Πολλές φορές μας προβληματίζει το πώς μπορούμε να στηρίζουμε, εφόσον χρειάζεται, τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας και, παράλληλα, να ικανοποιούμε και το δικό μας όραμα, τα δικά μας σχέδια, τα οποία απαιτούν και μέρος του κοινού οικονομικού προϋπολογισμού για να υλοποιηθούν.
Η πολυπόθητη ισορροπία είναι απαραίτητη και σε αυτόν τον τομέα, ώστε η ζυγαριά να μη γέρνει μόνο προς την τακτοποίηση των κοινών οικονομικών υποχρεώσεων (π.χ. επαγγελματική πορεία συντρόφου, σπουδές παιδιών, φροντίδα υγείας γονέων κ.ά.), αφήνοντας πίσω –για μεγάλα χρονικά διαστήματα– την υλοποίηση των δικών μας χρηματοοικονομικών στόχων.
Η πραγματικότητα που μπορεί να βιώνεις σήμερα μπορεί να υπάρχει επειδή ξεκίνησε με την εξής συζήτηση: «ξέρεις, θέλω να κάνω αυτό, συμφωνείς να στηρίξουμε την προσπάθειά μου για x χρονικό διάστημα; Και στη συνέχεια να στηρίξουμε τα δικά σου πλάνα;». Ή μπορεί και όχι. Για να συμβαίνει, σημαίνει πως κατά κάποιο τρόπο, έστω και άτυπα, έχεις συμφωνήσει σε αυτές τις συνθήκες. Από την άλλη, το ότι συμφώνησες σε κάτι (στόχο, διαδικασία, ανάληψη ρόλου κ.ά.) πριν από δέκα χρόνια, δεν σημαίνει ότι ισχύει ακόμα η ίδια συνθήκη. Ειδικά αν έχουν αλλάξει οι καταστάσεις, οι ανάγκες, οι στόχοι, εμείς οι ίδιες.
Τι Μπορείς να Κάνεις Τώρα:
- Επίγνωση: Να χαρτογραφήσεις τις προσωπικές σου επιθυμίες και ανάγκες, τους φόβους, τις προτεραιότητες, την οικονομική κατάσταση.
- Επικοινωνία: Να μιλάς ανοιχτά και με σαφήνεια με τον/τους ανθρώπους που μοιράζεστε κοινά οικονομικά πλάνα για όλα τα θέματα: όσα σκέφτεσαι, νιώθεις, σε προβληματίζουν και θέλεις, σε σχέση με την οικονομική σας κατάσταση, τους στόχους, τα έσοδα-έξοδα, τα χρέη, τις επενδύσεις, τα μελλοντικά πλάνα. Φρόντισε αυτό να γίνεται τακτικά, έστω και αν πρόκειται για σύντομες συζητήσεις.
- Συνεργασία: Να αποφασίσετε τον τρόπο με τον οποίο θα συνεργαστείτε ως ομάδα. Να θέσετε κανόνες, διαδικασίες, κοινούς στόχους, και να αξιοποιήσετε τις γνώσεις και την εμπειρία κάθε μέλους για να καταφέρετε τόσο τους κοινούς όσο και τους ατομικούς σας στόχους.
- Όρια: Τα όρια τα θέτουμε στον εαυτό μας. Μέχρι πού μπορείτε εσείς οι ίδιοι να προχωρήσετε ή τι επιτρέπετε στον εαυτό σας να κάνει. Άρα, πρώτα αναγνωρίζετε εσείς τα όριά σας και έπειτα τα επικοινωνείτε με σαφήνεια, ξεκάθαρα, ευγενικά και αυστηρά στους άλλους, ορίζοντας τυχόν συγκεκριμένες συνέπειες στην περίπτωση της μη τήρησής τους.
Καλή επιτυχία!
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
#AskTheExpert: Χρειάζομαι Πολλά Χρήματα για μια Επένδυση;
#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;
#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Φροντίσω τα Κληρονομικά Μου;