Φωτογράφος του Μήνα

Στη στήλη «Φωτογράφος του Μήνα» αναζητάμε προσωπικές ματιές. Η επιθυμία μας είναι να μοιραστεί μαζί μας αγαπημένες φωτογραφίες του/της, αλλά και να αποκαλύψει τον κόσμο πίσω από τα κλικ της μηχανής του/της. Προσκεκλημένoς φωτογράφος για τον Οκτώβριο του 2024 είναι ο Άγης Πετρόπουλος (aka Agis Peterson).

Φωτογράφος του ΜήναΟ Άγης Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988 και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η επαφή του με τη φωτογραφία ξεκίνησε μέσα από τα ταξίδια. Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 35 χώρες, φωτογραφίζοντας αστικά και φυσικά τοπία. Αργότερα, «συναντήθηκε» με το είδος της αστροφωτογραφίας, όπου εκεί πάντρεψε την επιστήμη με την τέχνη του. Από τότε περνάει τις περισσότερες νύχτες χωρίς φεγγάρι, κάτω από τα αστέρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παράλληλα, οργανώνει workshops και διδάσκει αστροφωτογραφία. Είναι αυτοδίδακτος και τώρα δουλεύει αποκλειστικά ως φωτογράφος. Έργα του έχουν φιλοξενηθεί σε ταξιδιωτικά περιοδικά και σε εξώφυλλα βιβλίων. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».

Τι είναι αυτό που θα τραβήξει το βλέμμα και θα σας κάνει να σηκώσετε την κάμερα; Είναι ο φωτογράφος ένας καλλιτέχνης που φιλοσοφεί για μια στιγμή; Για όσο κρατάει ένα κλικ;

Φωτογραφίζω οτιδήποτε φαίνεται μοναδικό στα μάτια μου. Αυτό μπορεί να είναι ένα ανθρώπινο συναίσθημα, ένα σχήμα στη φύση, ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο ή κάτι που είναι κρυμμένο σε κοινή θέα. Με γοητεύει η ανακάλυψη της αθέατης ομορφιάς και μου αρέσει να τη μοιράζομαι.

Φωτογράφος του ΜήναΗ φωτογραφία για εμένα είναι ένα αμάλγαμα τέχνης και επιστήμης. Και οι δύο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φιλοσοφία. Ο φωτογράφος οφείλει να «φιλοσοφεί» πριν από το κλικ, όταν σχεδιάζει τη λήψη του. Πρέπει να στραφεί προς τον εσωτερικό του κόσμο ώστε να βρει το νόημα και την πρόθεση. Κατά τη διάρκεια του κλικ είσαι ενσυνείδητα συνδεδεμένος στο εδώ και στο τώρα. Δεν είσαι απλός παρατηρητής, αλλά συμμετέχεις σε μια στιγμή που προσδοκάς να γίνει αιώνια. «Ένα κλικ» στην αστροφωτογραφία μπορεί να διαρκέσει ώρες και όλες αυτές τις ώρες είσαι μόνος σου κάτω από τα αστέρια, να αναρωτιέσαι και να αναστοχάζεσαι.

Φωτογράφος του Μήνα

Θα θέλατε μας συστήσετε τις αγαπημένες σας φωτογραφικές μηχανές;

Τώρα φωτογραφίζω με μια Sony A7RV, η οποία έχει έναν αισθητήρα μεγάλης ανάλυσης 60mp και έναν συνδυασμό από σταθερούς φακούς, όπως 20mm – 35mm – 85mm – 135mm. Επίσης, για τις ανάγκες της αστροφωτογραφίας χρησιμοποιώ μια Sony Α7III Astro Modified, η οποία μπορεί να καταγράψει μήκη κύματος πέρα από το ορατό φάσμα, όπως αυτά που εκπέπονται από πολλά αστρονομικά σώματα στο σύμπαν.

All that Glitters

Από την αναλογική κάμερα στην πλήρη ψηφιοποίηση. Καθώς αλλάζει ο εξοπλισμός, αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο φωτογραφίζουμε;

Η ανάπτυξη του μέσου μας χαρίζει νέες δυνατότητες για λήψεις και τεχνικές που παλαιότερα δεν ήταν εφικτές. Επίσης, με την ψηφιοποίηση, η φωτογραφία έγινε προσιτή σε όλο τον κόσμο λόγω του χαμηλότερου κόστους και της ευκολίας. Έτσι επιβίωσε και αναπτύχθηκε.
Παρ’ όλα αυτά, μέσα στην ευκολία υπάρχει και η παγίδα του να τραβάς φωτογραφίες αλόγιστα, ενώ η φωτογραφική τέχνη απαιτεί σχεδιασμό και πρόθεση. Τελικά, ο τρόπος αλλάζει, η φιλοσοφική θέση όμως όχι.

