Κύθνος: Μια Διαφορετική Εμπειρία Φιλοξενίας

Κύθνος

Ο καύσωνας ξεκίνησε νωρίς φέτος. Το θερμόμετρο δείχνει πολύ συχνά πάνω από 40 βαθμούς και η πόλη μοιάζει να βράζει. Κουρασμένη από την αφόρητη ζέστη, αποφάσισα το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι ήρθε η στιγμή για μια μικρή απόδραση. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ξεκίνησα να ερευνώ ποιοι προορισμοί είναι κοντά στην Αθήνα.

Η αλήθεια είναι πως αυτή την περίοδο η αναζήτηση διαμονής για ένα τριήμερο μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη υπόθεση. Είναι πολλοί εκείνοι που επιθυμούν να απολαύσουν ένα σύντομο διάλειμμα, η διαθεσιμότητα περιορίζεται, οι τιμές ανεβαίνουν. Ειδικά όταν ψάχνουμε κατάλυμα σε δημοφιλή προορισμό.

Τελικά, ήταν η Κυθνος ο… τυχερός προορισμός για την οικογενειακή εξόρμηση. Και ειδικότερα η Παναγιά Κανάλα, που κέρδισε τις εντυπώσεις μας για τη φιλοξενία της αλλά και την ηρεμία που μας πρόσφερε το τριήμερο της διαμονής μας.

Κύθνος

Η Ελληνική Φιλοξενία…

Γνωστή παραδοσιακά για τη θερμή υποδοχή και την αυθεντική εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες, πλέον δοκιμάζεται έντονα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Με αποτέλεσμα, στον τομέα της φιλοξενίας να παρατηρούνται αλλαγές και προκλήσεις. Οι τιμές σε ξενοδοχεία και εστιατόρια συχνά εκτοξεύονται κυριολεκτικά λόγω της αυξημένης ζήτησης. Το εισπράξαμε ήδη από την τηλεφωνική έρευνα που κάναμε για τη διαμονή, όσο και από την εμπειρία μας στα γραφικά ταβερνάκια και εστιατόρια. Στην περίπτωση της Κύθνου αυτό άλλαζε κατά περιοχές.

Παναγιά Κανάλα

Το νησί διατηρεί την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τα λευκά σπίτια, τα στενά σοκάκια και τις γραφικές εκκλησίες. Αν και πολλοί επισκέπτες δεν της αποδίδουν τη σημασία που της αξίζει, κατά τα λεγόμενα των ντόπιων, η Παναγία Κανάλα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να βιώσει κανείς την πραγματική έννοια της φιλοξενίας σε ένα αυθεντικό και ήσυχο περιβάλλον. Μακριά από την πίεση της πόλης, η επίσκεψη εδώ προσφέρει μια ανάσα δροσιάς, υπενθυμίζοντάς μας την ουσία των ανθρώπινων σχέσεων.

Η κυρία Κατερίνα από το μίνι μάρκετ, καθώς και η εξαιρετική εξυπηρέτηση από το καφέ Molo και το εστιατόριο Cavo, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας όπου η ανθρώπινη επαφή, η αμεσότητα και η προσοχή στη λεπτομέρεια ενισχύουν την αίσθηση φιλοξενίας του τόπου. Επιπλέον, τα παραλιακά ταβερνάκια πάνω στη Μεγάλη Άμμο, με παραδοσιακά πιάτα όπως τα σφουγγάτα (τηγανητά τυροπιτάκια), η καπαροσαλάτα και τα φρέσκα θαλασσινά, ικανοποιούν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες, προσφέροντας κυκλαδίτικες γεύσεις βασισμένες σε τοπικά προϊόντα και συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.

