10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Αγγελική Δαρλάση

Αγγελική Δαρλάση

Συγγραφείς! Ποιοι και ποιες είναι τελικά; Τι περνάει από το μυαλό τους και με ποιον τρόπο φτάνουν να αποτυπώσουν στο χαρτί τις ιστορίες που σκαρφίζονται;

#ExRay: η στήλη του newsletter μας για το βιβλίο, με τίτλο ένα παιχνίδι ανάμεσα στο Ex Libris και στην «ακτινογραφία» αγγλιστί (x-ray), φιλοξενεί κάθε φορά έναν/μία συγγραφέα.

Με χιουμοριστική διάθεση αλλά και αγνή, πραγματική περιέργεια, τους καλούμε να καταθέσουν ό,τι προαιρούνται από τα εσώψυχά τους και να αυτοσχεδιάσουν απαντώντας σε 10 –φαινομενικά απλές– ερωτήσεις. Καλεσμένη αυτού του μήνα είναι η Αγγελική Δαρλάση.

Η Αγγελική Δαρλάση γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι πεζογράφος, συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, θεατρική συγγραφέας και σεναριογράφος.

Έχει επανειλημμένως βραβευτεί και διακριθεί για το συγγραφικό της έργο. Ήταν η υποψήφια Ελληνίδα συγγραφέας για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2024 (Hans Christian Andersen Award -HCAA 2024) έπειτα από πρόταση του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ. H διεθνής κριτική επιτροπή του ΗCAA-2024 ξεχώρισε το μυθιστόρημά της «Το Αγόρι στο Θεωρείο» ως ένα από τα καλύτερα 20 βιβλία που αξίζει να μεταφραστούν παγκοσμίως σε όλες τις γλώσσες. Βιβλία και έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, ιταλικά, τουρκικά, κορεατικά, μακεδονικά και γερμανικά.

Βιβλία της έχουν διασκευαστεί και διασκευάζονται για θεατρικές και κινηματογραφικές ταινίες. Θεατρικά της έργα για παιδιά και ενήλικες έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία. Αυτόν τον καιρό παρουσιάζεται στο Θέατρο-το Τρένο στο Ρουφ το έργο της «Η Κρεατόπιτα», σε δική της σκηνοθεσία. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και τις εκδόσεις Πατάκη και θεατρικά της έργα από την Κάπα Εκδοτική.

Αγγελική Δαρλάση

Ποιo είναι το πρώτο βιβλίο που θυμάστε;

Μια εικονογραφημένη διασκευή του Πήτερ Παν που ξεφύλλιζα ξανά και ξανά – κάπου υπάρχει ακόμη χωρίς το μαλακό εξώφυλλό της, φύλλο και φτερό. Είχα εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι ένα παιδί μπορούσε να πετάει – το ζήλευα. Εκείνο το βιβλίο ήταν και ο λόγος που ζήτησα να μάθω να διαβάζω προτού πάω σχολείο. Κι ίσως από εκεί να ξεκίνησαν κι όλα.

Το αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο; (Ναι, κάντε του διαφήμιση!)

Είναι αρκετά –και λέω ευτυχώς γι’ αυτό– στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Αν αναφέρω ένα, θα αδικήσω τα άλλα.

Συγγραφέας που θα καλούσατε σε δείπνο; (Ή μήπως σε δείπνο… κυανίου; Διευκρινίστε, όμως, για να μη γίνει κάποιο λάθος!)

Σίγουρα τον Shakespeare σε κάποια αθηναϊκή ταβέρνα, τον Beckett σε κάποια παμπ, τη Virginia Woolf σε μια ταράτσα με θέα και τον Chekhov σε ένα μικρό εστιατόριο σιδηροδρομικού σταθμού κάποιας επαρχιακής πόλης. Και θα μαγείρευα και θα έστρωνα η ίδια το τραπέζι σε κάποιο ξέφωτο κάτω απ’ τον έναστρο φθινοπωρινό ουρανό για τον Borges, αλλά εκείνος δεν θα ερχόταν ποτέ, αφού την τελευταία στιγμή η άλλη μου εαυτή θα είχε δειλιάσει να του στείλει την πρόσκληση.

(Σε κανέναν και καμία δεν θα έριχνα κυάνιο. Όμως θα το είχα σ’ ένα κουτάκι δίπλα μου πάνω στο τραπέζι, μ’ ένα καρτελάκι που θα πρόδιδε το περιεχόμενό του, περιμένοντας με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις, κι ίσως τις ιστορίες του εκάστοτε προσκεκλημένου μου).

Βιβλίο που θα θέλατε να έχετε γράψει;

Είναι μακρά η λίστα. Θα επιλέξω να πω το «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» του Gabriel García Márquez και το «Θάλαμος 6» του Chekhov, επειδή είχαν στοιχειώσει την εφηβεία μου.

Το βιβλίο που διαβάζετε τώρα;

To «The House You Pass on the Way» της Jacqueline Woodson και το «Οι Δωσίλογοι της Κατοχής» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη.

Αλήθεια, γιατί γράφετε;

Επειδή δεν μπορώ, αλλά βασικά δεν θέλω, να κάνω κάτι άλλο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιρροή σας; (Όχι απαραίτητα από τον χώρο των Γραμμάτων.)

Τα παιδικά μου χρόνια και το να παρακολουθώ παραστάσεις από την κουίντα.

Σελιδοδείκτης, τσάκισμα σελίδων ή «λίγο μπρος, λίγο πίσω δεν χάθηκε ο κόσμος»;

Άλλοτε  σελιδοδείκτης, άλλοτε «λίγο μπρος, λίγο πίσω» και κάποιες φορές, όλο και σπανιότερα δυστυχώς, τσάκισμα σελίδων – να μένει το χνάρι της προσμονής ή της επιλογής επάνω στο βιβλίο…

Τι εκτιμάτε σε έναν εκδοτικό οίκο;

Την άποψη, την τόλμη, τον σεβασμό προς το έργο και τον δημιουργό, την αισθητική.

Με τι κάνει ιδανικό ζευγάρι ένα βιβλίο;

Με την ελευθερία.

 

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Στέφανος Δάνδολος

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Πάνος Δημάκης

10 Ερωτήσεις Αναζητούν Συγγραφέα | Σώτη Τριανταφύλλου

 

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Συντάκτρια | Thunder Road
Συντάκτρια | Thunder Road

H Μαρία Σπανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι μητέρα τριών παιδιών, πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (Τμήμα Οικ. Επιστήμης) και του Εθνικού Ωδείου Αθήνας (Πιάνο). Την κέρδισε η μουσική, με την οποία ασχολείται επαγγελματικά. Αγαπά τους ήχους, τις παύσεις, τη φωτογραφία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τα ταξίδια, τη μαύρη σοκολάτα, τα βαμβακερά σεντόνια. Προτιμά τις ανατολές από τα ηλιοβασιλέματα, το τσάι αντί του καφέ και στο μεγάλο δίλημμα «κιθαρίστας ή ντράμερ» διαλέγει «μπασίστας».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+