5 Συμβουλές για να Βελτιώσετε το Βιογραφικό σας

Jobseeker

Για κάθε αγγελία εργασίας, οι υπεύθυνοι προσωπικού λαμβάνουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, βιογραφικά, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, αξιολογούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα – το πρώτο «σκανάρισμα» για να εντοπίσουν την πιθανή καταλληλότητα ενός υποψηφίου μπορεί να πάρει, μάλιστα, μόλις λίγα δευτερόλεπτα.

Το θέμα, λοιπόν, είναι να καταφέρετε να τραβήξετε απευθείας την προσοχή τους, δείχνοντας ξεκάθαρα και δυναμικά ότι έχετε αυτό που απαιτείται και άρα αξίζετε την ευκαιρία μιας συνέντευξης. Πώς θα το επιτύχετε; Με μία σωστή φόρμα βιογραφικού και την κατάλληλη στόχευση του περιεχομένου του.

Βήμα 1ο: Προσοχή στην Επιλογή Φόρμας

Πάμπολλες οι διαθέσιμες φόρμες βιογραφικού στο διαδίκτυο, αλλά ούτε ενημερωμένες είναι όλες σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας ούτε και κατάλληλες για τις δικές σας ανάγκες.

Αποφύγετε τις παλιομοδίτικες που σας καλούν να συμπληρώσετε περιττές προσωπικές πληροφορίες, όπως η εθνικότητα ή η οικογενειακή κατάσταση. Σκεφτείτε, επίσης, αν το design της φόρμας ταιριάζει με την προσωπικότητά σας, αλλά και με το ύφος του επαγγέλματός σας.

Αν δεν παίζετε το Word στα δάχτυλα, ώστε να κάνετε προσθέσεις και αφαιρέσεις στοιχείων χωρίς να χαλάσει το layout του εγγράφου, προτιμήστε ένα online εργαλείο για τη δημιουργία του βιογραφικού σας. Θα σας δώσει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στη συμπλήρωσή του, καθώς και πρόσβαση σε σύγχρονα πρότυπα για την αποθήκευση του τελικού σας εγγράφου.

Βήμα 2ο: Γράψτε Λίγα και Καλά

Ο στόχος σας είναι να δώσετε τόση και τέτοιου είδους πληροφορία ώστε να φανεί άμεσα η καταλληλότητά σας, χωρίς να χρειάζεται να την «ψάξει» ο παραλήπτης μέσα σε μια θάλασσα περιττών στοιχείων.

Προκειμένου να κρατήσετε το βιογραφικό σας σύντομο (όχι πάνω από δύο σελίδες), σαφές και περιεκτικό, χρειάζεται να συμπεριλάβετε, λοιπόν, μόνο χρήσιμες πληροφορίες. Όπου χρήσιμες, οι σχετικές με τη θέση που διεκδικείτε.

Αν, για παράδειγμα, τα χόμπι σας δεν συνδέονται με κάποια επιθυμητή δεξιότητα, δεν υπάρχει λόγος να πιάσουν χώρο. Το ίδιο ισχύει και για θέσεις εργασίας που κατείχατε προ 15ετίας σε άλλο αντικείμενο ή για το απολυτήριο λυκείου ενώ έχετε προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές.

Βήμα 3ο: Στοχεύστε και Προσαρμόστε

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο μυστικό επιτυχίας από την προσαρμογή κάθε φορά του βιογραφικού σας ώστε να «απαντάει» στις προϋποθέσεις που θέτει η αγγελία. Μελετήστε την καλά, εντοπίστε τις λέξεις-κλειδιά και, εφόσον διαθέτετε τα εν λόγω προσόντα, φροντίστε να τα συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας προτού το στείλετε.

Πώς; Επαναδιατυπώστε την παράγραφο του προσωπικού προφίλ, αντικαταστήστε κάποιες δεξιότητες στη λίστα σας και τεκμηριώστε στην ενότητα της επαγγελματικής εμπειρίας την εξοικείωση με επιθυμητές πρακτικές.

Βήμα 4ο: Εστιάστε στα Επιτεύγματα, Όχι στα Καθήκοντα

Η στεγνή απαρίθμηση καθηκόντων σε προηγούμενες θέσεις σας δεν σας διαφοροποιεί από άλλους υποψηφίους με ανάλογη εμπειρία.

Για να ξεχωρίσετε, καταγράψτε τι καταφέρατε, πώς διακριθήκατε ή πώς βελτιώσατε την καθημερινότητα για τους συνεργάτες σας ή τα αποτελέσματα της εταιρείας. Χρησιμοποιήστε ενεργητικά ρήματα (αύξησα, βελτίωσα, πέτυχα κ.ο.κ.) και, αν κάποιο στοιχείο μπορεί να αποδοθεί με αριθμό ή ποσοστό, προτιμήστε το, γιατί οι αριθμοί τραβούν την προσοχή.

Βήμα 5ο: Αφιερώστε Ξεχωριστή Ενότητα στα Soft Skills

Τα soft skills δεν είναι απλώς πολύτιμα, αλλά ενίοτε βαραίνουν και περισσότερο στην επιλογή ενός εργαζόμενου σε σχέση με κάποια τυπικά προσόντα στα οποία θα μπορούσε να εκπαιδευτεί.

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι αυτές που μας κάνουν να συνεργαζόμαστε καλά με τους άλλους και να προσφέρουμε ουσιαστικά στο πλαίσιο μιας ομάδας. Προβάλλετε τα δικά σας καταλλήλως, δίνοντάς τους ευδιάκριτη θέση στο βιογραφικό σας.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

Ελλάδα: Γη της Επαγγελίας για τους Ψηφιακούς Νομάδες;

Επιδραστικές Γυναίκες στον Κόσμο: Επιτεύγματα και Ρόλοι

Τονώστε την Αυτοπεποίθησή σας!

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+