Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου προσφέρει στη Θεσσαλονίκη την πιο συναρπαστική περίοδο, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της. Δεν είναι μόνο ότι συρρέουν στην πόλη καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι από διαφορετικά σημεία του πλανήτη – κάτι που είχε ακόμη μεγαλύτερη αξία πριν ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανοίξει στη Θεσσαλονίκη τις πόρτες του τουρισμού. Είναι και ο συνδυασμός της διάρκειας (10 ολόκληρες ημέρες), της εποχής (φθινόπωρο, η εποχή που ταιριάζει τόσο στην πόλη) και της κοινότητας των σινεφίλ που αγαπάει τις ταινίες, τις ιστορίες, τις σκοτεινές αίθουσες, γιατί μέσα από αυτές ονειρεύεται και μέσα από αυτές ταξιδεύει.
Τo φεστιβάλ φέτος υποδέχεται δύο από τους πιο λαμπερούς σταρ του παγκόσμιου σινεμά, τη Γαλλίδα βραβευμένη με Όσκαρ Juliette Binoche και τον Βρετανό υποψήφιο για Όσκαρ Ralph Fiennes, στους οποίους θα απονεμηθούν τιμητικοί Χρυσοί Αλέξανδροι. Επίσης, έρχεται και ένα άλλο μεγάλο όνομα του Χόλιγουντ, ο Matt Dillon. Ambassador της Αγοράς είναι φέτος η διάσημη συγγραφέας Victoria Hislop.
Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 10 Νοεμβρίου σε φυσικούς χώρους και online. Θα προβληθούν 252 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες στις ανακαινισμένες, με νέα καθίσματα, αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης και Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.
Την τελευταία 15ετία οι εθελοντές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ και πολλά νέα παιδιά (από διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα) θέλουν να ζήσουν την εμπειρία και να γίνουν μέρος της ιστορίας.
Το Φεστιβάλ και η Πόλη
Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί στους κόλπους της το φεστιβάλ πολλά χρόνια. Έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές στις αίθουσές του. Είναι από εκείνους τους θεσμούς που μπορεί, πράγματι, να αλλάξει τη ζωή των νέων ανθρώπων. Αλλά και να φέρει νέες ιδέες, πρακτικές, ερεθίσματα. Όπως ήταν η προσπάθεια του Τμήματος Εθελοντισμού, που ξεκίνησε δειλά το 2002 και 2003, πριν ο εθελοντισμός κορυφωθεί την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, με εθελοντές που πρωταγωνίστησαν αργότερα σε καλλιτεχνικά γεγονότα (όπως ο Κωνσταντίνος Κουλουζάκης, που έστησε το In-Edit Greece και το Offside Festival, αλλά και δούλεψαν στον ευρύτερο χώρο, όπως ο Χρήστος Πολίτης σε εταιρεία διανομής, ο οποίος δημιούργησε και το Φεστιβάλ στον Παρθενώνα Χαλκιδικής, η Φωτεινή Τσακίρη σε παραγωγή ταινιών, και άλλοι πολλοί που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.
Η λειτουργία του Τμήματος Εθελοντισμού, που έγινε επί εποχής Μισέλ Δημοπούλου και μετά με τη Δέσποινα Μουζάκη, ήταν ετήσια. Τότε οι εθελοντές εργάζονταν και στην προετοιμασία των δύο φεστιβάλ και μπορούσαν, γνωρίζοντας τις διαδικασίες και τα τεκταινόμενα, να εντρυφήσουν περισσότερο στη λειτουργία του. Την τελευταία 15ετία οι εθελοντές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβάλ και πολλά νέα παιδιά (από διαφορετικές πόλεις στην Ελλάδα) θέλουν να ζήσουν την εμπειρία και να γίνουν μέρος της ιστορίας.
Η έλευση των πρωταγωνιστών του σινεμά είναι πάντα ένα δυνατό χαρτί και το χρησιμοποιούν σωστά οι συντελεστές του φεστιβάλ. Το δίδυμο (η γενική διευθύντρια Γαλλίδα Elise Jalladeau και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης) που είναι επικεφαλής τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι διαθέτει γνώση, πάθος για το σινεμά και αγάπη για τη Θεσσαλονίκη (παρόλο που και οι δύο δεν είναι από την πόλη).
