Βαλένθια: Ο Δυστοπικός Κόσμος μας Είναι Εδώ

Πλημμύρες

Στην περιοχή της Βαλένθιας, στην ανατολική Ισπανία, μέσα σε μόλις οκτώ ώρες έπεσε βροχή σχεδόν ενός έτους. Τα θύματα είναι ήδη 158 και οι αρχές δηλώνουν πως ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν αγνοούμενοι σε μέρη απρόσιτα στα σωστικά συνεργεία. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν γέφυρες, δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, πλημμύρισαν σπίτια και βύθισαν γεωργικές εκτάσεις.

Η χώρα από χθες είναι σε τριήμερο πένθος και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα κυβερνητικά κτίρια. Ο πρωθυπουργός Pedro Sánchez προέτρεψε τον κόσμο να μείνει στο σπίτι και να ακολουθεί τις αναφορές από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. «Αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό πράγμα είναι να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές», δήλωσε. Οι προβλέψεις μιλάνε για κακοκαιρία που θα συνεχιστεί.

Σκηνικά Αποκάλυψης

Οι επιζώντες κάνουν λόγο για «τοίχους» από ορμητικά νερά, λασπόνερα για την ακρίβεια, τεράστιους όγκους που μετέτρεψαν τους στενούς δρόμους σε παγίδες θανάτου και δημιούργησαν χείμαρρους που σάρωσαν τα ισόγεια και τα γκαράζ των σπιτιών. Στην πόλη Ουτιέλ της Βαλένθια, τα νερά έφτασαν σε ύψος 3 μέτρων.

Οι μαρτυρίες παραπέμπουν σε εσχατολογικές ταινίες. Ο Paco οδηγούσε από τη Βαλένθια σε κοντινή περιοχή, λέει στην εφημερίδα El Mundo, όταν αιφνιδιάστηκε από την πλημμύρα που κατέκλυσε τον δρόμο. «Η ταχύτητα του νερού ήταν τρελή. Κατάφερα να βγω από το αυτοκίνητο και το νερό με έσπρωξε σε έναν φράχτη από τον οποίο κατάφερα να πιαστώ, αλλά δεν μπορούσα να κουνηθώ … το νερό με ακινητοποιούσε και μου έσκιζε τα ρούχα», αναφέρει.

Η Patricia Rodríguez επέστρεφε στο σπίτι της από τη δουλειά όταν το νερό κατέκλυσε τον δρόμο και τα αυτοκίνητα άρχισαν να επιπλέουν. Κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια ενός άλλου οδηγού. «Αν γλιστρούσαμε, το ρεύμα θα μας είχε παρασύρει», ανέφερε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός Μεταφορών Óscar Puente είπε ότι περίπου 80 χιλιόμετρα δρόμων είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές ή ήταν αδιάβατοι. Πολλοί ήταν αποκλεισμένοι από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, σε ορισμένα από τα οποία εντόπιζαν ανθρώπους που δεν τα είχαν καταφέρει.

«Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που δεν έχουν φάρμακα. Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν φαγητό. Δεν έχουμε γάλα, δεν έχουμε νερό. Δεν έχουμε πρόσβαση σε τίποτα», δήλωσε στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TVE κάτοικος της περιοχής.

«Μια σχετικά ισχυρή καταιγίδα, μια ισχυρή νεροποντή, όπως αυτές που βλέπουμε να πέφτουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι, μπορεί να ρίχνει 40 ή 50 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Το φαινόμενο DANA το πολλαπλασιάζει επί 10»

DANA: Τι Είναι και πώς Προκαλείται;

Ο Rubén del Campo, εκπρόσωπος της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, δήλωσε πως «Μια σχετικά ισχυρή καταιγίδα, μια ισχυρή νεροποντή, όπως αυτές που βλέπουμε να πέφτουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι, μπορεί να ρίχνει 40 ή 50 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Το φαινόμενο DANA το πολλαπλασιάζει επί 10».

Με το ακρωνύμιο DANA περιγράφεται ένα απομονωμένο κοίλωμα σε μεγάλο υψόμετρο που, σε αντίθεση με τις κοινές καταιγίδες ή θύελλες, μπορεί να σχηματιστεί ανεξάρτητα από πολικά ή υποτροπικά ρεύματα αέριων μαζών.

Όταν πνέει πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου ψυχρός αέρας, προκαλεί γρήγορα την άνοδο θερμότερου αέρα και τον σχηματισμό πυκνών σύννεφων, γεμάτων νερό, που μπορούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή για πολλές ώρες, αυξάνοντας τις καταστροφικές τους δυνατότητες.

Η ανατολική και η νότια Ισπανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο φαινόμενο λόγω της θέσης τους μεταξύ Ατλαντικού Ωκεανού και Μεσογείου. Σε αυτή συναντιούνται ζεστές, υγρές αέριες μάζες με ψυχρές μάζες και σχηματίζονται σύννεφα καταιγίδας.

