα τακτικά αντηλιακό φέτος και είδα στις εξετάσεις μου πεσμένη τη Βιταμίνη D.” 

Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται παρά ελάχιστη έκθεση στον ήλιο για να αποφύγουν την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Λίγα λεπτά αρκούν για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός παραγωγής της.

“Θα βάλουμε στην αρχή του καλοκαιριού αντηλιακό που είμαστε άσπροι-άσπροι και τον Ιούλιο πια δεν θα το έχουμε ανάγκη.”

Ουσιαστικά, το μαύρισμα είναι ο τρόπος του δέρματος να προστατευτεί από τον ήλιο, “αναδιανέμοντας” τη μελανίνη. Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να μας προστατεύσει από ένα έγκαυμα, όμως παραμένουμε ευάλωτοι στις άλλες αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, όπως ο καρκίνος και η γήρανση του δέρματος.

“Μα κάθομαι κάτω από την ομπρέλα!”

Η ομπρέλα μας προστατεύει μερικώς από τον ήλιο, όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία για να μη βάλουμε αντηλιακό. Η άμμος παραδείγματος χάριν αντανακλά περίπου 17% της ακτινοβολίας UV,  επομένως συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε κίνδυνο ακόμα κι όταν καθόμαστε στη σκιά μιας ομπρέλας.

“Θα βάλουμε αντηλιακό όταν βγούμε από το αμάξι”

Το αυτοκίνητό σας μάλλον λειτουργεί σαν θάλαμος παρά σαν προστασία. Ο ήλιος διαπερνά ακόμα και τα fumé τζάμια, ενώ οι αντανακλάσεις στις διάφορες επιφάνειες αυξάνουν την επίδραση της ακτινοβολίας. Δεν σας έχει τύχει να πάτε ταξίδι και να νιώθετε ότι καίει το δέρμα σας, παρά τον κλιματισμό και τα κλειστά παράθυρα;

Χρησιμοποιώντας και ανανεώνοντας τακτικά το αντηλιακό σας προστατεύετε το δέρμα σας. Ξέρατε όμως ότι με τα αντηλιακά της Caudalie προστατεύετε και τον πλανήτη;

Γεννημένη στην καρδιά του Μπορντό, στον αμπελώνα “Smith Haut Lafitte”, η Caudalie είναι μια 100% οικογενειακή και ανεξάρτητη γαλλική μάρκα καλλυντικών που χρησιμοποιεί τα οφέλη των συστατικών των σταφυλιών. Ιδρύθηκε το 1995 από την Mathilde Thomas και τον σύζυγό της Bertrand, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Joseph Vercauteren, Καθηγητή Φαρμακευτικής στη Σχολή του Μπορντό.

Tα προϊόντα της Caudalie είναι πιστά στο πρότυπο “Cosm’ ethics”, που πρεσβεύει μια κοσμετολογία πιο εκλογικευμένη και δεσμευμένη στην προστασία του περιβάλλοντος:

– Η εταιρεία έχει πάψει να χρησιμοποιεί αμφιλεγόμενα συστατικά όπως φθαλικές ενώσεις, ορυκτά έλαια, θεϊκό άλας νατρίου, parabens, και phenoxyethanol, προς όφελος πιο φυσικών συνθέσεων, ενώ μετά από εκτενή έρευνα έχει καταφέρει να απαλείψει τα χημικά φίλτρα για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, όπως το octinoxate και το octocrylène.

– Τα αντηλιακά φίλτρα ευθύνονται για τη ρύπανση των θαλάσσιων υδάτων, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο 14.000 τόνοι αντιηλιακής κρέμας να ρυπαίνουν τους κοραλλιογενείς υφάλους. Μετά από πολυετή έρευνα, η Caudalie έχει αναπτύξει καινοτόμα φίλτρα υψηλής προστασίας που σέβονται το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή, οι συσκευασίες της αντηλιακής σειράς της είναι φιλικές προς το περιβάλλον, αφού είναι κατασκευασμένες από πλαστικό φυτικής προέλευσης ή είναι ανακυκλώσιμες.

