Υπάρχουν μουσεία που ξεχωρίζουν με τις εκθέσεις τους. Υπάρχουν άλλα τα οποία θες να επισκέπτεσαι και για την αρχιτεκτονική του κτιρίου, για την ατμόσφαιρα που εκπέμπει η αισθητική του χώρου.
Για τους λάτρεις των μουσείων, η εμπειρία κορυφώνεται όταν, στο τέλος μιας περιήγησης, υπάρχει ένας χώρος που θα τους κρατήσει λίγο παραπάνω. Για να «χωνέψουν» αυτό που μόλις είδαν, να ξεφυλλίσουν τους καταλόγους των πωλητηρίων, να μοιραστούν σχόλια και εμπειρίες.
Το MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης ξεχωρίζει πανελλαδικά όχι μόνο για τη μεγάλη εξωστρέφειά του, αλλά πλέον και με το καλωσόρισμά του, με τη νέα ανακαινισμένη υποδοχή του, που σε μεταφέρει σε έναν μοναδικό χώρο, το φωτεινό καφέ και το πωλητήριο, λίγο πριν «χαθείς» στις εκθέσεις.
Ένα «καλωσόρισμα», όπως οφείλει να έχει ένα σύγχρονο μουσείο με σημαντικές εκθέσεις, μοναδικές συλλογές και με οπτική προς την Ευρώπη και το διεθνές γίγνεσθαι, στραμμένη στο μέλλον.
Το Momus Art Cafe κερδίζει την προσοχή του επισκέπτη με το έντονο κίτρινο χρώμα που πρωταγωνιστεί στον χώρο. Κάτι σαν φάρος φωτός μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, μια αχανής έκταση κτιρίων που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από τη φθορά του χρόνου και τις αγκυλώσεις, αλλά και από τις προσδοκίες των πολιτικών αποφάσεων.
Η ανακαίνιση της πρόσοψης λειτούργησε σαν μια φωτεινή πρόσκληση για τους φίλους της τέχνης και λάτρεις των καλαίσθητων καφέ, που βρήκαν το νέο τους στέκι στη Θεσσαλονίκη.
Ο σχεδιασμός έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Objects of Common Interest, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Οι σχεδιαστές Ελένη Πεταλωτή και Λεωνίδας Τραμπούκης μετέφεραν έναν κοσμοπολίτικο αέρα στο κέντρο της πόλης, δημιουργώντας χώρους φωτεινούς, άνετα σημεία για καφέ, θέσεις εργασίας και meetings, καθώς και αρκετό χώρο για εκδηλώσεις.
Στο τιμόνι της λειτουργίας του βρίσκονται o δημοσιογράφος Χρήστος Κιούσης και η chef-pastry Χρύσα Βασσάρα. Κοσμογυρισμένοι και λάτρεις των καφέ των μουσείων διεθνώς, αποφάσισαν να ξεκινήσουν αυτό το νέο εγχείρημα στον χώρο της εστίασης. Από τα ταξίδια τους αλλά και την επαγγελματική τους πορεία, αναγνωρίζουν τι λείπει από την πόλη, τι θέλουν οι φίλοι των μουσείων, αλλά και πόσα περισσότερα μπορούν οι ίδιοι να προσφέρουν με τις δημιουργικές τους ιδέες.
«Το κοινό των μουσείων είναι μια niche αγορά, που επιθυμεί να απολαμβάνει όλους τους χώρους του. Όπως εμείς απολαμβάνουμε τα καφέ έπειτα από κάθε επίσκεψη στα μουσεία που επισκεπτόμαστε, έτσι και εδώ θέλουμε να μεγεθύνουμε την εμπειρία που βιώνουν οι επισκέπτες στην περιήγησή τους», μου εξηγεί ο Χρήστος.
Η εμπειρία αυτή θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σκεύη οικολογικά, μιας χρήσης, και δημιουργικά αλμυρά και γλυκά σνακ, με έμφαση στις λαχταριστές σαλάτες με συνταγές της Χρύσας, η οποία θα επιμελείται και το σπιτικό catering των εταιρικών εκδηλώσεων και συναντήσεων στον χώρο.
«Θέλουμε με τη λειτουργία του καφέ, την επικοινωνία και τις δράσεις που θα διοργανώνουμε, να προσελκύσουμε επισκέπτες στο μουσείο. Αυτός είναι και ο κοινωνικός χαρακτήρας του καφέ. Αν περάσει ο κάτοικος της πόλης ή ο τουρίστας την είσοδο του μουσείου, αυτό για εμάς είναι επιτυχία», συμπληρώνει.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος για ΑΜΕΑ, αγαπά τα κατοικίδια, ενώ η διαρρύθμιση πρσφέρει αρκετό χώρο για δημιουργική απασχόληση σε γονείς και παιδιά. Η εγγύτητα του μουσείου με το πανεπιστήμιο προσφέρει τη δυνατότητα σε σπουδαστές να εκμεταλλεύονται τους ειδικά διαμορφωμένους πάγκους για μελέτη και συναντήσεις εργασίας.
H νέα εικόνα του μουσείου ενισχύει μια νέα διάσταση, αυτή του εξωτερικού προαύλιου χώρου. Οι «Θάμνοι» του γλύπτη Φιλόλαου −επιτέλους− αναδείχθηκαν, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να κάθονται στον χώρο πρασίνου, ανάμεσα από τα έργα, εκεί ακριβώς που «βάφεται» από το φως του ηλιοβασιλέματος. Ο εσωτερικός και εξωτερικός χώρος ενοποιείται, οι «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου φωτίζονται και το μουσείο δίνει την αίσθηση πως μεγαλώνει και επεκτείνεται.
«Η αναικαίνιση και η διαμόρφωση του χώρου προστίθεται στη συνολική προσπάθεια του οργανισμού για την αναβάθμιση της εμπειρίας, για την προσέλκυση επισκεπτών και τη συνολική εξωστρέφεια. Θα ήθελα αυτό το σημείο να αποτελεί το νέο καταφύγιο των φίλων του μουσείου, αλλά και όλων αυτών που αναζητούν νέους χώρους εστίασης με διαφορετικές χρήσεις», επισημαίνει ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος, πρόεδρος του Οργανισμού Μουσείων ΜOMus. «Θέλαμε να επανασυνδεθούμε με τον εξωτερικό χώρο και το πετύχαμε», συμπληρώνει ο κ. Χριστοφιλόπουλος.
Η συνολική ανακατασκευή έγινε με ιδιωτικές χορηγίες. Πιο συγκεκριμένα, χορηγοί ήταν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, η Delloite, ο Γιώργος και η Ζωή Παπαγεωργίου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Lot Οffice for Αrchiteture, οι σχεδιαστές Objects of Common Interest και η Olympia Electronics.
Φίλοι των καφέ των μουσείων, φίλοι της τέχνης, κάτοικοι Θεσσαλονίκης μόλις αποκτήσατε ένα νέο στέκι!
Το Art Cafe λειτουργεί τις ώρες του μουσείου: Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 10:00 μέχρι τις 18:00, εκτός από την Πέμπτη, που το ωράριο είναι 12:00-20:00. Σύντομα προγραμματίζονται βραδιές με μουσική και άλλες εκδηλώσεις. Για την είσοδο στο Αrt Cafe δεν είναι απαραίτητη η αγορά εισιτηρίου ή η είσοδος στο μουσείο, αλλά μια ολοκληρωμένη end-to-end εμπειρία είναι αυτό που προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Ακολουθήστε τη σελίδα τους στο Instagram για να παρακολουθείτε τις δράσεις και τις εκδηλώσεις.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: