8 Μαρτίου: Η Ισότητα Ακόμη Περιμένει…

Γυναίκες

Εκατόν εξήντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα-ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα, την 8η Μαρτίου 1857, όταν 20.000 Αμερικανίδες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας απήργησαν διεκδικώντας τη μείωση του ωραρίου εργασίας τους, και 47 από τότε που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στο μεσοδιάστημα έχουν γίνει πάρα πολλά και ταυτόχρονα ελάχιστα. Για παράδειγμα, σε παγκόσμια κλίμακα και σύμφωνα με στοιχεία του 2021 του IPU, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 25,5% των μελών των εθνικών κοινοβουλίων, ενώ σύμφωνα με έρευνα για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό των Γυναικών ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του συνολικού μισθολογικού χάσματος ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες αγγίζει το 40%.

Τα αδιαμφισβήτητα δίκαια ίσα δικαιώματα σε πολιτικοοικονομικό επίπεδο, ωστόσο, μοιάζουν είδος «πολυτελείας», αφού ακόμη και η ίδια η ζωή των γυναικών εξακολουθεί να απειλείται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Το 2017, το  United Nations Office on Drugs and Crime κατέγραφε 137 γυναικοκτονίες την ημέρα και η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Agnès Callamard, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δήλωσε σήμερα πως «Τα γεγονότα του 2021 και των πρώτων μηνών του 2022 συνωμότησαν για να συντρίψουν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων γυναικών και κοριτσιών», διευκρινίζοντας ότι η πανδημία και η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία του Αφγανιστάν ήταν από τα κυριότερα γεγονότα που έπληξαν τις γυναίκες.

Η εγκληματική χυδαιότητα του σεξισμού δεν γνωρίζει ούτε από σύνορα, ούτε από ανθρωπιά, ούτε από αξιώματα. Προ ημερών και μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποφάσεών του, είπε ότι η κυβέρνηση του Κιέβου θα εφαρμόσει θέλει-δεν θέλει τη συμφωνία για την ενισχυμένη αυτονομία των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία και έκανε σαφείς υπαινιγμούς περί βιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά «Σου αρέσει-δεν σου αρέσει, πρέπει να το υποστείς, ομορφούλα μου. Δεν γίνεται αλλιώς».

Ο Βραζιλιάνος βουλευτής, επιχειρηματίας και YouTuber με τους σχεδόν 3 εκατομμύρια ακόλουθους Arthur Moledo do Val, από το τριήμερο ταξίδι του στην Ουκρανία για λόγους ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης (!), έστειλε ηχητικό μήνυμα στο οποίο έλεγε πως «Οι Ουκρανές πρόσφυγες είναι εύκολες, επειδή είναι φτωχές».

Κάτι αντίστοιχο με τα «αστειάκια» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (και όχι μόνο) τύπου «Να φιλοξενήσω όποια Ουκρανή θέλεις αρκεί να έχει ύψος 1,80». Αυτού του ανήθικου «μεταξύ σοβαρού και αστείου» που άλλοτε καταδικάζεται (40.000 άτομα υπέγραψαν online αίτημα για αποπομπή του do Val από τη Βουλή του Σάο Πάολο) και άλλοτε αποσιωπάται (ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, ενώπιον του οποίου έκανε τις δηλώσεις του ο Putin, δεν σχολίασε καν τους υπαινιγμούς του Ρώσου ομολόγου του).

Πάντα όμως ρίχνει τη σκιά του στην αληθινή εικόνα της γυναίκας. Όπως αυτή της Ουκρανής Yulia Pisetskaya, της μητέρας ενός 11χρονου αγοριού το οποίο, προκειμένου να το σώσει από τον πόλεμο, το έστειλε από τη Ζαπορίζια στα σύνορα με τη Σλοβακία κι εκείνη έμεινε πίσω να φροντίσει την ανήμπορη να μετακινηθεί μητέρα της.

Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Χαρτογραφώντας την Έμφυλη Βία

Η Θέση της Γυναίκας στις Χώρες της Βόρειας Αφρικής

Ανατριχιαστικές Ιστορίες Γάμου στο Αφγανιστάν

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+