Πλημμύρες

Είναι το DANA Αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής;

Οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναλυθούν τα δεδομένα και να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Όμως, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο και οι θερμότερες και υγρότερες ατμοσφαιρικές συνθήκες συμβάλλουν στη δημιουργία συχνότερων ακραίων επεισοδίων.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα νερά της Μεσογείου θερμαίνονται ραγδαία. Στα μέσα Αυγούστου είχαν τη θερμότερη επιφανειακή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί, στους 28,47 ⁰C.

Eν τω μεταξύ, το ακραίο καιρικό φαινόμενο ήρθε σε συνέχεια μιας παρατεταμένης ξηρασίας στην Ισπανία το 2022 και το 2023. Και οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι κύκλοι ξηρασίας και πλημμύρας αυξάνονται με την κλιματική αλλαγή.

Oι ειδοποιήσεις τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν σταλεί μέχρι τις 8 το βράδυ της Τρίτης, όταν δηλαδή είχαν ήδη ξεκινήσει σοβαρές πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές – και αρκετές ώρες αφότου η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, η Aemet, είχε εκπέμψει κόκκινο συναγερμό.

Τα Αργοπορημένα Σήματα Συναγερμού

Θα μπορούσε, άραγε, να μετριαστεί η ζημιά; Να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι;

Oι ειδοποιήσεις τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν σταλεί μέχρι τις 8 το βράδυ της Τρίτης, όταν δηλαδή είχαν ήδη ξεκινήσει σοβαρές πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές – και αρκετές ώρες αφότου η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, η Aemet, είχε εκπέμψει κόκκινο συναγερμό.

Οι συντηρητικοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν τη σοσιαλιστική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι ενεργεί πολύ αργά, το δε Υπουργείο Εσωτερικών λέει πως η ευθύνη για τα μέτρα πολιτικής προστασίας ανήκει στις περιφερειακές αρχές. Ο συντηρητικός περιφερειακός πρόεδρος της Βαλένθια Carlos Mazón, ωστόσο, υποστηρίζει πως οι αξιωματούχοι της περιοχής «ακολούθησαν το τυπικό πρωτόκολλο».

Ο Mazón κατηγορείται επίσης από τους πολιτικούς του αντιπάλους για το ότι η πρώτη «δουλειά» που έκανε όταν εξελέγη, πέρυσι, ήταν να καταργήσει την UVE, τη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης της Βαλένθια για κλιματικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.

Πάντως, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας είχε ειδοποιήσει μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, δύο ημέρες πριν από την τραγωδία, ότι υπήρχε πιθανότητα σε ποσοστό 70% για καταρρακτώδη βροχή. Στη συνέχεια, εξέπεμψε κόκκινο συναγερμό, το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης, νωρίς την Τρίτη.

Στο Παρελθόν…

Το 1957, δεκάδες κάτοικοι της Βαλένθιας είχαν χάσει τη ζωή τους σε πλημμύρες, οι οποίες οδήγησαν στην κατασκευή μιας νέας κοίτης στον ποταμό Τούρια, για να αποφευχθούν οι πλημμύρες στο κέντρο της πόλης. Με ειδικό σύστημα καναλιών, τα νερά του ποταμού αξιοποιούνταν για την άρδευση της εύφορης κοιλάδας με την τεράστια παραγωγή ειδικής ποικιλίας πορτοκαλιών. Η εκτροπή του Τούρια έλυσε για σχεδόν επτά δεκαετίες το πρόβλημα με τις πλημμύρες στην περιοχή, μέχρι την περασμένη Τρίτη που ο εφιάλτης επέστρεψε.

Δύο άλλες πλημμύρες στην Ισπανία ήταν εκείνη του 1973, εξαιτίας της οποίας είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 150 άνθρωποι στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Γρανάδας, της Μούρθια και της Αλμερίας, και εκείνη του 1996 στα Πυρηναία, η οποία άφησε πίσω της 87 θύματα.

Όσο για τις πιο καταστροφικές πρόσφατες πλημμύρες στην Ευρώπη, ήταν εκείνες που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2021, με 243 θύματα στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Ρουμανία, στην Ιταλία και στην Αυστρία.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ: 

ΗΠΑ | Η Πολιτική Αδιαφορεί, οι Πολίτες Τρελαίνονται

Κλιματική Αλλαγή Χωρίς Γέφυρες

Ελατοχώρι | Η Ζωή δεν Τελειώνει Χωρίς Χιόνι

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

H Δέσποινα Ράμμου διορθώνει και επιμελείται τα κείμενα της αθηΝΕΑς. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως διευθύντρια σύνταξης στην παιδική έκδοση της Καθημερινής, «Οι Ερευνητές Πάνε Παντού», και ως αρχισυντάκτρια στο περιοδικό GEO. Έχει συνεργαστεί ως επιμελήτρια κειμένων με περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Θεωρεί πως οι ωραίες ιστορίες αξίζει να ειπωθούν τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+