10+1: Η Παιδική Ατζέντα του Οκτωβρίου

Oikogeneia Nwe

Γιατί 10+1; Γιατί τα 10 ποτέ δεν είναι αρκετά. Όπως τα παιδιά, πάντα θέλουμε, πάντα ζητάμε «ένα ακόμα», αλλά ούτε κι αυτό μας είναι αρκετό. Συμβιβαζόμαστε, όμως, γιατί ναι μεν μια παιδική ατζέντα θα μπορούσε να «χωρέσει» πολλά, όμως ειδικά αυτή της αθηΝΕΑς θέλουμε να «χωράει» λίγα και καλά.

Ο Οκτώβριος των παιδιών έχει θέατρο, εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια, τέχνη, αρχιτεκτονική, συμμετοχή σε διαγωνισμούς, ξεναγήσεις, αλλά και πολύ παιχνίδι και χαρά. Ο μήνας που μας δροσίζει σιγά σιγά, προετοιμάζοντάς μας γλυκά για τα κρύα που έρχονται, ανοίγει αυλαία με πολλές και αξιόλογες δράσεις στην πόλη.

1. Τα 12 Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης και οι Ακαδημίες Εκμάθησης Αθλημάτων του Δήμου Αθηναίων

Στα προγράμματα δημιουργικής μάθησης που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων περιλαμβάνονται και ενδιαφέρουσες προτάσεις για παιδιά.

Στα 12 Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, σε ισάριθμες γειτονιές της Αθήνας, θα φιλοξενούνται –έως τον Ιούνιο– εργαστήρια θεάτρου, χορού και εικαστικών.

• Τα προγράμματα προσφέρονται είτε δωρεάν είτε έναντι χαμηλού αντιτίμου ανά μήνα. Μπορείτε να ενημερωθείτε για το κόστος κάθε προγράμματος εδώ. Περισσότερες πληροφορίες για τα εργαστήρια θα βρείτε στη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ ή μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στα 210 5284984 και 210 5284995.

Paidiki Agenda

Στις Ακαδημίες Εκμάθησης Αθλημάτων του δήμου μπορούν να εγγραφούν παιδιά και έφηβοι 6-15 ετών, όπου θα προπονούνται σε εβδομαδιαία βάση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τένις, αυτοάμυνα και στίβο (δρομικά αγωνίσματα και άλματα).

• Οι εγγραφές ξεκίνησαν από τις 5 Οκτωβρίου και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

Paidiki Agenda2. Αν η Georgia O’ Keeffe Περπατούσε στην Ελληνική Φύση

Στο εργαστήριο του Μουσείου Μπενάκη συναντιούνται η Αμερικανίδα πρωτοπόρος ζωγράφος Georgia O’ Keeffe και… μια παραδοσιακή κεντήστρα από την Κρήτη, ώστε να ανακαλύψουν τα παιδιά το αόρατο νήμα που συνδέει την ελληνική φύση με το τοπίο της μακρινής Άγριας Δύσης, ψάχνοντας ανάμεσα σε φύλλα, λουλούδια και δέντρα σκαλιστά, κεντημένα και ζωγραφιστά στην πέτρα, στο ξύλο και στον καμβά. Αλλά και τα ίδια, με τον δικό τους τρόπο, θα μεταμορφώσουν εικόνες και ιδέες, χρώματα, χαρτόνια και υλικά για κολάζ σε έργα τέχνης.

• Σάββατο 15 και 22 Οκτωβρίου 12:00-14:00 | 7-10 ετών | Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού: Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας, Αθήνα, τηλ. 210 3671067-69

3. Εμείς οι Σύγχρονοι

Εξερευνώντας τη σύγχρονη τέχνη, τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα καλλιτεχνών και χρησιμοποιούν πρωτότυπα υλικά για να δημιουργήσουν το δικό τους εικαστικό έργο. Πρόκειται για αυτοτελή εργαστήρια (ένα κάθε μήνα) που θα διαρκέσουν έως τον Μάιο.

