Μια γυναίκα αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και εμπόδια όταν καλείται να εργαστεί στην οινική αγορά, πόσο μάλλον όταν είναι μητέρα/αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας. Τότε τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται και χρειάζεται να φανεί ακόμα πιο δυνατή για να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς καταστάσεις που θα εμφανιστούν στον δρόμο της.
Το WSPC, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, δίνει ώθηση για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα «Γυναίκα 2024 – Τώρα Μπορώ και Εγώ», το οποίο απευθύνεται σε 25 μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, προσφέροντας δωρεάν εκπαίδευση στα 3 εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι απαραίτητα στον χώρο των HORECA: Level 1 κρασιού, Level 1 αποσταγμάτων και Level 1 καφέ.
Ενδυνάμωση, Κατάρτιση, Πιστοποίηση
Η σχετική συνέντευξη Τύπου στον χώρο του WSPC πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, με βασικό ομιλητή και συντονιστή τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, Master of Wine (MW) και πρόεδρο του WSPC, στην οποία συμμετείχαν και καταξιωμένες γυναίκες επαγγελματίες του χώρου που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους σε ομιλίες τύπου round table, όπως η Μερόπη Παπαδοπούλου, δημοσιογράφος-σύμβουλος έκδοσης του Οινοχόου της Καθημερινής, η Λίλη Δημητρίου, διευθύντρια επικοινωνίας του Κτήματος Κυρ-Γιάννη και του Κτήματος Σιγάλα, η Μαρία Μαλτέζου, PR & marketing manager του Strofilia Estate Winery, και η Μαριλού Παντάκη (Madame Ginger), food & sustainability content creator.
Το πρόγραμμα υποτροφιών του WSPC, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, επιδιώκει να ενδυναμώσει τις γυναίκες του προγράμματος μέσω πολυεπίπεδης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης ώστε να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν ενεργά σε όλους τους κλάδους χονδρεμπορίου/λιανεμπορίου στον τουρισμό, στην εστίαση και στη φιλοξενία.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι ενήλικες γυναίκες-μέλη μονογονεϊκών οικογενειών με γνώση αγγλικών. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος οδηγεί στην απόκτηση τριών πιστοποιήσεων με διεθνή αναγνώριση από τους WSET και BSA της Μεγάλης Βρετανίας, προσφέροντας στις συμμετέχουσες τη δυνατότητα να χτίσουν μια νέα καριέρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Η ανάγκη για τέτοιες πρωτοβουλίες υπογραμμίζεται και από την πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα από το WSPC, η οποία αποδεικνύει ότι οι γυναίκες στις αγορές κρασιών, αποσταγμάτων και HORECA, παρά τη βελτίωση που παρατηρείται, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και ανισότητες. Συχνά βιώνουν φυλετικά στερεότυπα στην εργασία τους, περιορισμένες ευκαιρίες ανέλιξης, ελλιπή εκπαίδευση, μειωμένες απολαβές και μειωμένη εκπροσώπηση σε ηγετικές θέσεις.
Όλες αυτές οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική τη συνέχιση της στήριξης των γυναικών μέσω προγραμμάτων όπως το «Γυναίκα 2024 – Τώρα Μπορώ και Εγώ». Το εκπαιδευτικό σχήμα περιλαμβάνει τρία προγράμματα: WSET Level 1 Award in Wines, WSET Level 1 Award in Spirits, και BSA Barista Level 1 Plus. Τα τρία αυτά προγράμματα καλύπτουν την εισαγωγή στο κρασί, στα αποστάγματα και στο τρίπτυχο καφέ-τσάι-κακάο. Η εκπαίδευση, διάρκειας 41 ωρών, είναι πλήρως επιδοτούμενη από το Ίδρυμα Gérard Basset Foundation, με δίδακτρα που ξεπερνούν τα 1.100 ευρώ ανά συμμετέχουσα.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λαζαράκης τονίζει τη σημασία αυτής της δράσης, δηλώνοντας: «Για εμάς, αυτή η ενέργεια του ιδρύματος Gérard Basset είναι ένας σπόρος. Θα πρέπει και άλλες εταιρείες του εξωτερικού και πρωτίστως εταιρείες της ελληνικής αγοράς και κοινωνίας να μιμηθούν αυτή τη δράση και να διαθέσουν πόρους για την καλλιέργεια και άλλων τέτοιων σπόρων, που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση της στελέχωσης σε γνώσεις και δεξιότητες, για τους Έλληνες, τις Ελληνίδες και εν τέλει τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Με το Κύρος του WSPC
Το WSPC, το παλαιότερο και μεγαλύτερο εκπαιδευτικό παράρτημα στη Νότια Ευρώπη, εξασφαλίζει στους υποψήφιους άριστη κατάρτιση σε όλους τους τομείς του εμπορίου αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών και της οινοχοΐας. Οι πιστοποιήσεις που παρέχει έχουν παγκόσμιο κύρος και ισχύ, κάτι που εξασφαλίζει στις απόφοιτες ευκαιρίες απασχόλησης τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά εργασίας.
Επιπλέον, το WSPC δημιούργησε ειδική ενότητα στο Career Center του για τη διευκόλυνση των αποφοίτων στην εύρεση εργασίας. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες του κλάδου να αναζητούν τις αποφοίτους του προγράμματος, ενώ και οι ίδιες οι γυναίκες έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας των κλάδων.
• Πληροφορίες σχετικά με την υποβολή αίτησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το πρόγραμμα, μπορείτε να βρείτε στην ηλεκτρονική σελίδα του «Τώρα Μπορώ και Εγώ».
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: