#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Φροντίσω τα Κληρονομικά Μου;

financially empowered

Η ζωή μας κάνει κύκλους, το ίδιο και οι… κληρονομιές παντός είδους. Δεχόμαστε κληρονομιές, αλλά και αφήνουμε κληρονομιές.

Γενικά μιλώντας, η «κληρονομία», τα «κληρονομικά», είναι λέξεις που μας οδηγούν σε σκέψεις που προσπαθούμε ίσως –και δικαίως– να αποφύγουμε. Όμως, το οφείλουμε στους ανθρώπους μας, σε όσους/ες αγαπάμε, για τις επιχειρήσεις που δημιουργήσαμε και για όσα χτίσαμε και παλέψαμε να κάνουμε κάποια προετοιμασία προς αυτή την κατεύθυνση.

Η φροντίδα των κληρονομικών μας φανερώνει σεβασμό προς τους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και προς τον εαυτό μας. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Τακτοποιώντας τα αγαθά που θέλουμε να κληρονομήσουν. Όσα και ό,τι περιλαμβάνουν αυτά, είτε είναι λίγα είτε περισσότερα, ακόμα και εκείνα που έχουν μόνο συναισθηματική αξία.

Τι Πρέπει να Τακτοποιήσεις;

Εσύ που ξέρεις καλύτερα από όλους/ες τι ανοίγματα, τι υποχρεώσεις και απαιτήσεις συνοδεύουν αυτά τα αγαθά, είσαι η/ο μόνη/ος που μπορείς να τα καταγράψεις. Όσο πιο αναλυτικά γίνεται!

Πού έχεις τραπεζικούς λογαριασμούς, ποιοι είναι, έχεις συνδικαιούχους;

Ακίνητα, κινητά, τιμαλφή, θυρίδες. Αν υπάρχουν, πού είναι; Τα συμβόλαια, οι τίτλοι, είναι κάπου συγκεντρωμένα τυπωμένα ή/και ψηφιακά ώστε να μην ψάχνουν και να μην πληρώνουν άσκοπα για να βρουν ένα χαρτί που –πολύ απλά– θα μπορούσες να έχεις στο συρτάρι σου;

Ποιος/α από τους ανθρώπους γύρω σου θέλεις να πάρει καθετί; Ακόμα και το πιο απλό πράγμα, ένα αντικείμενο ή ένα βιβλίο, θα ήταν όμορφο να φτάσει στα χέρια κάποιου σύμφωνα με τη δική σου επιθυμία.

Όσο για πιο δύσκολες περιπτώσεις, όπως είναι τα δανεικά, ακόμα και τα όργανα σώματος, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι επίσης σημαντικό να τα έχεις κατά νου.

Εσύ Αποφασίζεις

Για ό,τι, μα ό,τι και αν είναι αυτό που έχεις στην κατοχή σου, ακόμα και τα χρέη –μην ξεχνάς, δικά σου είναι και θα τους τα κληροδοτήσεις (μια και τα χρέη, δυστυχώς, δεν παύουν να υπάρχουν έπειτα από εμάς)–, οφείλεις να έχεις ενημερώσει σχετικά με την ύπαρξή τους, πού είναι και πώς έχεις σκεφτεί να τα τακτοποιήσεις ή πώς έχεις οργανώσει την εξόφλησή τους.

Δημιουργούμε εταιρείες, επιχειρήσεις, αγωνιζόμαστε μια ζωή, αλλά αρνούμαστε να ορίσουμε ποια θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Δεν θέλεις να είσαι εσύ που θα το αποφασίσεις;

Η ζωή είναι υπέροχη, αλλά και απρόβλεπτη, γι’ αυτό κάποια πράγματα καλό είναι να τα έχουμε προετοιμάσει. Επειδή όλα αυτά θα είναι εδώ και έπειτα από εμάς. Το χρωστάμε στους οικείους μας, στη ζωή που ζήσαμε και για όσα προσπαθήσαμε.

Για τους ανθρώπους μας. Αλλά και για τον εαυτό μας και για την κληρονομιά μας.

***

Η στήλη #AskTheExpert του newsletter Financially Empowered απαντά κάθε φορά σε μια διαφορετική ερώτηση που τέθηκε από τις συμμετέχουσες στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος «Μαθήματα Οικονομίας», το οποίο διοργανώνει το Women On Top, με τη συνεργασία της αθηΝΕΑς και με την υποστήριξη της Παπαστράτος.

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας στο newsletter εδώ.

Διαβάστε στην αθηΝΕΑ περισσότερα «μαθήματα οικονομίας»:

#Ask The Expert: Γιατί Πρέπει να Προετοιμάζω τον Προϋπολογισμό μου;

#AskTheExpert: Πότε να Ξεκινήσω Αποταμίευση;

#AskTheExpert: Πώς θα Ξεπεράσω τον Φόβο να Οργανώνω η Ίδια τα Οικονομικά μου;

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Διαχειριστώ τις Ενοχές μου Όταν Ξοδεύω;

#AskTheExpert: Πώς Μπορώ να Ξεχωρίσω τις Ανάγκες από τις Επιθυμίες μου;

#Ask the Expert: Τι Είναι το Τεκμαρτό Εισόδημα;

Η Αγγελική Σαββίδου είναι Σύμβουλος Επιχειρηματικής και Οικονομικής Ανάπτυξης, ιδρύτρια των εταιρειών FinFish και Finance Lady. Ασχολείται με τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό και τη συμβουλευτική στo Personal Finance, που σχετίζεται άμεσα με την ποιοτική διαβίωση και εξέλιξη ανθρώπων και επιχειρήσεων. Είναι μέντορας σε οργανισμούς που στηρίζουν την αξιοπρέπεια και την εξέλιξη των ανθρώπων μέσω της διαχείρισης των οικονομικών τους σε προσωπικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Συμμετέχει στην ομάδα μεντόρων πανεπιστημιακής θερμοκοιτίδας για την υλοποίηση φοιτητικών, επιχειρηματικών ιδεών και είναι κριτής στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων. ΄ Είναι απόφοιτος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών και κάτοχος επαγγελματικών πιστοποιήσεων. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε συνέδρια και εκπαιδεύσεις με θέμα τις επιχειρήσεις, τα οικονομικά και τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό. Πιστεύει πως όλοι και όλες μπορούμε να διαχειριστούμε τα οικονομικά μας, αρκεί να μάθουμε το πώς.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+