Paidiki AgendaΤο πρώτο, στις 9 Οκτωβρίου, με τίτλο «Πέτρες και Γράμματα Φτιάχνουν Ιστορίες», τα παιδιά, με αφορμή την έκθεση του Γιάννη Παπαδόπουλου «Book of Stones», ιχνηλατώντας τις πέτρες και τις λέξεις, θα αναπαράγουν το σχήμα και τη δομή τους. Το δεύτερο, στις 6 Νοεμβρίου, έχει τίτλο «Πώς Μοιάζω Όταν Γεννηθώ;». Σε αυτό, με αφορμή την περφόρμανς της Εύας Γιαννακοπούλου «Kin Baby», θα δημιουργήσουν απαντώντας σε ερωτήματα όπως: πώς θα ήμουν αν γεννιόμουν σε έναν πλανήτη ή ποιες φωτογραφίες από πλάσματα, ζώα, φυτά φτιάχνουν την εικονογράφηση του κόσμου αυτού;

Τέλος, το εργαστήριο του Δεκεμβρίου, στις 11 του μήνα, έχει τίτλο «Αποτυπώνοντας την Ιστορία των Δρόμων» και εμπνέεται από την εικαστική τέχνη της Ήρας Σπαγαδώρου, για να απαντήσει στο ερώτημα: πώς αποτυπώνεται η ιστορία μιας πόλης;

• Αυτοτελή εργαστήρια ανά μήνα/Πρώτο εργαστήριο: 9 Οκτωβρίου 12:00-13:30 | 7-12 ετών | Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη: Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. 210 3611206

Paidiki Agenda4. Περπατώ, Περπατώ Μες στο Δάσος…

Παιδιά και γονείς μαζί θα ανακαλύψουν ποιο είναι το μυστικό που κρύβεται στους κορμούς των δέντρων, αλλά και τι υφή μπορεί να έχει μια μπογιά. Εν τω μεταξύ, θα χρειαστεί να χορέψουν τον χορό της βροχής, να ανακατέψουν σπόρους, να φτιάξουν τα δικά τους χρώματα. Στο τέλος, πάντως, θα στολίσουν το δωμάτιο με τα δικά τους τοτέμ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να φορέσουν άνετα και πρόχειρα ρούχα, γιατί σίγουρα θα λερωθούν!

• Σάββατο 8 και 22 Οκτωβρίου 11:00-13:00, Κυριακή 9 και 23 Οκτωβρίου 11:30-13:30 | 2-4 ετών και οι γονείς τους | Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, τηλ. 210 7294220 (Δευτ.-Παρ. 10:00-13:00)

5. Στον Πύργο της Βασιλίσσης

Paidiki AgendaΠριν ακόμα ολοκληρωθεί ο Βασιλικός Κήπος, η βασίλισσα Αμαλία αποφάσισε να αγοράσει μια μεγάλη έκταση γης βόρεια της Αθήνας, κοντά στα σημερινά Λιόσια, σήμερα εντός των ορίων του Πάρκου Τρίτση.

Ο Πύργος της Βασιλίσσης είναι η έπαυλη που κατασκευάστηκε στο κτήμα, στη θέση ενός παλιού πύργου. Το κτίσμα είναι γοτθικού ρυθμού, κατ’ απομίμηση του πύργου Ηochenschwangau στη Βαυαρία όπου γεννήθηκε ο Όθωνας, και στις αίθουσές του αναδεικνύεται η επιθυμία της Αμαλίας να προβάλλει μια ρομαντική διακοσμητική τάση.

Κάθε Σαββατοκύριακο γίνονται ξεναγήσεις στον πύργο, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά μαζί με τους γονείς τους. Στο πρόγραμμα του Οκτωβρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή γίνονται δύο ξεναγήσεις, στις 10:00 και στις 14:00. Ωστόσο, πραγματοποιείται και ξενάγηση μιας ώρας ειδικά για παιδιά 5 έως 12 ετών την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 12:30 (στα αγγλικά την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου) και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 11:00 (στα αγγλικά την ίδια μέρα στις 14:00).

• Πύργος Βασιλίσσης: Λεωφ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον, τηλ. 210 2313607 | Πληροφορίες για το πρόγραμμα και για το κόστος συμμετοχής μπορείτε να βρείτε εδώ.

Agenda Paidiki6. Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής DOMakids

Ο φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τα εργαστήρια αρχιτεκτονικής DOMakids, δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να κατανοήσουν δημιουργικά τη σχέση τους με το περιβάλλον. Θα ανακαλύψουν πώς ένα χαρτόκουτο μπορεί να μεταμορφωθεί σε στέγη, αν ο τοίχος αποτελεί εμπόδιο ή απαραίτητο όριο σε μια κατασκευή, πόσο εύκολο είναι να βγουν από τον πιο σύνθετο δρόμο της ιστορίας, τον λαβύρινθο, αλλά και εικόνες που δεν είχαν συλλάβει με την πρώτη ματιά παρατηρώντας την πλατεία της γειτονιάς.

