Κανόνας 50-30-20: Προϋπολογισμός Που Αγαπά τη Διασκέδαση

Προσωπικός Προϋπολογισμός

Σε προηγούμενο τεύχος είχαμε παρουσιάσει επιγραμματικά τρόπους κατάρτισης προσωπικού προϋπολογισμού για να επιλέξετε ποιος ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία σας, καθώς η ορθολογική διαχείριση εσόδων-εξόδων και ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» είναι απαραίτητα για όλες και όλους. Πριν επεκταθούμε σε ένα ακόμη θέμα που αφορά τα προσωπικά oικoνομικά καθενός και καθεμιάς από εμάς, την αποταμίευση, επανερχόμαστε για να προτείνουμε έναν τρόπο κατάρτισης προϋπολογισμού που θα προετοιμάσει το έδαφος για να εξοικονομήσετε χρήματα μεθοδικά και αποτελεσματικά.

Πρόκειται για τον κανόνα 50-30-20. Τι διαφορετικό έχει από τους άλλους τρόπους προϋπολογισμού; Εντάσσει ευθύς εξαρχής την πρόβλεψη τόσο για αναψυχή όσο και για εξοικονόμηση. Ακόμη κι αν είναι δύσκολο, αξίζει να προσπαθήσουμε να καταμερίσουμε το εισόδημά μας με τέτοιο τρόπο ώστε, εκτός από υποχρεώσεις, να έχουμε και χρήματα στην άκρη για διασκέδαση και για αποταμίευση!

50-30-20

Για την ιστορία, να πούμε ότι ο κανόνας 50-30-20 προέρχεται από το βιβλίο «All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan» (2005), που γράφτηκε από την γερουσιαστή των ΗΠΑ Elizabeth Warren και την κόρη της, Amelia Warren Tyagi. Οι δύο γυναίκες στόχευαν στο να βοηθήσουν τους αναγνώστες να αποκτήσουν τον έλεγχο των χρημάτων τους και να καταφέρουν να χτίσουν τη ζωή που επιθυμούν. Ακούγεται λίγο σαν… αμερικανικό όνειρο; Μια δοκιμή θα σας πείσει.

Ο κανόνας 50-30-20 είναι μια απλή μέθοδος μηνιαίου προϋπολογισμού που δείχνει ακριβώς πόσα πρέπει να τοποθετήσετε στις αποταμιεύσεις σας και πόσα αναλογούν στο κόστος ζωής σας κάθε μήνα. Είναι ένας τρόπος που απαντάει στην ερώτηση «Γιατί δεν μπορώ να εξοικονομήσω περισσότερα;» και ταυτόχρονα σας βοηθάει να αποκτήσετε καλύτερες καταναλωτικές συνήθειες.

Ο βασικός εμπειρικός κανόνας επιβάλλει να χωρίσετε το μηνιαίο εισόδημά σας, αφαιρώντας τα χρήματα που αναλογούν στους φόρους, σε τρεις κατηγορίες δαπανών:

 • 50% για ανάγκες
 • 30% για επιθυμίες
 • 20% για αποταμιεύσεις ή εξόφληση χρεών

Το 50% των αναγκών σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Μηνιαίο ενοίκιο
 • Λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου ή πετρελαίου
 • Έξοδα μετακινήσεων
 • Πληρωμές ασφαλειών, υγειονομική περίθαλψη, αυτοκίνητο
 • Ελάχιστες αποπληρωμές δανείου
 • Βασικά είδη διατροφής

Το 30% των χρημάτων για τις επιθυμίες σας μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Έξοδο για φαγητό/ποτό
 • Αγορά ρούχων
 • Διακοπές
 • Συνδρομή στο γυμναστήριο
 • Συνδρομές ψυχαγωγίας (Netflix, HBO, Amazon Prime)
 • Delicatessen

Έπειτα από αυτή την κατανομή των εσόδων μπορείτε να κρατήσετε το 20% των χρημάτων σας για αποταμίευση. Το να βάζετε στην άκρη το 20% της αμοιβής σας κάθε μήνα μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα καλύτερο, πιο ανθεκτικό πρόγραμμα αποταμίευσης. Αυτό ισχύει είτε ο απώτερος στόχος σας είναι η δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης ανάγκης, είτε η ανάπτυξη ενός μακροπρόθεσμου προσωπικού οικονομικού σχεδίου, ή ακόμα και ένα αποθεματικό που μπορεί να αξιοποιηθεί για την αγορά ενός σπιτιού.

Όπως έχουμε ξαναπεί,  Ο Προσωπικός Προϋπολογισμός Θέλει Τρόπο, Όχι Κόπο. Η επιλογή του τρόπου είναι δική σας υπόθεση.

 

Πηγές:

The 50/30/20 Rule: How to Budget Your Money More Efficiently, N26

«All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan», Elizabeth Warren, Amelia Warren Tyagi

Γραφτείτε στο θεματικό μας newsletter «Financially Empowered», που προσφέρει συμβουλές, ιδέες και εργαλεία για να χτίσουμε τη χρηματοοικονομική μας ανθεκτικότητα βήμα βήμα εδώ.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Οδηγός για πιο Αποτελεσματικό Οικονομικό Σχεδιασμό

Οι 5 Προσωπικότητες του Χρήματος

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η αθηΝΕΑ είναι ένα μέσο ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Απευθύνεται σε μια νέα γενιά Ελλήνων, δυναμική, κοσμοπολίτικη, μορφωμένη και απαιτητική, που θέλει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα δικά της ενδιαφέροντα. Με αιχμή του δόρατος το βραβευμένο ομώνυμο newsletter, η αθηΝΕΑ αγκαλιάζει την καθημερινότητά σας με ερεθίσματα που σας κάνουν να σκέφτεστε διαφορετικά.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+