Δήμητρα Λέτσα: «Καθοριστικό στη Ζωή μας Είναι να Βρίσκουμε τη “Φυλή” μας»

Δήμητρα Λέτσα

Πώς συνδυάζει κανείς την απαιτητική καριέρα ως στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας με την επιχειρηματικότητα και τη μητρότητα;

H στήλη Working Girl φιλοξενεί σήμερα τη Δήμητρα Λέτσα, στέλεχος της Google και ιδρύτρια του ειδησεογραφικού site Moonshot News, που στοχεύει στην προώθηση θεμάτων ισότητας και συμπερίληψης στους κλάδους της τεχνολογίας και των media.

Η Δήμητρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σπούσασε μετάφραση και διερμηνεία στην Κέρκυρα και εργάστηκε επί σειρά ετών αρχικά ως μεταφράστρια και στη συνέχεια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σε διάφορες δημοσιογραφικές και διοικητικές θέσεις.

Στην πορεία ανέλαβε επικεφαλής του MSN News της Microsoft – πρώτα στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Βόρεια Ευρώπη. Εκεί γνωριστήκαμε – για την ακρίβεια η σχέση μας καλλιεργήθηκε σε ένα αεροπλάνο, στο οποίο ήμασταν συνεπιβάτισσες, σε ένα από τα επαγγελματικά μας ταξίδια. Τώρα εργάζεται στην Google, ως υπεύθυνη των συνεργασιών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Σκανδιναβία.

Με τη Δήμητρα μοιραζόμαστε κοινές αξίες – προσωπικά με εμπνέει η αγάπη της για πρόοδο, το πάθος της για ισότιμες ευκαιρίες, η ειλικρίνεια και η θετικότητα την οποία εκπέμπει ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ελπίζω να εμπνευστείτε κι εσείς.

Σύστησέ μας τη Δήμητρα, ποια είναι η Δήμητρα Λέτσα;

Δουλεύω εδώ και 25 χρόνια στο σταυροδρόμι δημοσιογραφίας και τεχνολογίας: από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Microsoft κι από εκεί στην Google, όπου τώρα είμαι υπεύθυνη των σχέσεων με ΜΜΕ για τις σκανδιναβικές χώρες, με ενδιάμεσο σταθμό την ίδρυση του δικού μου ειδησεογραφικού site, του Moonshot Νews.

Η προσωπική μου ζωή βρίσκεται επίσης στο σταυροδρόμι μεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας, για λόγους τόσο προσωπικούς όσο και επαγγελματικούς. Έχω δύο γιους, δύο συζύγους (έναν πρώην και έναν νυν) και πορευόμαστε όλοι υπό τη διαρκή και άγρυπνη επίβλεψη του αδέσποτου ποιμενικού σκύλου Μπόλεκ, ο οποίος έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικογένειάς μας.

Το moonshot.news είναι συμπεριληπτικό ειδησεογραφικό site, με στόχο να προάγει τη γυναικεία εκπροσώπηση στους κλάδους της τεχνολογίας και των media. Τι σε ενέπνευσε να το δημιουργήσεις;

Ήθελα ένα site που να περιέχει αυτά που εγώ θα ήθελα να διαβάζω και δεν έβρισκα: επαγγελματικές ειδήσεις για όλα όσα με ενδιαφέρουν, έναν ασφαλή χώρο να ανταλλάσσω ιδέες και απόψεις με ανθρώπους που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και πρωτίστως τα γεγονότα από τη σκοπιά των γυναικών: χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο σχολιασμός σεξιστικών τίτλων mainstream μέσων ή το διαβόητο Sofagate.

«…ένας από τους λόγους για τους οποίους θαυμάζω τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες είναι το ότι έχουν διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην πρόσληψη γυναικών, στη διαρκή επιμόρφωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στα θέματα ισότητας».

