Συναρπαστική Εξερεύνηση στον Κόσμο της Επιστήμης

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου (11:00-15:00) θα έχετε αν το επιθυμείτε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τα μουσεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα οποία ανοίγουν τις πόρτες τους στο ευρύ κοινό για ένα μοναδικό open day. Η πρωτοβουλία αυτή δίνει τη δυνατότητα να ξεναγηθεί κανείς στις ιδιαίτερες συλλογές τους, οι οποίες χρησιμεύουν κυρίως ως υποστήριξη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης των φοιτητών. Εάν λοιπόν έχετε επιστημονικές ανησυχίες, μη διστάσετε να εξερευνήσετε το μουσείο που σας ενδιαφέρει. Εγώ σας παρουσιάζω τα 9 μουσεία που κέντρισαν τη δική μου περιέργεια.

Εγκληματολογικό Μουσείο
Στο Εγκληματολογικό Μουσείο θα δείτε συλλογές ιατροδικαστικού, τοξικολογικού και εγκληματολογικού ενδιαφέροντος. Θα συναντήσετε, εκτός των άλλων, κεφάλια διαβόητων καρατομηθέντων ληστών και ανθρώπινα υπολείμματα, καθώς επίσης πειστήρια δηλητηριάσεων, αντικείμενα μαγγανείας και πολεμικό υλικό προηγούμενων αιώνων.

Μουσείο Ανατομίας
Στο Μουσείο Ανατομίας θα δείτε μια μεγάλη ανατομική συλλογή παρασκευασμάτων από ανθρώπους και ζώα, την τερατολογική συλλογή και μια πλούσια συλλογή παλαιών χειρουργικών εργαλείων και διάφορων μικροσκοπίων.

Ανθρωπολογικό Μουσείο
Στο Ανθρωπολογικό Μουσείο θα γνωρίσετε την εξελικτική πορεία του ανθρώπου, θα εξερευνήσετε παλαιοανθρωπολογικές, σκελετικές, προϊστορικές συλλογές και θα συναντήσετε μούμιες.

Μουσείο Οδοντιατρικής
Στο Μουσείο Οδοντιατρικής θα μάθετε την ιστορική εξέλιξη της οδοντιατρικής. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει εργαλεία, συσκευές, υλικά και πλήρεις οδοντιατρικές μονάδες που χρησιμοποιούνταν στην επιστήμη αυτή από τους πρώτους αιώνες μ.Χ. έως σήμερα.

Ζωολογικό Μουσείο
Το Ζωολογικό Μουσείο καυχιέται πως “σήμερα είναι το παλαιότερο και πλουσιότερο ζωολογικό μουσείο στην Ελλάδα”. Στο χώρο λειτουργούν τμήματα θηλαστικών, πτηνών, αμφίβιων και ερπετών, μαλακίων, θαλάσσιων ζώων και εντόμων. Στις συλλογές του επίσης περιλαμβάνονται εξαιρετικά σπάνια είδη ζώων.

Μουσείο Παλαιοντολογίας & Γεωλογίας
Στο Μουσείο Παλαιοντολογίας & Γεωλογίας θα κατανοήσετε την έννοια της “εξέλιξης” μέσα από την ποικιλομορφία των ζώων και των φυτών, τα οποία παρουσιάζονται στο κοινό ως απολιθώματα, ως σκελετοί ή ως φυσικές αναπαραστάσεις. Το Μουσείο υπόσχεται μια διαδραστική προσέγγιση εκμάθησης, καθώς οι επισκέπτες “θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις παλαιοντολογικές ανασκαφές”, να δουν μέσα από ένα μικροσκόπιο και να αγγίξουν “μοναδικά ευρήματα που μας επιτρέπουν να γνωρίσουμε τη ζωή που υπήρχε στο παρελθόν εδώ και εκατοντάδες ή δεκάδες εκατομμύρια χρόνια”.

