Οδηγός Επιβίωσης Μπροστά σ’ Ένα Ράφι με Ουίσκι

ουίσκι

“Ένα μεγάλο ηλικιακά single malt από την τάδε περιοχή της Σκωτίας” – μια φράση που δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια ακούστηκε πολύ από τους φίλους του ουίσκι.

Για πολλά χρόνια υπήρχε μια εντύπωση πως όσο πιο “μεγάλο” ηλικιακά είναι ένα ουίσκι ή αν είναι από μια συγκεκριμένη περιοχή της Σκωτίας, τόσο πιο ποιοτικό θα είναι. Αυτό οδήγησε πολλές φορές τον καταναλωτή σε λάθος αγορές και στο μη αναμενόμενο γευστικό αποτέλεσμα.

Σήμερα, αγαπητοί μου αναγνώστες, θα ξεδιαλύνουμε αυτούς τους μύθους, φτιάχνοντας παράλληλα έναν οδηγό αγοράς ουίσκι για να ξέρετε τι να πάτε δώρο στους αγαπημένους σας στις γιορτές -με την ελπίδα πάντα να έχει ολοκληρωθεί το lockdown- ή τι να απολαύσετε σπίτι, περνώντας ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ο πρώτος μύθος λοιπόν λέει ότι όσο περισσότερα χρόνια, τόσο το καλύτερο. Κι εδώ έρχομαι εγώ, σαν τον κακιασμένο συμμαθητή σας στο νηπιαγωγείο που σας ξεφούρνισε πως δεν υπάρχει Άι Βασίλης, να σας το διαψεύσω. Όχι, τα χρόνια δεν είναι βασικός παράγοντας για το πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι ένα ουίσκι. Αντιθέτως, ο τύπος του βαρελιού παίζει σημαντικό ρόλο.

Αν κάποιος λοιπόν αναζητά κάτι γλυκόπιοτο, ώριμο ή ακόμα -να τολμήσουμε να πούμε- γιορτινό, θα πρέπει να οδηγηθεί στα single malt που παλαίωσαν σε βαρέλια sherry ή port. Τα sherry/port είναι ενισχυμένοι οίνοι που προσδίδουν σάκχαρα στα βαρέλια τους και με τη σειρά τους στρογγυλεύουν τα single malt, τα κάνουν αρκετά σκουρόχρωμα και τους επιτρέπουν να εμφανίσουν νότες γλυκών μπαχαρικών.

Όχι, τα χρόνια δεν είναι βασικός παράγοντας για το πόσο ευχάριστο μπορεί να είναι ένα ουίσκι. Αντιθέτως, ο τύπος του βαρελιού παίζει σημαντικό ρόλο.

Ο δεύτερος μύθος που θα καταρρίψω είναι το γευστικό προφίλ της περιοχής του αποστακτηρίου. Καλώς ή κακώς, αυτό έπαψε να ισχύει. Κάθε αποστακτήριο δίνει τη δική του ταυτότητα στα ουίσκι του, είτε μιλάμε για νησιωτική Σκωτία είτε για Σπέισαιντ, είτε για Χάιλαντς κ.λπ. Συνεπώς, μπορεί κάποιος να περιμένει έναν μπαρουτοκαπνισμένο χαρακτήρα σ’ ένα ουίσκι από κάποιο νησί και τελικά να πάρει κάτι ήπιο και χωρίς καπνό ή τύρφη ντραμ. Από την άλλη, μπορεί να διαλέξει μια εμφιάλωση από το Σπέισαιντ και να ξεσπάσουν μπόρες, καταιγίδες και καπνοί! Ναι, ναι, τέτοια είναι η μαγεία του ουίσκι!

Στα καταστήματα της Κάβας Ανθίδη σας απαλλάσσουμε απ’ αυτό το μπέρδεμα! Το εξειδικευμένο προσωπικό μας έχει δημιουργήσει ενότητες ουίσκι στα ράφια με βάση το γευστικό προφίλ. Συνεπώς, φέτος στις γιορτές αναζητούμε το ράφι με τα sherry whiskies και μαζί με τους έμπειρους πωλητές μας διαλέγουμε το κατάλληλο.

Δεν θα σας άφηνα όμως έτσι, να τριγυρνάτε μόνοι σαν τους Highlanders στην ηπειρωτική Σκωτία! Ορίστε πέντε δικές μου επιλογές σε sherry/port whiskies για να διαλέξετε το πιο κατάλληλο δώρο για φίλους ή και τον εαυτό σας στις γιορτές που έρχονται.

Glendronach

12 years

43%

sherry casks

Το starter pack για όσους θέλουν να μπουν στον κόσμο των γλυκόπιοτων sherry whiskies!

Spey Tenné Port finish

46%

Ένα από τα πιο απίθανα port single malt της αγοράς, με γλυκιά σοκολατένια γεύση και επίγευση ώριμων φρούτων.

 

Tamdhu

12 years

43%

sherry casks

Η προσωποποίηση του γλυκού μελένιου single malt με επιπρόσθετα γλυκά μπαχαρικά και σταφίδες!

Mortlach

16 years

43.4%

sherry casks

Το αποστακτήριο με τον έντονο χαρακτήρα των 2,81 αποστάξεων και το επιβλητικό sherry προφίλ!

The Single Cask Glentaucher

22 years

54%

sherry casks

Η πρόσφατα βραβευμένη στο Λονδίνο εμφιάλωση από ένα και μόνο βαρέλι επιτέλους προσγειώθηκε και στην Ελλάδα σε πολύ μικρό αριθμό φιαλών. Ένα μικρό sherry θαύμα που λίγοι θα είναι οι τυχεροί που θα το δοκιμάσουν!

Γεννημένος στη Νέα Σμύρνη, ο Θεόδωρος (Τεό) Σπυρόπουλος άρχισε σε νεαρή ηλικία να δουλεύει πίσω από το μπαρ. Η αγάπη του για το single malt ξεκίνησε το 2013 όπου επισκέφτηκε τα αποστακτήρια Suntory Hakushu και Ichiros Chichibu στην Ιαπωνία. Το 2014 πήρε την πρώτη θέση στον ελληνικό τελικό του World Class της εταιρείας Diageo και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό. Έκτοτε, επισκέπτεται αποστακτήρια στην Σκωτία και τα εκπροσωπεί στην Ελλάδα μέσα από εισαγωγικές εταιρείες ποτών κάνοντας γευσιγνωσίες, σεμινάρια και ενέργειες για την διάδοση και την κατανόηση του single malt στην Ελλάδα. Αυτό τον καιρό έχει αναλάβει τη θέση του whisky developer στις κάβες Ανθίδης με στόχο την εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και του κοινού, τις νέες εισαγωγές whisky, την επιμέλεια των κωδικών whisky καθώς και γευσιγνωσίες για το κοινό των καταστημάτων.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+