Κύθνος

Μεγάλη Άμμος

Παραλίες

Η Παναγιά Κανάλα είναι περιτριγυρισμένη από όμορφες παραλίες, με τις περισσότερες να είναι ιδανικές για οικογένειες, καθώς είναι ομαλές και αμμουδερές. Επισκεφθήκαμε την Κολώνα, την Απόκρουση και την παραλία των Λουτρών, ωστόσο παραμείναμε στη Μεγάλη Άμμο, στο Αμμουδάκι και στην παραλία Αντώνηδες με τα γαλαζοπράσινα νερά.

Κύθνος

Αντώνηδες

Περιήγηση

Κυθνος

Δρυοπίδα

Παρά την αφόρητη ζέστη λόγω άπνοιας, αξίζει να εξερευνήσετε τα παραδοσιακά χωριά της Κύθνου. Η Δρυοπίδα και η Χώρα είναι δύο χωριά με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, που πρέπει να ανακαλύψετε. Δεν είναι χτισμένα παραλιακά, και τα δύο χωριά είναι κρυμμένα και αθέατα.

ΚύθνοςΗ Δρυοπίδα δεν θυμίζει τυπικό κυκλαδονήσι, καθώς είναι χτισμένη με κόκκινες κεραμοσκεπές, σε αντίθεση με τη Χώρα, που ξεχωρίζει με την κλασική αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Εκεί θα βρείτε μοναδικά τοπικά προϊόντα και όμορφα κεραμικά που μπορείτε να φέρετε ως σουβενίρ. Ωστόσο, αποφύγετε να τα επισκεφθείτε τις βραδινές ώρες, καθώς η πολυκοσμία και τα γραφικά αλλά στενά δρομάκια μπορεί να σας προκαλέσουν αίσθηση ασφυξίας.

Οικογένεια και Φίλοι

Κατά την παραμονή μας στην Παναγιά Κανάλα συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για έναν προορισμό απόλυτα φιλικό προς τις οικογένειες, αλλά και για εφήβους που επιθυμούν να περάσουν ξέγνοιαστες και ήρεμες στιγμές. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής είναι ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις κανένα όχημα για τις μετακινήσεις σου. Ό,τι χρειάζεσαι βρίσκεται εκεί κοντά. Ακόμη και λεωφορείο! Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να περπατήσουν ή να παίξουν ελεύθερα χωρίς τον κίνδυνο των αυτοκινήτων, ενώ εσύ μπορείς να ξαπλώσεις και να απολαύσεις –τι καλύτερο;– το βιβλίο σου.

Εύχομαι να διατηρήσουν και άλλοι προορισμοί την ηρεμία της Κύθνου. Η πολυτιμότερη αξία των ημερών.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Μια Τουριστική Εμπειρία στα Γεωπάρκα της Ελλάδας

Aν Είναι να Πιω Κρασί, θα το Πιω στο Μπορντό

Με Αφετηρία τους Καλαρρύτες στα Μαγευτικά Τζουμέρκα

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
We Are Family
We Are Family

Η Ρία Σπύρου διαχωρίζει τη ζωή της σε δύο περιόδους: την περίοδο της αναζήτησης –της προσωπικής ανάπτυξης– και την περίοδο του «Τώρα». Στην περίοδο της αναζήτησης, μέσω της συμμετοχής της στο εκπαιδευτικό δράμα του εργαστηρίου Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου και των ομάδων γονέων, ανακάλυψε πόσο αγαπά να ακούει ανθρώπινες ιστορίες που μεταφέρουν βαθιές αλήθειες. Στην περίοδο του «Τώρα», με σπουδές στη Διοίκηση Τουρισμού, συνδέει τη δημοσιογραφία με τον Πολιτιστικό Τουρισμό και ερευνά τη φυσική - άυλη πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου με τους ανθρώπους που τον διαμορφώνουν. Πιστεύει στην κυκλική οικονομία ως σύνδεση περιβάλλοντος-πολιτισμού-παιδιών. Έχει δύο γιους, αγαπά τη μουσική, τον αθλητισμό και τα ταξίδια. Και είναι πραγματικά χαρούμενη με αυτό!

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+