Πέρα από τις ταινίες και τις σειρές, το διάβασμα αποτελεί μια συνήθεια που μάλλον ευνόησε η καραντίνα. Ας δούμε τέσσερις διαφορετικές προτάσεις για διάβασμα, τώρα που ο καιρός κρυώνει και τα βιβλία μπορούν να μας ταξιδέψουν, να μας προβληματίσουν, να μας μαγέψουν.
“Χίλια Φεγγάρια” του Sebastian Barry – Εκδόσεις Ίκαρος
Ο Ιρλανδός Sebastian Barry μας μεταφέρει και πάλι στην Αμερική, λίγο μετά την περίοδο του Εμφυλίου που πραγματεύεται στο “Μέρες Δίχως Τέλος”. Μετά την ιστορία των δύο Ιρλανδών φίλων Thomas McNulty και John Cole, που μέσα στη φρικαλεότητα του πολέμου βρίσκουν λόγους να ζουν, ενώ “υιοθετούν” τη μικρή Ινδιάνα Winona, τα “Χίλια Φεγγάρια” έρχονται λίγα χρόνια μετά την πρώτη ιστορία, με τη Winona αυτή τη φορά στο ρόλο της πρωταγωνίστριας.
Η μετεμφυλιακή Αμερική δεν ήταν μια ενωμένη κοινωνία, με τις προκαταλήψεις, τον ρατσισμό, τον σεξισμό να κυριαρχούν. Καθετί διαφορετικό ήταν στόχος. Η Winona, μαζί με τους πρωταγωνιστές του πρώτου βιβλίου, αναζητά την ειρήνη σ’ ένα μέρος φαινομενικά ασφαλές, μια φάρμα. Η ταυτότητά της ως γυναίκα και Ινδιάνα σ’ έναν τόπο άγριο, σκληρό και βίαιο είναι κόκκινο πανί. Όταν τα πράγματα πάρουν άσχημη τροπή σε αυτό τον μικρό της παράδεισο, θα ψάξει την εκδίκηση.
Τα δύο βιβλία διαβάζονται και ως μονάδες, αλλά έχει ενδιαφέρον να τα δείτε ως sequels.
Προχωράμε, ή μάλλον τρέχουμε, προς ένα βιβλίο εμψυχωτικό, ευχάριστο και θετικό.
“Πού Τρέχει ο Λογισμός Σου;” του Δημήτρη Τζεφαλή – Εκδόσεις Sportbook
Ο Δημήτρης Τζεφαλής συγκέντρωσε 22 ιστορίες από δρομείς για δρομείς και όχι μόνο. Ακούγεται τετριμμένο, αλλά οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων και του Δημήτρη έχουν έναν κοινό παρανομαστή, το τρέξιμο, χωρίς αυτό να κάνει το βιβλίο απαγορευτικό ή δύσκολο για τον οποιονδήποτε να το διαβάσει και να το ευχαριστηθεί.
Οι ιστορίες των αθλητών έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά, μέσα από τις δυσκολίες, τις επιτυχίες και τα μυστικά τους. Ο Δημήτρης, με τη γραφή του, σε οδηγεί να τελειώνεις την κάθε ιστορία, να κρατάς το βιβλίο και να κοιτάς έξω από το παράθυρο μ’ ένα μικρό χαμόγελο. Ακόμα κι όταν η ιστορία έχει μια βαθιά, ανθρώπινη θλίψη.
O Kipchoge, o Κούρος, o Prefontaine, αλλά και η Zola Budd, η Priscilla Welch, και ο Killian Jornet έρχονται κοντά μας μέσα από αυτό το ευχάριστο βιβλίο. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα, ακόμα και αν δεν τρέχετε. Δείτε το ως την ιστορία του τρεξίματος – και μείνετε λίγο παραπάνω στην 22η ιστορία…
Αν σας αρέσουν τώρα τα ιστορικά μυθιστορήματα, και μάλιστα με τη δράση να λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, για ψάξτε…
“Το Βρωμερόν Ύδωρ Της Λήθης” της Ισμήνης Καπάνταη – Εκδόσεις Ίκαρος
Η πολυγραφότατη Ισμήνη Καπάνταη θέλησε να κατανοήσει από πού προέκυψε αυτό που λέμε σήμερα “νεοέλληνας”. Έχοντας, ο ίδιος, μελετήσει τον τρόπο που η Αθήνα μετατράπηκε σε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, μπόρεσα να διαπιστώσω όλα όσα η συγγραφέας μεταφέρει με όμορφη γραφή στη μυθιστορία της.