Το DOMakids έχει στόχο να αναπτύξει την αντιληπτική τους ικανότητα εκεί όπου ζουν καθημερινά: στους χώρους μάθησης, άθλησης και ψυχαγωγίας, στους δρόμους, στις πλατείες, στο σχολείο και στο σπίτι.

• 22 και 23 Οκτωβρίου 10:30-12:00 και 12:30-14:00 | 6-12 ετών | Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Πολυκατοικία Καλλιγά (1956) του Κωνσταντίνου Καψαμπέλη, Ακαδημίας 8 και Κανάρη, Αθήνα | www.doma.archi

7. «Underwater» στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ: Ένα Ονειρικό Ταξίδι

Μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα του στο θέατρο Watford Palace πριν από λίγους μήνες, το χοροθέατρο για βρέφη και γονείς «Underwater» των Ξένια Αηδονοπούλου και Γεωργία Τέγου θα παρουσιαστεί σε πανελλήνια πρώτη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ. Η παράσταση δημιουργήθηκε από ελληνοβρετανική ομάδα, με φροντίδα και σεβασμό στην πολύτιμη πρώτη θεατρική εμπειρία ενός βρέφους, με σκοπό να κερδίσει το ενδιαφέρον και να διεγείρει τη φαντασία του, προσφέροντας μια μαγική εμπειρία.

Paidiki Agenda

© E. Ζαχαροπούλου

Η παράσταση ζωντανεύει το ταξίδι μιας μπαλαρίνας καθώς ξυπνά από έναν ύπνο γεμάτο όνειρα και βρίσκεται στη βαθιά γαλάζια θάλασσα. Καθώς εξερευνά το υπέροχο νέο της σπίτι, συναντά ένα χταπόδι και οι δυο τους αναπτύσσουν μια φιλία γεμάτη αγάπη κάτω από τα κύματα, χορεύοντας ως ντουέτο, με συνοδεία μουσικής.

Το «Underwater» παρουσιάστηκε σε πολλούς σημαντικούς οργανισμούς και φεστιβάλ της Μεγάλης Βρετανίας και, όπως αναφέρει η Ξένια Αηδονοπούλου, πρόκειται για «μια απόπειρα επιστροφής στον υπέροχο κόσμο των αισθήσεων, όπου τον κύριο “λόγο” έχουν οι ήχοι και τα χρώματα, η κίνηση και η ακινησία, οι μπουρμπουλήθρες και τα λαμπυρίσματα».

Τον ρόλο της μπαλαρίνας ερμηνεύουν εναλλάξ οι Ελευθερία Αγαπάκη, Μαργαρίτα Κώστογλου και Αλεξάνδρα Ρογκόβσκα.

• 14, 15 και 16 Οκτωβρίου, στις 10:00, στις 11:30 και στη 13:00 (επιπλέον παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023) | Για βρέφη και τους γονείς τους | Εθνική Λυρική Εναλλακτική Σκηνή: Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα, τηλ. 213 0885700 (09:00-21:00)

8. Oικογένεια Νώε

Η «Οικογένεια Νώε» αγαπήθηκε από γενιές θεατών. Φέτος ανεβαίνει στο Θέατρο Πόρτα σε νέα σκηνοθεσία των Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου. Εικοσιπέντε χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα, παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να είναι κύριο θέμα συζήτησης και η ανθρωπότητα αναζητά ακόμα τις κατάλληλες λύσεις.

Paidiki AgendaΌταν έρχεται ο κατακλυσμός όλη η οικογένεια καταλαβαίνει την αξία της επιμονής του Νώε, που πρώτος έδειχνε να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο. Ο ίδιος συνέχιζε απτόητος το έργο του, κι ας ενοχλούνταν τα παιδιά του από την έξαψή του να ολοκληρώσει το παράξενο μηχάνημα που κατασκεύαζε, κι ας αγανακτούσε η νύφη του με τα χτυπήματα που ακούγονταν όλη τη μέρα, κι ας μετακόμιζαν τα αντικείμενα από το σπίτι στην ταράτσα των εργασιών του.

Ερμηνεύουν: Παύλος Παυλίδης, Ελένη Δαφνή, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Στέφη Ποuλοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Άλκης Μπακογιάννης, Σπύρος Μαραγκουδάκης

• Σάββατο στις 17:00 και Κυριακή στις 11:30 και στις 15:00 (από τις 15 Οκτωβρίου) | Προσφορά προκράτησης έως τις 15 Οκτωβρίου: 8 ευρώ | Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59, Αθήνα, τηλ. 210 7711333

 

9. Μέσα στον Κόσμο του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Paidiki AgendaΗ πρόσκληση γίνεται από την Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, για το πρώτο διά ζώσης εργαστήριο του κύκλου «Δημιουργώ με Οδηγό την Τέχνη».

