Αrt de la Table: Οι Kαλοί Tρόποι στο Tραπέζι Eίναι Tέχνη

«Είμαστε ό,τι τρώμε» ή μήπως είμαστε και… όπως τρώμε; Κάποιοι σχηματίζουν άποψη για εμάς από τον τρόπο με τον οποίο τρώμε και τη συμπεριφορά μας στο τραπέζι. Εκτός από δείγμα ευγένειας και καλής συμπεριφοράς, το savoir vivre στο τραπέζι και τα αντίστοιχα έθιμα έχουν δημιουργηθεί και με σκεπτικό πρακτικής χρησιμότητας. Γι’ αυτό, ας μην υποτιμάμε τους κανόνες στο στρώσιμο του τραπεζιού και, εν όψει των Χριστουγέννων, ας μυηθούμε στο art de la table.   

 Tips για τα Σκεύη στο Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι… 

• Ο αριθμός των πιάτων πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό των συνδαιτημόνων.  

• Δεξιά από το πιάτο μπαίνει το μαχαίρι, με το κοφτερό μέρος γυρισμένο προς το πιάτο, και δεξιά από το μαχαίρι τοποθετείται το κουτάλι, σε περίπτωση που σερβιριστεί σούπα. 

• Αριστερά από το πιάτο, τοποθετείται το πιρούνι με τα δόντια προς τα πάνω. Αν προσφέρεται ψάρι και υπάρχουν μαχαιροπίρουνα ψαριού, θα τοποθετηθούν δεξιά από το μαχαίρι του κυρίως φαγητού. Αντίστοιχα, το πιρούνι του ψαριού μπαίνει στα αριστερά, μετά το πιρούνι του κυρίως φαγητού. 

• Το πιάτο της σαλάτας και του ψωμιού τοποθετείται επίσης στα αριστερά του πιάτου. 

• Το ποτήρι του νερού τοποθετείται δεξιά του πιάτου, πάνω από το κυρίως μαχαίρι. Τα ποτήρια του κρασιού μπαίνουν δεξιά από το ποτήρι του νερού στη σειρά με την οποία θα χρησιμοποιηθούν. Μάλιστα, το ποτήρι με το κόκκινο κρασί τοποθετείται πάνω από το ποτήρι με το λευκό κρασί.  

• Στο πάνω μέρος του πιάτου μπαίνει οριζοντίως το μαχαιροπίρουνο του φρούτου, με τη λαβή του μαχαιριού προς τα δεξιά και του πιρουνιού προς τα αριστερά. 

• Τα σκεύη του γλυκού πρέπει να μπαίνουν οριζόντια, πάνω από το πιάτο, ή έρχονται μαζί με το γλυκό.  

• Τα μαχαιροπίρουνα αλλάζουν σε κάθε φαγητό, ιδίως μετά το ψάρι.  

• Τα σερβίτσια δεν είναι απαραίτητο να είναι ασορτί με τα ποτήρια και τα μαχαιροπίρουνα, παρ’ όλα αυτά καλό είναι να ταιριάζουν.  

• Μέσα σε κάθε πιάτο –ή έξω από αυτό και αριστερά του– μπαίνει καλοδιπλωμένη και καλοσιδερωμένη πετσέτα.   

 

Τips ως προς τη Θέση-Διάταξη των Καλεσμένων μας… 

• Δίπλα σε κάθε κυρία, κάθεται κύριος. Τα αρραβωνιασμένα η νιόπαντρα ζευγάρια δεν χωρίζονται. 

• Οι τιμητικές θέσεις είναι αυτές κοντά στους οικοδεσπότες, οι οποίοι κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλον στο κεφάλι –ή στη μέση του τραπεζιού– εφόσον είναι μακρόστενο. Σε ένα πιο ανεπίσημο τραπέζι, η οικοδέσποινα καλεί τους πιο ηλικιωμένους κοντά της και αφήνει τους υπόλοιπους να καθίσουν όπου επιθυμούν.  

• Ξεκινάμε να τρώμε αφού πρώτα καθίσει η οικοδέσποινα και αρχίσει να τρώει.  

• Οι άνδρες περιμένουν πρώτα να καθίσουν οι γυναίκες. 

 Το τραπέζι μοιάζει ακόμα πιο νόστιμο όταν έχει στηθεί με κανόνες του savoir vivre. Μπορεί αρχικά να μοιάζουν δύσβατοι, αλλά, αν το σκεφτούμε, βασίζονται σε συγκεκριμένες ανάγκες και λειτουργούν με γνώμονα τον σεβασμό στους διπλανούς μας. 

Καλή Απόλαυση! 

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Tα ΒορΟινά των Χριστουγέννων, τα ΒορΟινά της Αγάπης

Χριστουγεννιάτικο Στεφάνι με Kατσικίσιο Tυρί, Βlue Cheese και Mαρμελάδα

Σπιτικό Χριστουγεννιάτικο Ποτ Πουρί

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Food & Restaurants Editor
Food & Restaurants Editor

Απόφοιτη του Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού, η Μαρία Λουίζα Βαφειαδάκη σπούδασε Business Management (BA) στο University of York της Αγγλίας και στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της σε International Marketing (MSc) στο King’s College London. Επιπλέον, κατέχει πτυχίο σε Digital Marketing από το ALBA Graduate Business School κι έχει ολοκληρώσει σεμινάρια για το Digital Marketing & E-Commerce στην ΕΕΔΕ. Ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο του marketing και της επικοινωνίας, όπου έχτισε προϋπηρεσία στα τμήματα marketing πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών με διεθνώς καθιερωμένα brand names στους κλάδους του Food & Beverage, της ψυχαγωγίας, της τηλεόρασης και της τεχνολογίας. Σήμερα εργάζεται ως Marketing & Communications Strategist με εξειδίκευση σε Digital Marketing. Tο πάθος της για το χώρο της γαστρονομίας ξεκίνησε από την παιδική της ηλικία. Αρθρογραφεί σε portals γαστρονομίας κι επιμελείται τις στήλες γαστρονομίας σε καταξιωμένα μέσα, εμπλουτίζοντας συνεχώς τις γνώσεις και εμπειρίες της μέσα από τα ταξίδια που τόσο αγαπάει. Στην αθηΝΕΑ μοιράζεται μαζί μας τις εντυπώσεις της από κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνεντεύξεις της από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους σεφ και γράφει για σύγχρονα θέματα που αφορούν την τέχνη της γαστρονομίας. Μιλάει άπταιστα τρεις γλώσσες κι έχει ταξιδέψει σε τέσσερις ηπείρους, σε περισσότερες από 15 χώρες.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+