Το δεκαήμερο του φεστιβάλ ξεκινά με την τελετή έναρξης σήμερα και περιλαμβάνει ένα απολαυστικό πρόγραμμα που έχουν επιμεληθεί οι έμπειροι συνεργάτες του, που ξέρουν καλά και τον οργανισμό και τις ανάγκες της εποχής. Με πολλά στοιχεία που έχουν κρατηθεί από το παρελθόν και με σύγχρονη ματιά για τα πολλά που έρχονται, το φεστιβάλ προσφέρει πολλά στην πόλη και στον πολιτισμό της – εκτός από το οικονομικό αποτύπωμα, που και αυτό δεν είναι λίγο.
Meet the Future
Κάθε χρόνο η Αγορά του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο πρόγραμμα «Meet the Future» ανερχόμενους δημιουργούς και επαγγελματίες που διαμένουν στην Ελλάδα, από διαφορετικούς τομείς του κινηματογραφικού χώρου.
Το φετινό «Meet the Future» φέρνει στο προσκήνιο την τέχνη του film scoring μέσα από το αφιέρωμα «Μουσική σε Κίνηση: Η Τέχνη του Film Scoring» και υποδέχεται συνθέτριες και συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής της νεότερης γενιάς από την Ελλάδα, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία, το μοντάζ, την υποκριτική και το σενάριο, που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της δράσης τα προηγούμενα χρόνια.
Στο πλαίσιό του θα δώσουν masterclasses: Ο συνθέτης Zbigniew Preisner, στενός συνεργάτης του Kieślowski, η μοντέζ μουσικής Suzana Peric, με κορυφαίες συνεργασίες σε ταινίες των Martin Scorsese, Greta Gerwig, Peter Jackson, και οι καταξιωμένοι δημιουργοί Νίκος Κυπουργός, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Τάσος Μπουλμέτης, Κώστας Χριστίδης (Kostas Christides) και Coti K., που έχουν αγαπηθεί με το σπουδαίο έργο τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επίσης, θα υπάρχει ειδική προβολή της ταινίας της Finos Film «Δεσποινίς Διευθυντής», με τη μουσική του αξέχαστου Μίμη Πλέσσα.
To «Maria» επαναπροσεγγίζει τη θρυλική σοπράνο στις τελευταίες ημέρες της, καθώς αναπολεί την ταυτότητα και τη ζωή της, αποκαλύπτοντας παράλληλα άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς της.
Ταινία Έναρξης
Η νέα ταινία του σπουδαίου Χιλιανού σκηνοθέτη Pablo Larraín, με τίτλο «Maria» και πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie, θα σηματοδοτήσει την έναρξη του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στο Ολύμπιον. Η ταινία αναφέρεται στη Μαρία Κάλλας και ακολουθεί την Ελληνίδα ντίβα την περίοδο που αποσύρεται στο Παρίσι έπειτα από μια λαμπερή και ταραχώδη ζωή. To «Maria» επαναπροσεγγίζει τη θρυλική σοπράνο στις τελευταίες ημέρες της, καθώς αναπολεί την ταυτότητα και τη ζωή της, αποκαλύπτοντας παράλληλα άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς της.
O –υποψήφιος για Όσκαρ και βραβευμένος σε Κάννες, Βενετία και Βερολίνο– δημιουργός μάς βυθίζει στα ενδότερα μιας μυθικής φιγούρας που καλείται να διαχειριστεί το βάρος μιας ανυπολόγιστης φήμης και κληρονομιάς. H Angelina Jolie, σε μια ερμηνεία που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και ενθουσιώδες χειροκρότημα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ενσαρκώνει τη γυναίκα πίσω από τον μύθο, μια τραγική ηρωίδα που έρχεται αντιμέτωπη με το φάντασμα ενός αλλοτινού και αξεπέραστου μεγαλείου, τον φόβο της θνητότητας, τις ανοιχτές πληγές μιας ζωής γεμάτης ανεπανάληπτους θριάμβους και ανεπούλωτα τραύματα.