Ποιες πιστεύεις ότι είναι εκείνες οι εξελίξεις σήμερα που δίνουν ελπίδα ότι το αύριο θα είναι πιο συμπεριληπτικό για τις γυναίκες σε αυτούς τους κλάδους;

Η νομοθεσία και η τεχνολογία:

Πιστεύω πολύ στη δύναμη της νομοθεσίας και στο πώς αυτή επηρεάζει τις συνθήκες ζωής: η ποσόστωση, η θέσπιση μητρικής ΚΑΙ πατρικής άδειας, διαφανείς μισθολογικές κλίμακες… Όλα αυτά μπορούν να επιφέρουν πολύ πιο αποτελεσματικές αλλαγές και δεν πρέπει να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τεχνολογία, από την άλλη, είναι διπλό εργαλείο: μας δίνει τεράστιες δυνατότητες επιρροής, αλλά παράλληλα είναι και ένας χώρος πρωτοπορίας που έχει κάνει τεράστια βήματα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους θαυμάζω τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες είναι το ότι έχουν διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην πρόσληψη γυναικών, στη διαρκή επιμόρφωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στα θέματα ισότητας και συμπερίληψης και κυρίως στο ότι «δίδαξαν» πως οι ετήσιες εκθέσεις για τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού είναι ένα τεράστιο εργαλείο στη διαμόρφωση καλύτερων πολιτικών.

Δήμητρα Λέτσα

Πώς πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει η τεχνολογία την προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης;

Η τεχνολογία μπορεί να δώσει φωνή σ’ αυτούς που δεν είχαν: αυτόματοι υπότιτλοι για κάποιον που έχει προβλήματα ακοής, αυτόματη μετάφραση για όσους δεν ξέρουν ξένη γλώσσα, δυνατότητα επικοινωνίας για τους αποκομμένους… Ειδησεογραφικά sites και blogs που δίνουν βήμα σε γυναίκες που ποτέ δεν είχαν…

Παράλληλα, είναι ένα περιβάλλον που διαμορφώνεται διαρκώς, αλλάζει γρήγορα και, ως εκ τούτου, μας δίνει πολλαπλές ευκαιρίες παρέμβασης.

Δεν εθελοτυφλώ στις δυσκολίες ή στις υπάρχουσες στρεβλώσεις, αλλά σίγουρα δίνει πολύ περισσότερες ευκαιρίες από όσες στερεί.

Προς το παρόν, το moonshot.news μιλάει μόνο αγγλικά. Υπάρχει κάποια σκέψη να μεταφράζεται και σε άλλες γλώσσες, όπως τα ελληνικά;

Αχ, θα το ήθελα πάρα πολύ… Όταν ξεκίνησα, μακρινός στόχος ήταν οι «εθνικές» βερσιόν με σχετική ειδησεογραφία για την κάθε χώρα. Ελπίζω κάποια στιγμή να βρεθεί ο χρόνος και οι κατάλληλοι συνοδοιπόροι για να γίνει πραγματικότητα και αυτό το όνειρο.

Εκτός από το moonshot.news, εργάζεσαι ως στέλεχος σε μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας. Πώς καταφέρνεις να συνδυάσεις τις υποχρεώσεις ενός δυναμικού περιβάλλοντος με την επιχειρηματικότητα που είναι εξίσου απαιτητική;

Δεν ξέρω καν αν τα καταφέρνω! Πάντοτε δούλευα σε μεγάλες εταιρείες και, όταν ξεκίνησα το site, διαπίστωσα πολύ γρήγορα ότι είχα παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό μου και το Moonshot από άποψη χρόνου, απόδοσης, πόρων… Νομίζω είναι ένα εξαιρετικό μάθημα ιεράρχησης και αυτογνωσίας και ως τέτοιο το αντιμετωπίζω. Είναι σημαντικό μάθημα να μπορείς να παραδίδεις τα ηνία και να αλλάζεις ταχύτητες όταν χρειάζεται. Θα είμαι για πάντα η ιδρυτής, αλλά πλέον στο εκτελεστικό κομμάτι δεν έχω την ίδια συμμετοχή που είχα στην αρχή