– Φέτος η Caudalie ενώνει τις δυνάμεις της με την οργάνωση “Coral Guardian” για την υποστήριξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος μέσω ενός προγράμματος που αποκαθιστά και προστατεύει τους κοραλλιογενείς υφάλους. Το 2019, περισσότερα από 3.000 κοράλλια θα μεταμοσχευθούν, θα αποκατασταθούν και θα προστατευθούν στην Ινδονησία και στην Κολομβία χάρη σε αυτή τη συνεργασία.

– Η Caudalie είναι μέλος της οργάνωσης “1% for the Planet”, έτσι επιστρέφει το 1% του παγκόσμιου τζίρου της σε οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Υποστηρίζει τον αγώνα ενάντια στην αποψίλωση των δασών, ενώ μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πάνω από € 8 εκατ. σε οργανώσεις που υποστηρίζουν τέτοια προγράμματα.

Φέτος η Caudalie παρουσιάζει μια νέα σειρά προϊόντων αντηλιακής προστασίας, ασφαλή για την επιδερμίδα και για τη φύση:

1) Anti-wrinkle Face Suncare SPF30 και SPF50

Η Προστασία Κατά της Γήρανσης

Ιδανική για ένα φυσικό μαύρισμα, αυτή η κρέμα προστατεύει την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Εμπλουτισμένη με το αντιοξειδωτικό σύμπλοκο Caudalie, υπόσχεται μέγιστη προστασία και ισχυρή αντιγηραντική δράση. Με διακριτικό άρωμα, απλώνεται στο δέρμα, απορροφάται αμέσως και χαρίζει βελούδινη απαλότητα, χωρίς να δημιουργεί λιπαρή ή κολλώδη αίσθηση. Υποαλλεργική, χωρίς σιλικόνη και αλκοόλ, είναι κατάλληλη για ευαίσθητα δέρματα. Απολαμβάνουμε έτσι τον ήλιο χωρίς κίνδυνο αφυδάτωσης.

2) Beautifying Suncare Oil SPF30

Για Λαμπερό Μαύρισμα

Δέρμα με τέλεια περιποίηση και ωραίο μαύρισμα με σατινέ φινίρισμα. Αυτή είναι η υπόσχεση αυτού του αντηλιακού λαδιού. Δεν περιέχει αλκοόλ και σιλικόνες, συνδυάζει θρεπτικό έλαιο σταφυλιών με σησαμέλαιο και ηλιέλαιο, πλούσια σε βιταμίνη Ε, προσφέροντας ένα λαμπερό μαύρισμα, ενώ προστατεύει το δέρμα.

3) Milky Sun Spray SPF30 και SPF50

Προστασία 2 σε 1

Ένα προϊόν, αλλά δύο χρήσεις: αυτό το σπρέι εγγυάται τέλεια προστασία από κορυφής μέχρις νυχιών και χρησιμοποιείται τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Καταπραϋντικό και ενυδατικό χάρη στο βιολογικό νερό σταφυλιού, αποκαλύπτει σταδιακά ένα λαμπερό και μακράς διάρκειας μαύρισμα. Χωρίς αλκοόλ, χωρίς σιλικόνες και χωρίς να προκαλεί αλλεργίες, η σύνθεσή του είναι κατάλληλη και για ευαίσθητα δέρματα.

“Για τη νέα σειρά αντηλιακών της Caudalie, δεν ήθελα να κάνω κανέναν συμβιβασμό ανάμεσα στην προστασία της επιδερμίδας και την προστασία της φύσης. Έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια για να προφέρουμε αντιηλιακά προϊόντα που να είναι και απολαυστικά, αλλά και φιλικά προς το περιβάλλον.”

Mathilde Thomas

#ProtectYourSkin #ProtectNature

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+