“Kaspar Machine”: Ένα Πολυθέαμα για τον Εγκλεισμό στη Δραπετσώνα

Το πολυθέαμα "Kaspar Mashine"

Ένα φιλόδοξο πολυθέαμα, που μιλάει για τον εγκλεισμό (πριν από τον εγκλεισμό) και συνενώνει τις τέχνες φιλοξενείται στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουλίου. Πρόκειται για το “Kaspar Machine” σε σύλληψη και σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαπά, ο οποίος επεξεργάστηκε την παράσταση του βασιζόμενος στο έργο του αυστριακού συγγραφέα Peter Handke.

Το Έργο

Σ΄ένα δυστοπικό χώρο που θυμίζει εργοστάσιο παράγονται μαζικά ανθρώπινοι κλώνοι, οι Κάσπαρ. Αυτά τα πλάσματα είναι αναγκασμένα να ζουν και να εργάζονται έγκλειστα στο ίδιο περιβάλλον, από τη στιγμή της δημιουργίας τους ,μέχρι το τέλος του κύκλου της ζωής τους.

Το “Kaspar Machine” είναι μια ιδιόμορφη παράσταση. “Δεν πρόκειται για θέατρο. Το θέμα δεν είμαστε εμείς. Το θέμα είστε εσείς”.

Η Παράσταση

Το πολυθέαμα "Kaspar Mashine"Το θέατρο του δρόμου συνδιαλέγεται με τη μουσική, τη  video art, το χορό και τις νέες τεχνολογίες. Αφετηρία του έργου είναι τα κείμενα του Peter Handke και συγκεκριμένα αποσπάσματα από το το “Βρίζοντας το Κοινό”, ψηφίδες από τον θεατρικό μονόλογο “Κάσπαρ” και αυτούσιο το κείμενο “Κραυγές Βοήθειας”. Το “Kaspar Machine” είναι μια ιδιόμορφη παράσταση και, όπως είπε ο σκηνοθέτης Νίκος Χατζηζπαπάς στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε προ ημερών, από την πρώτη ατάκα που απευθύνεται στο κοινό γίνεται ξεκάθαρο ότι “Δεν πρόκειται για θέατρο. Το θέμα δεν είμαστε εμείς. Το θέμα είστε εσείς”.

Η Σκηνοθεσία

Επί σκηνής θα ανέβουν περισσότερα από πενήντα άτομα. Θα υπάρχουν perfomers που θα κινούνται σε ξυλοπόδαρα ή θα έρπονται, θα μιλούν με ιδιότυπη εκφορά λόγου καθώς πάσχουν από αναπηρίες, θα χορεύουν. Ο ηθοποιός Χρόνης Στρίκος και η χορογράφος–ηθοποιός Κάλλια Θεοδοσιάδη ερμηνεύουν αποσπάσματα από τα κείμενα του Handke, υπογραμμίζοντας τη θεωρία του συγγραφέα, ότι ο ηθοποιός είναι ο ρόλος και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος το ίδιο το κοινό.

Ο σκηνοθέτης "Kaspar Mashine" Νικος Χατζηπαπάς“Ο πυρήνας της παράστασης είναι ο εγκλεισμός” είπε ο σκηνοθέτης Νίκος Χατζηπαπάς. Ο εγκλεισμός που, όπως εξήγησε, αφορά σε άτομα της κοινωνίας που υπάρχουν στο περιθώριο, που δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα ή να κινηθούν ελεύθερα, που δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν από το σκοτάδι στο φως αλλά παραμένουν στη σκοτεινή πλευρά της ζωής.

Η σύλληψη του “Kaspar Machine” προυπήρξε του εγκλεισμού που επέβαλε η πανδημία. Παρόλα αυτά η υγειονομική κρίση οδήγησε σε κάποιες προσαρμογές την παράσταση.

Διακρατική Συνεργασία

Το θέαμα εντάσσεται στο project “Kaspar Machine”, μία διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Ρουμανίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe Culture, την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για την υλοποίηση του πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, έχουν βιώσει πολέμους, πάσχουν από αναπηρίες.

Παίζουν:

Οι ηθοποιοί: Κάλλια Θεοδοσιάδη, Χρόνης Στρίκος
οι performers: Francesco Bocchi, Αγγελική Δεληγιάννη, Marzia D’Angeli, Bianca Diaconu, Giulia Sarah Gibbon, Marceli Majczak, Μιχάλης Μιχαήλος, Nemanja Miric, Magdalena Tyran, Karolina Wensierska

Συμμετέχουν:

20 σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Μαίρης Βογιατζή- Τράγκα και της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Άννα Πέτροβα – Μάρω Μαρμαρινού, 20 βοηθητικοί ηθοποιοί και 6 σπουδαστές της SAE Institute (τεχνική υποστήριξη)

Συμμετέχει η σοπράνο Ελεάννα Κωνσταντά
Πιάνο: Αλέξανδρος Φαρής

Η παράσταση αρχίζει στις 21:00, η ώρα προσέλευσης είναι στις 20:00 και μπορείτε να κάνετε κράτηση θέσης δωρεάν εδώ.

 

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ:

Paris-Istanbul: Ταξιδέψτε με το Τρένο στο Ρουφ

Θέατρο και Συναυλίες με Κοινό. Επιτέλους!

Το 10 το Καλό του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND
Δημοσιογράφος | NO MAN'S LAND

Η Κυβέλη Χατζηζήση σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας (Έθνος, Βήμα, Marie Claire), στο Mega και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό, το κοινωνικό και το διεθνές ρεπορτάζ, καθώς και την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Μετά από τριάντα χρόνια στον χώρο, ξαναρχίζει να σπουδάζει (Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και να ενδιαφέρεται, όπως πάντα, να εντοπίζει ιστορίες άξιες να ειπωθούν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+