Κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες επανέρχεται, η φρενίτιδα για γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους για να «βγούμε» στην παραλία. (Λες και η παραλία μας ρωτάει πόσο είναι το βάρος μας για να μας δεχτεί!)
Πρόκειται για ένα θέμα που έχει ρίζες σε λανθασμένες πεποιθήσεις και απόψεις περί ανθρώπινου σώματος, βιολογίας, μεταβολισμού, αλλά και του τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.
Ευτυχώς, σήμερα, έχουμε το βιβλίο του ψυχιάτρου Gabor Mate «Ο Μύθος του Φυσιολογικού» να απαντάει πλέον αναλυτικά στο τι σημαίνει «φυσιολογικό».
Οι πιο συνήθεις από αυτές τις πεποιθήσεις ή αλλιώς «φωνούλες» στο κεφάλι μας συνοψίζονται στις εξής τρεις:
- «Θα πιω αυτό το Χ ρόφημα-υγρό-χάπι κ.λπ. και θα ξεφουσκώσω».
- «Λίγο να boostάρω τον μεταβολισμό μου, να αποτοξινωθώ, να πάρω τα πάνω μου».
- «Θα κόψω τη γλουτένη-λακτόζη-κρέας-γλυκά-ψωμιά-οτιδήποτε για 2 βδομάδες πριν από τις διακοπές».
Τα περισσότερα άτομα που υποβάλλονται με ή χωρίς καθοδήγηση (ναι, δυστυχώς, υπάρχουν επαγγελματίες υγείας που ακόμα συνηγορούν σε αυτή τη φρενίτιδα) επανέρχονται το φθινόπωρο με περισσότερα κιλά από όσα έχασαν πριν πάνε διακοπές, καθώς και με περισσότερη απογοήτευση, αυτομαστίγωση και κούραση που «πάλι τα ξαναπήρα»!
«Τα κιλά μπαίνουν ένα ένα σε βάθος χρόνου και έτσι οφείλουν να βγαίνουν. Η μείωση του βάρους μας είναι ολιστική υπόθεση».
Κάτι που είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο και επιβεβαιώνεται από την ανθρώπινη βιολογία και φυσιολογία. Οι γρήγορες δίαιτες εξακολουθούν και είναι αίτημα πολλών ατόμων που τρέχουν να επισκεφθούν τα διαιτολογικά και όχι μόνο γραφεία.
Κυκλοφορούν κάθε χρόνο με διαφορετικό τίτλο, νέο μάρκετινγκ, και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για όποιο άτομο πειστεί να τις ακολουθήσει και να χάσει 5 κιλά σε 1 μήνα ή 3 βδομάδες, ή οτιδήποτε.
Στην επιστημονική έρευνα, όμως, σε αυτή τη μοναδική μορφή ανακάλυψης της αλήθειας, γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια ότι τέτοιου είδους δίαιτες όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά είναι και επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία.
Αρχικά, λόγω του ότι προκαλούν στρες στον οργανισμό, που μπαίνει ξαφνικά σε μια εντελώς διαφορετική και συνήθως μη σωστή κατάσταση θρέψης.
Επιπλέον, η στέρηση ποσοτικών και ποιοτικών συστατικών από την καθημερινότητά μας μακροπρόθεσμα λειτουργεί ανάποδα, εξού και η μεγαλύτερη αύξηση βάρους όταν αυτή η περίοδος «δίαιτας» περάσει.
Πρόκειται για το φαινόμενο Yo-Yo. Το σώμα τείνει να επαναπροσλάβει το βάρος που έχασε με τόσο άδοξο και γρήγορο τρόπο, εφόσον έχει καταγραφεί στον εγκέφαλο ως κάτι κακό, στερητικό και ελλιπές, το οποίο απειλεί τη μακροχρόνια επιβίωση. Αυτός ο μηχανισμός ονομάζεται ομοιόσταση και είναι ένας από εκείνους τους μηχανισμούς που ευθύνονται για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους.
«Οι γρήγορες δίαιτες όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά είναι και επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία».
Όταν η ομοιόσταση του μεταβολισμού μας, λοιπόν, προσβάλλεται με γρήγορες, απότομες και στερητικές δίαιτες, όποια υπογραφή και να φέρουν το σώμα μας θα κάνει τα πάντα για να ξανα-ισορροπήσει εκεί όπου ήταν!
Επιπλέον, γνωρίζουμε από τις γενετικές μελέτες ότι υπάρχουν γονίδια που προδιαθέτουν άλλα σώματα περισσότερο και άλλα λιγότερο να επαναπροσλαμβάνουν το χαμένο βάρος, ιδίως όταν αυτό έχει χαθεί με λάθος τρόπους.
Η διατροφογενετική επιστήμη μας δίνει πλέον αυτές τις απαντήσεις και μας βοηθάει να εξηγήσουμε σε κάθε άτομο το πόσο σημαντικό για το σώμα του, τη μακροπρόθεσμη υγεία αλλά και για το βάρος του είναι να τρέφεται με βάση το DNA του.
Τα κιλά μπαίνουν ένα ένα σε βάθος χρόνου και έτσι οφείλουν να βγαίνουν. Η μείωση του βάρους μας είναι ολιστική υπόθεση και δεν εξαντλείται σε ένα μενού, ένα χαπάκι ή μια ένεση.
Οι διατροφικές μας συνήθειες, οι ορμόνες μας, η ψυχολογική μας κατάσταση και βεβαίως η φυσική μας δραστηριότητα θα καθορίσουν το πώς και πόσο βάρος μπορεί να χάσει το σώμα μας αβίαστα, χωρίς να υποφέρει στην εκάστοτε χρονική στιγμή και βέβαια χωρίς να το ξαναπάρει.
Αν θες να βελτιώσεις το βάρος σου, ξεκίνα σήμερα, ξεκίνα μια Παρασκευή, ξεκίνα στις διακοπές, ξεκίνα στην παραλία και ξεκίνα με υπομονή και όρεξη να σε φροντίσεις.
Μέχρι την επόμενη φορά να θυμάσαι ότι η διατροφή είναι πρωτίστως μέσο υγείας και όχι αισθητικής.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Πώς Αλλάζουμε Διατροφικές Συνήθειες σε Βάθος Χρόνου;
#BraveNewFood: Το Μενού του Μέλλοντός μας