Η θεματική του εργαστηρίου είναι εμπνευσμένη από την έκθεση «Ιάκωβος Καμπανέλλης, το Τετράπτυχο: Θέατρο, Κινηματογράφος, Ποίηση, Πεζός Λόγος», που παρουσιάζεται στις γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη.

Τα παιδιά, αφού ξεναγηθούν στην έκθεση για τον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό και ταξιδέψουν στον κόσμο του, θα αποτυπώσουν τις δικές τους ξεχωριστές ιδέες και δημιουργίες στον καμβά.

• 9 Οκτωβρίου στις 11:00 | Παιδιά Δημοτικού | Ελεύθερη συμμετοχή με προεγγραφή | Ελληνοαμερικανική Ένωση: Μασσαλίας 22, Αθήνα, τηλ. 210 3680052

10. «Σχεδιά-Ζωντας το Σπίτι»: Μαθητικός Διαγωνισμός

Paidiki AgendaΓια δεύτερη χρονιά ο διαγωνισμός της «σχεδίας», του περιοδικού δρόμου, επιστρέφει και προσκαλεί παιδιά 5-12 ετών να δημιουργήσουν με συστατικά τη φαντασία και τις μπογιές τους την έννοια του «σπιτιού». Φέτος ο διαγωνισμός θα γίνει σε συνεργασία και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αναδεικνύοντας τη σημασία και την έννοια του σπιτιού για τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αναζητώντας προστασία.

Το σκίτσο που θα «πρωτεύσει» θα δημοσιευτεί στο εξώφυλλο του τεύχους Ιανουαρίου 2023 της «σχεδίας», ενώ τα έργα των είκοσι φιναλίστ θα εκτεθούν στο σπίτι της «σχεδίας» και τα έργα που θα προκριθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα λάβουν ένα συμβολικό δώρο.

Η ζωγραφιά με θέμα τη λέξη «σπίτι» πρέπει να είναι τετράγωνη, σε διαστάσεις τουλάχιστον 20 εκ. x 20 εκ., ώστε να μπορεί να φιλοξενηθεί στο εξώφυλλο, σε οποιοδήποτε χαρτί και σχεδιασμένη με το υλικό της αρεσκείας του μικρού δημιουργού (μολύβι, μαρκαδόρο, τέμπερες κ.λπ.).

• Η κατάθεση των δημιουργιών πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου | Περισσότερες πληροφορίες: sxediahome.gr

11. Συμμετοχή στην Κριτική Επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2002

Όσοι είναι έφηβοι 12-14 ετών και θέλουν να συμμετάσχουν στην κριτική επιτροπή για την ταινία που θα λάβει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022, μπορούν να αδράξουν τώρα την ευκαιρία μιας πολύτιμης εμπειρίας, στέλνοντας τη συμμετοχή τους έως τις 21 Οκτωβρίου.

Paidiki Agenda

«Comedy Queen»

Την πρόσκληση απευθύνει η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids).

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες («Animal» του Cyril Dion από τη Γαλλία, «Comedy Queen» της Sanna Lenken από τη Σουηδία, «Dreams are Like Wild Tigers» του Lars Montag από τη Γερμανία) θα είναι διαθέσιμες για θέαση με ελληνικούς υπότιτλους SDH (Subtitles for Deaf and/or hard of Hearing) στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου από τις 7 ως τις 11 Νοεμβρίου, ενώ την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, ταυτόχρονα σε 42 χώρες, όσοι συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με έμπειρες και έμπειρους κινηματογραφίστριες και κινηματογραφιστές, να ψηφίσουν online και να παρακολουθήσουν την τελετή απονομής και τη βράβευση της νικήτριας ταινίας μέσω live streaming.

Στον Πύργο Ηλείας, η δράση θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης, με την επιμέλεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, στις 13 Νοεμβρίου.

• Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέσω online φόρμας | Για τη συμμετοχή, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας | Για οποιαδήποτε απορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές στο email: yaa.greece@gmail.com

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Βιβλία Εναντίον Ταινιών: Το Αιώνιο Δίλημμα

«Γυναίκα Βασιλιάς» ή Πώς Πολεμούσαν οι Γυναίκες τον 19ο Αιώνα

Αιμιλιανός Σταματάκης: Στα χνάρια του Ζορμπά

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+