«Όταν εκτεθείς σε ένα πιο δίκαιο περιβάλλον, καταλαβαίνεις πραγματικά πόσο δυσμενής είναι η κατάσταση για τη γυναίκα στην Ελλάδα – από το πώς αντιμετωπίζουν τα ελληνικά μέσα μία γυναικοκτονία ή την προσωπική ζωή της Φινλανδής πρώην πρωθυπουργού, Sanna Marin, μέχρι την εικόνα των πολιτικών αρχηγών στο debate (αποκλειστικά άντρες, μεσήλικες, λευκοί, με κοστούμι)».

Μοιράζεις τον χρόνο σου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σουηδία. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες στα θέματα ισότητας και συμπερίληψης; Τι μπορούμε να μάθουμε από τους Σουηδούς ώστε να είμαστε περισσότερο ανοιχτοί στη διαφορετικότητα;

Θα πω απερίφραστα ότι λατρεύω τη Σουηδία και ότι μου έχει διδάξει πολλά. Τι να πρωτοπώ; Από το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στον εργασιακό χώρο με την επίτευξη ομοφωνίας και όχι της ιεραρχικής επιβολής, τις άδειες πατρότητας που είναι υποχρεωτικές και οι πατεράδες τις παίρνουν με περηφάνια για 6 και 9 μήνες, το ότι τα νιόπαντρα ζευγάρια μπορεί να επιλέξουν καινούργιο κοινό επίθετο ή ότι ο άντρας μπορεί να επιλέξει να πάρει το επίθετο της γυναίκας…

Δήμητρα ΛέτσαΔυστυχώς για μας, η Ελλάδα απέχει έτη φωτός από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά. Κοιτάξτε απλώς φωτογραφίες υπουργικών ή διοικητικών συμβουλίων Ελλάδας-Σουηδίας και θα καταλάβετε αμέσως με μία ματιά τι θέλω να πω.

Όταν εκτεθείς σε ένα πιο δίκαιο περιβάλλον, καταλαβαίνεις πραγματικά πόσο δυσμενής είναι η κατάσταση για τη γυναίκα στην Ελλάδα – από το πώς αντιμετωπίζουν κάποια ελληνικά μέσα μία γυναικοκτονία ή την προσωπική ζωή της Φινλανδής πρώην πρωθυπουργού, Sanna Marin, μέχρι την εικόνα των πολιτικών αρχηγών στο ντιμπέιτ (αποκλειστικά άντρες, μεσήλικες, λευκοί, με κοστούμι).

Και αναφέρομαι μόνο στις γυναίκες, γιατί αυτό γνωρίζω από πρώτο χέρι. Δεν διανοούμαι καν να φανταστώ τις δυσκολίες άλλων ομάδων που δεν ανήκουν στις κυρίαρχες.

Έχω εναποθέσει όλες μου τις ελπίδες στο brain drain και στις νεότερες γενιές που εκτίθενται σε πεποιθήσεις πολύ λιγότερο μισογυνιστικές.

Είσαι εργαζόμενη, επιχειρηματίας και μητέρα. Πώς τα καταφέρνεις όλα αυτά; Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας τα μυστικά της ισορροπίας ανάμεσα σε αυτούς τους διαφορετικούς ρόλους;

Θα έλεγα ότι απλώς με βλέπω ως άνθρωπο που κάνει ό,τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή και όχι ως γυναίκα που πρέπει να εκπληρώσει διαφορετικούς ρόλους. Ιεραρχώ τι έχει προτεραιότητα για μένα και αυτές οι αξίες οδηγούν τις επιλογές μου.

