Εκδόσεις Κοντύλι: Με Δύναμη Από το Πήλιο

Οι Εκδόσεις Κοντύλι, με έδρα τις Πινακάτες Πηλίου, βρίσκονται μια δεκαετία στο χώρο των εκδόσεων και μια βόλτα στο site τους έχει ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν αρκετοί τίτλοι σε διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερα έμφαση στην ψυχολογία. Στα χέρια μας έχουμε τα βιβλία “Υπαρξιακές Ψυχοθεραπείες” του Mick Cooper και “Η Διαδικασία της Ψυχοθεραπείας” της Ευγενίας Γεωργαντά, που απευθύνονται στους επαγγελματίες του κλάδου, έχουν όμως ενδιαφέρον και για όσους  έχουν κάνει ή προτίθενται να κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα για τον εαυτό τους.

Τι σημαίνει μια ψυχοθεραπευτική πρακτική με υπαρξιακό τρόπο; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί της; Ποιες είναι οι διαφορετικές προσεγγίσεις; Η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου “Υπαρξιακές Ψυχοθεραπείες” πραγματεύεται αυτά τα βασικά ερωτήματα και πολλά άλλα, παρέχοντας στους φοιτητές και τους επαγγελματίες του κλάδου μια πολύτιμη επισκόπηση του διαφορετικού κόσμου της υπαρξιακής ψυχοθεραπευτικής πρακτικής. Γραμμένο με μια δομή που επικεντρώνεται στην πρακτική άσκηση, το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ουσιαστική εισαγωγή σε έναν τομέα ψυχοθεραπείας πλούσιο και ελπιδοφόρο. Η νέα έκδοση, που αναθεωρήθηκε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να συνδιαλέγεται με τα τρέχοντα ζητήματα και τις τάσεις σ’ αυτόν τον τομέα, περιλαμβάνει:

  • Αναφορές στους βασικούς πρωταγωνιστές και στη συνεισφορά τους, συμπεριλαμβανομένων των Yalom, van Deurzen, Spinelli, Frankl και Laing.
  • Κεφάλαια όπου παρουσιάζονται ερευνητικά δεδομένα κάθε προσέγγισης.
  • Μια εκτεταμένη μελέτη για το πώς διαφορετικές θεραπείες θα μπορούσαν να προσεγγίσουν την ίδια περίπτωση.
  • Επισκόπηση κεφαλαίων, προβληματισμούς και πρόσθετες μελέτες περιπτώσεων πάνω στην υπαρξιακή πρακτική.

O Mick Cooper είναι καθηγητής Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Roehampton και εν ενεργεία συμβουλευτικός ψυχολόγος. Είναι συγγραφέας και επιμελητής μεγάλου εύρους κειμένων με θέμα τις προσωποκεντρικές, υπαρξιακές και σχεσιακές προσεγγίσεις στη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των “Δουλεύοντας σε Σχεσιακό Βάθος στη Συμβουλευτική και την Ψυχοθεραπεία”, “Πλουραλιστική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία” και “Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική: Συμβολή σε μια Πλουραλιστική Πρακτική”. Τέλος, έχει ηγηθεί πολλών ερευνητικών μελετών που εξετάζουν τη διαδικασία και τα αποτελέσματα της ανθρωπιστικής συμβουλευτικής σε νεαρά άτομα.

Το επόμενο βιβλίο με τίτλο “Διαδικασία της Ψυχοθεραπείας” είναι το δεύτερο της Ευγενίας Γεωργαντά. Μετά τις απαντήσεις στο βιβλίο “Τι Είναι Ψυχοθεραπεία;” το δεύτερό της πόνημα πραγματεύεται θέματα όπως οι συνθήκες που βοηθούν την αλλαγή και εξέλιξη του θεραπευόμενου, αλλά και τι σημαίνει , τελικά, “αλλαγή” και ποιος είναι ο ρόλος του θεραπευτή στη διαδικασία αυτή.

Ακόμα, αναλύει πώς δημιουργείται η θεραπευτική σχέση και ποιοι είναι οι παράγοντες που την προάγουν, το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών και το πλαίσιο μέσα στο οποίο η θεραπευτική  σχέση ωριμάζει, αλλά και ό,τι έχει να κάνει με τον κώδικα δεοντολογίας.  Τέλος, πραγματεύεται τη σχέση “Εγώ- Εσύ”, την ενσυναίσθηση, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια εντός της ψυχοθεραπευτικής σχέσης. Στο σύνολο τους αυτές οι πρακτικές και οι κανόνες βοηθούν στη λειτουργία, στο χτίσιμο της σχέσης θεραπευτή-θεραπευόμενου.

Η Ευγενία Γεωργαντά έλαβε το Master in Arts στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης το 1982 και το διδακτορικό της στην Κλινική Ψυχολογία το 1986 από το Massachusetts School of Professional Psychology. Από το 1987 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως ψυχοθεραπεύτρια ατομικά και με ομάδες. H κύρια προσέγγιση που ακολουθεί είναι η Υπαρξιακή-Ανθρωπιστική και από το 1987 είναι μέλος της Αμερικάνικης Ένωσης Ψυχολόγων (ΑΡΑ) και του παραρτήματος της Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
EX LIBRIS
EX LIBRIS

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο. Αρθρογραφεί για βιβλία, θέατρο και μουσική, ενώ αγαπημένο του hobby είναι το ορεινό τρέξιμο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+