Έχοντας στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες της Μαρίας Κάλλας, η ταινία έναρξης του φετινού Φεστιβάλ ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία του Pablo Larraín για ισάριθμες εκθαμβωτικές γυναικείες προσωπικότητες που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία και στον πολιτισμό του 20ού αιώνα, παίρνοντας τη σκυτάλη από το «Jackie» (για την Jackie Kennedy) και το «Spencer» (για την πριγκίπισσα Diana). Διανθισμένο με τις μαγευτικές όπερες που ερμήνευσε μοναδικά η Μαρία Κάλλας, αλλά και διάσπαρτο με αναδρομές στα πιο κομβικά επεισόδια της ταραχώδους ζωής της, από τα βασανιστικά χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τη θυελλώδη σχέση με τον Αριστοτέλη Ωνάση, το «Maria» ρίχνει φως στα ανθρώπινα σκοτάδια που φωλιάζουν πίσω από την εκτυφλωτική βιτρίνα της καθολικής αναγνώρισης.
Ταινία Λήξης
Στο φεστιβάλ θα βρεθεί επίσης ο δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Joshua Oppenheimer, για να παρουσιάσει την ταινία του «The End», στην οποία πρωταγωνιστούν η Tilda Swinton και ο Michael Shannon. Η ταινία θα προβληθεί στην τελετή λήξης του φεστιβάλ, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον.
Το «The End» είναι ένα μετα-αποκαλυπτικό μιούζικαλ για το τέλος του κόσμου, που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τη χρυσή εποχή του είδους. Μια ευρηματική και αντισυμβατική ταινία, που σκιαγραφεί μια προκλητική παραλλαγή ορισμένων από τις θεματικές που έχουν απασχολήσει τον σκηνοθέτη στα αριστουργηματικά ντοκιμαντέρ «The Act of Killing» (2012) και «The Look of Silence» (2014). Ο Joshua Oppenheimer συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με τον Rasmus Heisterberg, ενώ έχει γράψει και τους στίχους των τραγουδιών σε μουσική του Joshua Schmidt.
Ο Πολυσχιδής Matt Dillon
Αντισυμβατικός και outsider, συγχρόνως σταρ πρώτης γραμμής, άφθαρτο εφηβικό είδωλο αλλά και γοητευτικός αντιήρωας σε σκοτεινούς και τολμηρούς ρόλους, ο πολυσχιδής και αγαπημένος Matt Dillon, ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του σύγχρονου αμερικανικού σινεμά, θα τιμήσει με την παρουσία του το φετινό φεστιβάλ. Ο καταξιωμένος ηθοποιός θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί με τίτλο «Την Έλεγαν Μαρία» («Being Maria», 2024), σε σκηνοθεσία της Jessica Palud.
Η προβολή της ταινίας, που έχει στο επίκεντρό της τη βασανισμένη ζωή της Maria Schneider, με τον Matt Dillon να υποδύεται με συγκλονιστικό τρόπο τον Marlon Brando, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, στο Ολύμπιον. Επιπλέον, ο Matt Dillon θα βραβευτεί με τον τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο του φεστιβάλ τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον, στην προβολή της ταινίας «Πόλη των Φαντασμάτων» («City of Ghosts», 2002), η οποία σηματοδότησε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτη και σεναριογράφου, εισπράττοντας θερμή υποδοχή από την κριτική και το κοινό.
Ωστόσο, η παρουσία του ηθοποιού στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ δεν εξαντλείται στα παραπάνω, καθώς πρωταγωνιστεί και στην ταινία «Interfears» (2023) του Jesper Just, μια ευρηματική χαρτογράφηση του μυαλού ενός ηθοποιού, η οποία θα προβάλλεται με τη μορφή οπτικής εγκατάστασης καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1-Λιμάνι Θεσσαλονίκης), στο πλαίσιο του αφιερώματος του φεστιβάλ στον πολυσχιδή δανό καλλιτέχνη. Ο Matt Dillon θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της οπτικής εγκατάστασης «Interfrears» τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, στις 17:00, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Meet the Artist: Jesper Just.
• Η αφίσα του φεστιβάλ είναι δημιουργία της Στέλλας Καπεζάνου | Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ και τις παράλληλες εκδηλώσεις εδώ.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Intimacy Coordinators, οι Maîtres της Συναίνεσης