Όταν όλες οι δυνάμεις της ζωής μας είναι συντονισμένες προς την ίδια κατεύθυνση, όλα συγκλίνουν: η αγωνία για την εξασφάλιση των παιδιών με οδήγησε σε καλύτερες δουλειές, η απαιτητική καθημερινότητα σε καλύτερη ιεράρχηση χρόνου, ο τρόπος με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τον άντρα μου έχτισε μια οικογένεια ισότητας…

Δεν το έμαθα αυτό με τον εύκολο τρόπο – έχω πληρώσει πολλά και ακριβά τιμήματα. Αλλά μπορώ να πω ότι οι πιο αντισυμβατικές αποφάσεις που πήρα αποδείχτηκαν και οι πιο σωστές. Κι έτσι έμαθα πόσο καθοριστικό είναι για τη ζωή μας να ακούμε τον εαυτό μας και να επιλέγουμε τους κατάλληλους για εμάς ανθρώπους: να βρίσκουμε τη «φυλή» μας, όπως λένε στα αγγλικά.

Τι ονειρεύεσαι για το μέλλον;

Να είναι οι αγαπημένοι μου υγιείς και ευτυχισμένοι κι εγώ να γίνομαι όλο και καλύτερη στο να μαθαίνω πώς να είμαι ευχαριστημένη στο εδώ και στο τώρα.

Έχεις κάποια φράση, κάποιο motto που σε κινητοποιεί να πετύχεις τα όνειρά σου;

Χιλιάδες, λατρεύω τη συμπυκνωμένη σοφία!

Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το χαϊκού του Τίτου Πατρίκιου «Ύψιστος Στόχος»:

Ήταν πολύ φιλόδοξος – Δεν τον ένοιαζε να φτάσει ψηλότερα από τους ομοίους του, αλλά να είναι διαφορετικός από αυτούς που τον ξεπερνούσαν.

Έτσι κι εγώ, νιώθω ότι δεν χρειάζεται να ανταγωνιστώ κανέναν, μόνο να προσπαθήσω να επιτύχω αυτά που θέλω εγώ, με τον δικό μου τρόπο. Και προς μεγάλη μου έκπληξη, όσο περισσότερο μαθαίνω, όσο περισσότερο προσπαθώ, τόσο τα εμπόδια μικραίνουν. Και με κάθε εμπόδιο που ξεπερνάω, τόσο μικραίνει ο φόβος για το άγνωστο.

 

Διαβάστε ακόμη στην αθηΝΕΑ και στο μηνιαίο newsletter No Man’s Land – στο οποίο μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ:

Ο Γοητευτικός Μουσικός Κόσμος της Μαρίας Μαρκουλή

Βάλια Παπαδημητρίου: «Αν δεν Εξελιχθείς, η Τεχνολογία και η Ζωή θα σε Προσπεράσουν»

Η Αφροδίτη Κονιδάρη και η Νέα Εποχή στη Φροντίδα των Ηλικιωμένων

 

 

 

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Η Μυλαίδη Στούµπου είναι ανώτερο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα με πολυετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στον απαιτητικό χώρο των σύγχρονων τεχνολογιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής από το Πανεπιστήµιο Πατρών, ενώ διαθέτει µεταπτυχιακό τίτλο σε «Economics and Management» από το Athens Information Technology. Είναι πρόεδρος της επιτροπής Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αµερικανικού Εµπορικού Επιµελητηρίου και μέντορας στο Women Leadership Programme για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (EIC). Συμμετέχει σε πρωτοβουλίες διαφορετικότητας και συμπερίληψης (Diversity & Inclusion) εντός της εταιρίας της, αλλά και ως εθελοντής μέντορας στο Women on Top. Ως μέντορας στο πρόγραμμα Microsoft for Startups και το MIT Enterprise Forum Greece συμβουλεύει νέες επιχειρήσεις σε θέματα υγιούς επιχειρηµατικότητας και διεθνούς ανάπτυξης. Συµµετέχει ως οµιλήτρια σε διακεκριµένα συνέδρια, συμπ. του TEDx, ενώ δίνει διαλέξεις και αρθρογραφεί για θέµατα καινοτοµίας και εξωστρεφούς επιχειρηµατικότητας, ψηφιακής οικονοµίας, σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος και ίσων ευκαιριών.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+