Φωτογράφος του Μήνα | Εύη Καραγιαννίδη

Εύη Καραγιαννίδη

Στην αθηΝΕΑ αναζητάμε προσωπικές ματιές φωτογράφων: έναν/μία για κάθε μήνα του χρόνου. Η επιθυμία μας είναι να μοιραστούν μαζί μας αγαπημένες φωτογραφίες τους, αλλά και να αποκαλύψουν τον κόσμο τους πίσω από τα κλικ της μηχανής τους. Προσκεκλημένη φωτογράφος για τον Ιανουάριο του 2024 είναι η Εύη Καραγιαννίδη.

Η Εύη Καραγιαννίδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (1988), κατέχει MA in Design Visual Communication and Interactive Media από το Derby University της Αγγλίας (2009) και έχει εκθέσει φωτογραφικές δουλειές της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι συνιδρύτρια της Luminous Eye Gallery από το 2018, ραδιοφωνική παραγωγός της διαδικτυακής φωτογραφικής εκπομπής «Voyage Visuel» στο Beton7 Art Radio το 2021, ιδρύτρια του φωτογραφικού φεστιβάλ 2fF το 2012. Φιλοξενήθηκε για Residency στο Sirius Arts Center το 2008 στο Cobh της Ιρλανδίας.

Εύη ΚαραγιαννίδηΤι είναι αυτό που θα τραβήξει το βλέμμα και θα σας κάνει να σηκώσετε την κάμερα; Είναι ο φωτογράφος ένας καλλιτέχνης που φιλοσοφεί για μια στιγμή; Για όσο κρατάει ένα κλικ;

Η αιτία, ο λόγος για να σηκώσω την κάμερα είναι κάτι που δεν γνωρίζω από την αρχή, δεν έχω κάποιο project. Όταν πηγαίνω για φωτογράφιση ή όταν τυχαία φωτογραφίζω κάποιον ή κάτι, συνήθως το βλέμμα μου προκαλείται από ό,τι με συγκινεί, ό,τι μου δίνει ένα έναυσμα και με παρακινεί να κοιτώ γύρω μου.

Η συγκίνηση αυτή προέρχεται ασυνείδητα από τον χώρο της καρδιάς, θα έλεγα αναδύεται σε μένα πιο εύκολα από την προοπτική του φωτός και, όταν συν-κινούμαι, αφήνομαι και απλώς φωτογραφίζω. Και η φωτογράφιση λειτουργεί ως παρόρμηση, ευχαρίστηση, ευαισθητοποιεί ή και ευαισθητοποιείται από ένα γνήσιο καρδιακό βίωμα, ή καλύτερα λειτουργεί ως συνάντηση με τη βιωμένη αλήθεια μου. Μετά, όταν ξαναβλέπω τις φωτογραφίες που τράβηξα, μπορεί και να συνειδητοποιήσω αυτό που ονομάζουμε αλήθεια.

Η φιλοσοφία μέσω της διανόησης (σκέψης) ασχολείται με την κατανόηση της ύπαρξης και πιστεύω ότι η σχέση της φωτογραφίας με τη φιλοσοφία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη. Με τον συνδυασμό τους δίνουν την εις άτοπον απαγωγή στην ανακάλυψη του εαυτού, φυσικά όταν και όποτε ο φωτογράφος καλλιτέχνης παίρνει αυτήν τη δυνατότητα να «φιλοσοφεί».

Θα θέλατε μας συστήσετε τις αγαπημένες σας φωτογραφικές μηχανές;

Rollei Prego70 η αδυναμία μου. Η ιστορία ξεκίνησε όταν μου τη δάνεισε, για μια μέρα, για ένα φιλμ, ένας φίλος μου. Αργότερα, το 2000, την είδα σε μια βιτρίνα της Ασίας, συγκεκριμένα στη Σιγκαπούρη, και από τότε με συνόδευε σε όλα μου τα ταξίδια. Το 2018 αντικαταστάθηκε με ένα από τα πιο αγαπημένα δώρα που έχω λάβει μέχρι τώρα, τη Fujifilm X-Pro1.

Από την αναλογική κάμερα στην πλήρη ψηφιοποίηση. Καθώς αλλάζει ο εξοπλισμός, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο φωτογραφίζουμε;

Ξέρουμε ότι η λήψη ενός έγχρωμου καρέ από ένα ασπρόμαυρο διαφοροποιείται. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την αναλογική και την ψηφιακή κάμερα. Αρκεί και σε αυτήν την περίπτωση ο φωτογράφος να γνωρίζει καλά το μέσο που χρησιμοποιεί. Για παράδειγμα, ο Garry Winogrand φωτογράφιζε χωρίς στην ουσία να βλέπει πάντα από το viseur της κάμερας. Ίσως η αλλαγή του εξοπλισμού (για παράδειγμα, η χρήση της οθόνης αντί του viseur της φωτογραφικής μηχανής) να οδηγεί τον φωτογράφο να βλέπει και με τα δύο μάτια ταυτόχρονα, εντός και εκτός εαυτού.

Επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας; Η ψηφιακή επεξεργασία είναι απαραίτητη συνθήκη στη φωτογραφία σήμερα;

Χρησιμοποιώ τα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών πριν από την εκτύπωσή τους, κυρίως για να έρθουν οι τόνοι της φωτογραφίας της λήψης σε ισορροπία με την εκτυπωμένη φωτογραφία. Η ψηφιακή επεξεργασία είναι απαραίτητη, όπως ήταν και η διαδικασία εκτύπωσης στον σκοτεινό θάλαμο. Προσωπικά, δεν βρίσκω άλλο λόγο για την επεξεργασία των φωτογραφιών. Ό,τι βλέπω, ό,τι έχει ληφθεί κατά τη φωτογράφιση αυτό είναι και η φωτογραφία.

Εκτυπώνετε τις φωτογραφίες σας;

Ναι. Η φωτογραφία είναι για μένα το απτό φως και με προκαλεί να το αγγίξω. Η εκτύπωση της φωτογραφίας κρατά τη μαγεία του σκοτεινού θαλάμου και δεν είναι ακόμα εύκολο να την ξεπεράσω.

Σε ποιους φωτογράφους έχετε «αδυναμία»; Θέλετε να αναφέρετε τους αγαπημένους σας;

Διατηρώ την ελευθερία να έχω αδυναμία σε πολλούς φωτογράφους… Άλλοι είναι διάσημοι, όπως Robert Adams, William Eggleston, Dolores Marat, και άλλοι είναι γνωστοί σε μένα.

Συγκεκριμένα, το 2021, όταν προετοίμαζα 6 διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές στο Beton 7 ArtRadio με τίτλο «Voyage Visuel», είχα αναρωτηθεί μέσα από ποιες φωτογραφίες γνωστών φωτογράφων στο ευρύ κοινό θα μπορούσα να ξεκινήσω ένα φανταστικό ταξίδι και τότε κατέληξα στους Luigi Ghirri, Wim Wenders Polaroids, Sara Moon, Robert Doisneau και Josef Koudelka. Σήμερα μελετώ τις 40 φωτογραφίες του Chris Killip από το Skinningrove.

Τελικά, τι σημαίνει για εσάς η φωτογραφία; Καταγραφή και αποτύπωση της πραγματικότητας, «μεταμόρφωση» της πραγματικότητας, έκφραση, άσκηση «ύφους»;

Η φωτογραφία είναι το αίτιο και το αιτιατό μαζί, η εμπειρία που καταγράφεται στην παρατήρηση, το νοητό μαζί με το αισθητό, η ουσία, η αλήθεια που φέρω και αναγνωρίζω τη δεδομένη χρονική στιγμή, τη στιγμή του κλικ και όχι μόνο.

  • Περισσότερες φωτογραφίες της Εύης Καραγιαννίδη μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.evikaragiannidi.com/

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Φωτογράφος του Μήνα | Μενέλαος Μυρίλλας

Φωτογράφος του Μήνα | Αφροδίτη Ζαγγανά

Φωτογράφος του Μήνα | Χάρης Παπαδημητρακόπουλος

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+