Μουσείο Ορυκτολογίας & Πετρολογίας
Στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Πετρολογίας θα ανακαλύψετε “την παλαιότερη συλλογή ορυκτών και πετρωμάτων στην Ελλάδα”, καθώς επίσης και μία συλλογή “διεθνούς εμβέλειας”. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα εξής εκθέματα: δείγματα ορυκτών και πετρωμάτων από τον Ατλαντικό ωκεανό, φωσφορίζοντα και φθορίζοντα ορυκτά, πολύτιμοι λίθοι και εντυπωσιακά δείγματα χαλαζία.

Μουσείο Φυσικών Επιστημών & Τεχνολογίας
Το Μουσείο Φυσικών Επιστημών & Τεχνολογίας που στεγάζεται στο Παλαιό Χημείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Σόλωνος 104, παρουσιάζει “πολύτιμες συλλογές από περισσότερα από 10.000 επιστημονικά όργανα” φυσικής, χημείας και επιστημονικών εφαρμογών. Ακόμα και το ίδιο το κτήριο είναι κομμάτι της ιστορίας, αφού πρόκειται για ένα από τα λίγα εναπομείναντα έργα του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ. Εδώ, εκτός των άλλων, στεγάστηκε το Εθνικό Χημείο, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Εθνικό Γραφείο Μέτρων & Σταθμών, η Θαλασσογραφική Εταιρεία, και η Ελληνική Αστροναυτική Εταιρεία.

Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Για το τέλος άφησα το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (οδός Θόλου 5, Πλάκα), όχι επειδή είναι λιγότερο σημαντικό, το αντίθετο, ο χώρος αυτός στέγασε το Πρώτο Πανεπιστήμιο, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 3 Μαΐου 1837 ως Οθώνειο Πανεπιστήμιο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αριθμοί που αφορούν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου: 4 σχολές, 26 καθηγητές, 52 φοιτητές, 75 ακροατές. Σε αυτό το μουσείο θα διαβάσετε την “ιδεολογία ίδρυσης του Πανεπιστημίου” και θα δείτε σπουδαία εκθέματα σχετικά με την ιστορία του ιδρύματος, όπως το Λάβαρο του Νικολάου Γύζη, οι σφραγίδες των Σχολών και το πρώτο Μητρώο των Φοιτητών του Πανεπιστημίου. Εκεί θα γνωρίσετε τις πρώτες Σχολές του Πανεπιστημίου και τις προσωπικότητες που τις στελέχωσαν, μέσα από διδακτικά συγγράμματα, φωτογραφικό υλικό, σπάνια επιστημονικά όργανα και άλλα κειμήλια. #MustSee

Εδώ θα βρείτε το χάρτη για τα μουσεία της Ιατρικής και της Οδοντιατρικής Σχολής, ενώ εδώ θα βρείτε το χάρτη για τα μουσεία των Τμημάτων Βιολογίας και Γεωλογίας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
pARTicle
pARTicle

Η Αγγελική Ντούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθηνών. Το 2008 απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου, με εξειδίκευση στην Εκτίμηση Έργων Τέχνης. Έχει εργαστεί ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Μουσείο Μπενάκη και ως ιστορικός τέχνης στο Ίδρυμα Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ. Είναι εγγεγραμμένη στον κατάλογο Πραγματογνωμόνων-Εκτιμητών Έργων Τέχνης του Πρωτοδικείου Αθηνών και τακτικό μέλος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος (Σ.ΕΚ.Ε.) και της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (Ε.Ε.Ι.Τ.). Έχει επιμεληθεί εκθέσεις τέχνης και σεμινάρια ιστορίας τέχνης και εκτίμησης έργων τέχνης στο Μουσείο Ηρακλειδών κ.α. Σήμερα εργάζεται ως Πιστοποιημένη Εκτιμήτρια Έργων Τέχνης (MRICS) και ως Σύμβουλος Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς την αγορά τέχνης και τις εφαρμογές των επιστημών στην τέχνη, ενώ απολαμβάνει να επισκέπτεται καλλιτεχνικές εκθέσεις και να μελετάει την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης. Μοιράζεται μαζί μας τα #MustSee του μήνα μέσα από τη στήλη της «pARTicle».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+