Το αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα προϊόν σοβαρής μελέτης, κάτι που προκύπτει και από τα βιβλία που προτείνει η συγγραφέας στο αρχικό σημείωμα. Για όποιον ενδιαφέρεται, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη είναι ένα μέρος για να ξεκινήσει τη μελέτη του.
Στο βιβλίο αποτυπώνεται ο (διαχρονικός;) διχασμός των Ελλήνων, οι διαφορετικές καταβολές, η πολλαπλή ανάγνωση για το πώς το κράτος θα στεκόταν στα πόδια του, πώς θα λειτουργούσε και με ποιους “προστάτες”. Ο Καποδίστριας έχει δολοφονηθεί, οι εμφύλιοι έχουν τελειώσει και μια κοινωνικοπολιτική διαμάχη είναι σε εξέλιξη. Οι πρωταγωνιστές της, όμως, αδυνατούν να κατανοήσουν τη δυναμική της στιγμής που ζουν.
Αν γνωρίζετε το λεγόμενο “τριεθνές” σημείο που οριοθετεί τα σύνορα Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, τότε αυτό το βιβλίο θα σας κινήσει λίγο περισσότερο το ενδιαφέρον.
“Σύνορα” της Kapka Kassabova – Εκδόσεις Οξύ
Πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο, με την ιστορία, τη λαογραφία και την κοινωνική ανθρωπολογία να πιάνονται χέρι-χέρι σ’ ένα ταξίδι 400 σελίδων. Έχοντας ταξιδέψει με τη μηχανή στις βαλκανικές χώρες, είδα ξανά τις γνώριμες εικόνες φτωχών, απομακρυσμένων χωριών, με φιλόξενους αλλά σκληροτράχηλους κατοίκους.
Η συγγραφέας έφυγε από τη Βουλγαρία το 1992 και ζει πλέον στη Σκωτία, αλλά πριν 5 χρόνια έκανε τρία ταξίδια στην περιοχή των συνόρων των τριών χωρών, με το μεταναστευτικό στο απόγειό του και τον ενιαίο γεωγραφικά χώρο να “κόβεται” από σύνορα και φύλακες που κάποτε, ειδικά στη Βουλγαρία, προσπαθούσαν να μη σε αφήσουν να βγεις και τώρα δεν σε αφήνουν να μπεις στη χώρα.
Μαζί με όλα αυτά, η Kassabova, έχοντας μελετήσει σε βάθος την ιστορία, καταγράφει μοναδικά, με συστηματικό αλλά και λυρικό τρόπο, τα έθιμα, τα ήθη, τη λαογραφία των Βούλγαρων, αλλά και των ξεριζωμένων Ελλήνων ή Τούρκων, που η Βαλκανική χερσόνησος, όσο τους ένωσε, άλλο τόσο τους χώρισε. Κατέγραψε ιστορίες που αλλιώς θα χάνονταν στην αχλή του χρόνου, κατέγραψε, ουσιαστικά, το αυτονόητο, πόσο ίδιοι είμαστε οι άνθρωποι στη χαρά και στον πόνο, ακόμα κι αν μιλάμε άλλη γλώσσα ή ζούμε σε άλλη χώρα.
Διαβάστε και άλλες βιβλιοπροτάσεις εδώ:
Εκδόσεις Κοντύλι: Με Δύναμη Από το Πήλιο
8 Νέες Κυκλοφορίες από τις Εκδόσεις Ίκαρος
“Ληστές” Από τις Εκδόσεις Polaris: Ένα Άψογα Σκοτεινό Graphic Novel