All that Glitters

Επεξεργάζεστε τις φωτογραφίες σας; Η ψηφιακή επεξεργασία είναι απαραίτητη συνθήκη στη φωτογραφία σήμερα;

Ναι, όλες ανεξαιρέτως. Η ψηφιακή επεξεργασία βοηθάει τον φωτογράφο να επικοινωνήσει τα συναισθήματα που βιώνει κατά τη λήψη και το πώς αντιλαμβάνεται μια σκηνή. Τον ανυψώνει από τη θέση του παρατηρητή σε δημιουργό.

Επίσης, οι αισθητήρες των φωτογραφικών μηχανών έχουν περιορισμούς ακόμα και σε σχέση με την ανθρώπινη όραση. Με τις κατάλληλες τεχνικές και την επεξεργασία μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτούς τους περιορισμούς και να αποτυπώσουμε κάτι πιο κοντά σε αυτό που βλέπουμε. Τέλος, σε είδη όπως η αστροφωτογραφία χρησιμοποιούμε τεχνικές επεξεργασίας που έχουν αναπτυχθεί από τη NASA για τα διαστημικά τηλεσκόπια και τα οποία μας επιτρέπουν να «δούμε» την πραγματικότητα και όχι απλά αυτό που μας επιτρέπει η όρασή μας.

All that Glitters

Εκτυπώνετε τις φωτογραφίες σας;

Πρόσφατα έχω αρχίσει να εκτυπώνω τις φωτογραφίες μου και να τις διαθέτω σε περιορισμένο αριθμό προς πώληση. Έχω επιλέξει μετά από μεγάλη έρευνα premium υλικά εκτύπωσης, που να ταιριάζουν σε κάθε έργο μου. Προτιμώ να εκτυπώνω σε μεγάλες διαστάσεις ώστε να αξιοποιείται η υψηλή ανάλυση και να αναδεικνύεται η προσοχή στη λεπτομέρεια που δίνω στις φωτογραφίες μου.

Κάθε φορά που βλέπω ένα έργο μου να κοσμεί έναν χώρο με χαροποιεί, ταυτόχρονα δημιουργείται έτσι ένας δίαυλος επικοινωνίας, ένας διάλογος με το κοινό. Θα προέτρεπα κάθε φωτογράφο να εκτυπώνει τις φωτογραφίες του, είναι μια πολύ καλή τακτική που σου επιτρέπει να κρίνεις τα έργα σου και να βελτιώνεις τη δουλειά σου.

All that Glitters

Σε ποιους φωτογράφους έχετε «αδυναμία»; Θέλετε να αναφέρετε τους αγαπημένους σας;

Μια από τις μεγαλύτερες επιρροές μου στον τομέα της αστροφωτογραφίας ήταν ο Alyn Wallace, που δυστυχώς έφυγε νωρίς, καθώς και οι Tom Rae, Νico Carver και Cath Simard.

Αγαπημένοι φωτογράφοι τοπίων είναι οι Thomas Heaton, Elia Locardi, Mads Peter Iversen και Bruce Percy. Από εμπορικούς φωτογράφους ξεχωρίζω τον Karl Taylor, καθώς και τον Andreas Gursky στην καλλιτεχνική.

All that Glitters

Τελικά, τι σημαίνει για εσάς η φωτογραφία; Καταγραφή και αποτύπωση της πραγματικότητας, «μεταμόρφωση» της πραγματικότητας, έκφραση, άσκηση «ύφους»;

Για εμένα φωτογραφία σημαίνει «αποτύπωση της πραγματικότητας». Η πραγματικότητα, βέβαια, αποκτάει πολλά πρόσωπα και ερμηνείες μέσα από το πρίσμα του καθενός. Ο καθένας βιώνει τη δική του. Η πραγματικότητα δεν περιορίζεται σε αυτό που βλέπουν οι αισθήσεις μας. Είναι κάτι παραπάνω. Είναι τα συναισθήματα και όλα εκείνα τα αθέατα που δεν βλέπουμε, αλλά γνωρίζουμε πως είναι εκεί.

Άρα, φωτογραφίζω τη δική μου πραγματικότητα και τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο σε μια προσπάθεια να γνωρίσω τον εαυτό μου.

All that Glitters

• Περισσότερες φωτογραφίες του Agis Peterson μπορείτε να δείτε στο website του και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Ιnstagram.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Φωτογράφος του Μήνα | Δημήτρης Μακρυγιαννάκης

Φωτογράφος του Μήνα | Κατερίνα Καρανίκα

Φωτογράφος του Μήνα | Βασιλική Σανδάλη

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+