Η εποχή Musk ξεκίνησε στο Twitter και τα πρώτα σημάδια της δεν θα τα χαρακτήριζα ευοίωνα. Δεν θα σταθώ τόσο στα εσωτερικά της εταιρείας, για την απόκτηση της οποίας ο δισεκατομμυριούχος -και αυτοαποκαλούμενος «Chief Twit»- είναι βέβαιο ότι καλοπλήρωσε, σε τιμή εξαγοράς 54,20 δολάρια ανά μετοχή, όταν συγκρίσιμες εταιρείες αποτιμώνται σημαντικά χαμηλότερα. Δικό του θέμα πόσο premium είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να αποκτήσει τον έλεγχο του αγαπημένου του κοινωνικού δικτύου.
Δικό του θέμα, επίσης, ποιες θα είναι οι διοικητικές αποφάσεις που πιστεύει ότι θα μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να πετύχει τους στόχους του, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι οικονομικοί αλλά… ανθρωπιστικοί! Όπως δήλωσε την Πέμπτη, δεν αγόρασε το Twitter για να βγάλει περισσότερα χρήματα, αλλά «για να προσπαθήσω να βοηθήσω την ανθρωπότητα, την οποία αγαπώ».
Ο Ανθρωπιστής Απολύει!
Για την ιστορία, ο νέος ιδιοκτήτης έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να περικόψει θέσεις εργασίας, ενώ απέλυσε αμέσως τον CEO και τον CFO του Twitter, όπως και τον επικεφαλής νομικών υποθέσεων και πολιτικής της πλατφόρμας, τους οποίους είχε κατηγορήσει ότι τον παραπλάνησαν σχετικά με τον αριθμό ψεύτικων λογαριασμών στην πλατφόρμα. Διαβάζω ότι ο Musk σχεδιάζει να γίνει μεταβατικός CEO του Twitter, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.
Πάμε όμως στην ουσία που δεν είναι άλλη από το πώς θα μοιάζει το Twitter σε ό,τι αφορά τη χρήση του στη νέα εποχή. Λίγες ώρες αφότου έκανε ποδαρικό στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας με έναν νεροχύτη παραμάσχαλα, η πλατφόρμα κατακλύστηκε από αιτήματα κατόχων λογαριασμών που έχουν αποκλειστεί (πάρτε εδώ μια γεύση από όλα τα «καλά παιδιά» που διεκδικούν τη μεγάλη επιστροφή) και περίμεναν πώς και πώς να δουν αν θα τηρήσει την υπόσχεσή του περί αποκατάστασης της ανεξέλεγκτης ελευθερίας του λόγου στην πλατφόρμα.
Σε μια προσπάθεια πάντως να κατευνάσει τους διαφημιζόμενους στο Twitter, ο Musk μαλάκωσε λίγο τη στάση του αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία […] Τούτου λεχθέντος, το Twitter δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα κολασμένο μέρος ανοιχτό σε όλους, όπου όλα μπορούν να λέγονται χωρίς συνέπειες».
Τα Πρώτα Δείγματα
Πριν προλάβει να κλείσει εβδομάδα ως ιδιοκτήτης, ο Musk έδωσε, πάντως, ένα πρώτο, εξαιρετικά προβληματικό δείγμα γραφής για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους στην πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε μια ανάρτηση που προωθούσε αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την πρόσφατη επίθεση εναντίον του συζύγου της Nancy Pelosi.
Όλα ξεκίνησαν όταν το Σάββατο η Hilary Clinton έκανε μία ανάρτηση επικρίνοντας τους Ρεπουμπλικανούς για τη διάδοση «μίσους και παρανοϊκών θεωριών συνωμοσίας», που –σύμφωνα με την ίδια– ενθάρρυναν τον δράστη της επίθεσης κατά του Paul Pelosi. Απαντώντας στην ανάρτηση της Clinton, ο Musk κοινοποίησε σύνδεσμο άρθρου της ιστοσελίδας Santa Monica Observer που ανέφερε ότι ο Pelosi ήταν μεθυσμένος και βρισκόταν σε καβγά με έναν εκδιδόμενο άνδρα, σχολιάζοντας: «Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να υπάρχουν περισσότερα πίσω από αυτή την ιστορία από όσα φαίνονται».
Η Santa Monica Observer φαίνεται ότι είναι «διαβόητη για τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων», η δε ανάρτηση του Musk διαγράφηκε αργότερα, αν και δεν κατέστη άμεσα σαφές ποιος την έσβησε. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: