Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι κατηφορικός, ούτε βέβαια και μια ευθεία. Έχει σκαμπανεβάσματα – και εκεί ακριβώς είναι που ξεχωρίζουν αυτοί που το θέλουν πιο πολύ.
Είναι αλήθεια ότι, πλησιάζοντας προς το τέλος των σπουδών μας, έρχεται η ώρα που πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Αφήνοντας πίσω μας την ιδιότητα του φοιτητή, αρχίζουμε να αναζητούμε το επόμενο βήμα. Με τι θέλουμε να ασχοληθούμε πραγματικά στη ζωή μας; Τι είναι αυτό που μας κάνει χαρούμενους;
Ξεκινώντας, λοιπόν, από το μηδέν, καλούμαστε να θέσουμε τους στόχους μας, τους στόχους που θα καθορίσουν τη μετέπειτα πορεία μας.
Πρόκειται για δοκιμασία συναρπαστική, αλλά παράλληλα τόσο καινούργια. Κάποιες από τις αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι επιτυχείς. Άλλες, όμως, θα αποτύχουν. Και τότε;
Τότε ξεκινάει πραγματικά το ταξίδι. Από τη στιγμή που θα πεις “όχι, δεν θα τα παρατήσω, θα προσπαθήσω ξανά!”.
Όπως αναφέραμε στο πρώτο κείμενο της στήλης, η εμπειρία ανταλλαγής δεν είναι απλώς μια εμπειρία, είναι μάθημα ζωής. Και ένα από τα μαθήματα που σου διδάσκει είναι να μην εγκαταλείπεις ποτέ τα όνειρά σου. Η ιστορία της Δέσποινας μας το εξηγεί αυτό με τον καλύτερο τρόπο. Μια φοιτήτρια από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας που δοκίμασε, απέτυχε, ξαναπροσπάθησε και τώρα βρίσκεται στο Βουκουρέστι κάνοντας τη δουλειά των ονείρων της. Αλλά, θα μας τα πει καλύτερα η ίδια.
“Ήθελα τόσο πολύ την εμπειρία του εξωτερικού που ποτέ δεν σκέφτηκα τις δυσκολίες που μπορεί να συναντούσα. Ήξερα πως μπορούσα να το κάνω, καθώς και άλλα παιδιά είχαν παρόμοιες ευκαιρίες. Μια από τις πιο κοντινές μου φίλες, μάλιστα, ήταν ένα από τα άτομα που με βοήθησαν να βρω το πώς.
Είμαι η Δέσποινα, είμαι 23 ετών και σπούδασα Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τον περασμένο Φεβρουάριο ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και αποφάσισα να συμμετάσχω σε ένα πρόγραμμα πρακτικής στο Λονδίνο.
Ήταν απίστευτη εμπειρία, έμαθα πολλά καινούργια πράγματα σε σχέση με το αντικείμενο των σπουδών μου και αυτό με παρακίνησε να ψάξω για μία ακόμη πρακτική, αυτή τη φορά με την AIESEC.
Η πρώτη μου επαφή με την AIESEC ήταν μέσω της Άνας (ναι με ένα ν), μιας φίλης μου που δούλευε ως εθελόντρια στον οργανισμό. Εκείνη μου μίλησε για το έργο της AIESEC, για τις ευκαιρίες που προσφέρονται στους νέους. Η ανάπτυξη των ηγετικών χαρακτηριστικών και, γενικότερα, της προσωπικότητας των ατόμων, το πάθος που διακρίνει τα άτομα του οργανισμού και η πρόθεσή τους να βοηθήσουν, κέρδισαν σίγουρα τον θαυμασμό μου ακόμα και σε στιγμές που δεν το συνειδητοποιούσα.
Ως πρακτική, επέλεξα με τη βοήθεια του οργανισμού ένα πρόγραμμα στο Βουκουρέστι, γνωστή πόλη για τη ραγδαία ανάπτυξή της στο κομμάτι των startup εταιρειών. Η πρακτική αφορούσε το Social Media Marketing για μια μικρή ζυθοποιία με craft μπίρες. Ήμουν αφάνταστα ενθουσιασμένη, διψούσα για νέα γνώση και ήλπιζα να εξελίξω τον εαυτό μου.
Η αλήθεια είναι ότι κατάφερα να εκπληρώσω τις προσδοκίες μου, αλλά όχι όπως το φανταζόμουν.
Στην αρχή όλα ήταν υπέροχα. Μάθαινα πράγματα, ενώ παράλληλα γνώριζα φίλους με τους οποίους εξερευνούσα το όμορφο Βουκουρέστι. Όμως, κάποια στιγμή τα πράγματα “στράβωσαν”, όταν το αφεντικό μου άρχισε να εκδηλώνει παρενοχλητική συμπεριφορά απέναντί μου. Ώσπου το ποτήρι ξεχείλισε και παραιτήθηκα.
Βρισκόμουν σε ξένη χώρα, χωρίς πρακτική, σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και έντονα προβληματισμένη για το αν θα πρέπει να τα παρατήσω και να γυρίσω στην Ελλάδα. Για μένα ήταν το σημείο που λέμε ότι “φτάνεις στον πάτο”. Ευτυχώς, είχα τη στήριξη των φίλων και όλων των μελών της AIESEC (Ελλάδας και Βουκουρεστίου).
Αποφάσισα να μην τα παρατήσω και να προσπαθήσω να βρω κάτι άλλο. Ξεκίνησα να ψάχνω για κανονική δουλειά στην ίδια πόλη, παράλληλα με καινούργια πρακτική, και τα βρήκα και τα δύο.
Έτσι, λίγες εβδομάδες αργότερα, ξεκίνησα τη δεύτερη πρακτική μου σε άλλη εταιρεία, η οποία δεν ήταν ιδανική επιλογή, αλλά ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν. Και αυτό διότι λίγες μέρες μετά ήρθε το job offer από μεγάλη εταιρεία σε καλή θέση, την οποία και δέχτηκα.
Σχεδόν πέντε μήνες μετά την άφιξή μου είμαι ακόμη στο Βουκουρέστι, σε μια υπέροχη δουλειά, με δικό μου σπίτι, καλούς φίλους και την ευκαιρία να πραγματοποιήσω βήμα-βήμα τα όνειρά μου. Δεν ξέρω ποιο ήταν το κομμάτι της εμπειρίας μου που με βοήθησε περισσότερο. Ξέρω σίγουρα ότι, παρά τις δυσκολίες, οι πρακτικές μου ήταν το εισιτήριό μου για να βρω τη δουλειά των ονείρων μου, κάτι που ήθελα πάρα πολύ και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.
Αυτό κρατάω και αυτό σκέφτομαι όταν με ρωτάνε για την πρακτική μου στο Βουκουρέστι. Ότι, δηλαδή, ακόμη και όταν όλα πάνε στραβά, μπορούν πάντα να ξαναγίνουν από την αρχή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ πόση δύναμη μπορούν να σου δώσουν οι άνθρωποί σου όταν την έχεις ανάγκη.”
***
Μπορείς να ζήσεις και εσύ μια παρόμοια εμπειρία μέσω των προγραμμάτων της AIESEC, κάνοντας κλικ εδώ.
Λίγα Λόγια για την AIESEC
Η AIESEC είναι το μεγαλύτερο δίκτυο που αποτελείται και διοικείται αποκλειστικά από άτομα ηλικίας 18-30 ετών, με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περιοχές. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων στους νέους μέσα από διαπολιτισμικές ανταλλαγές, εθελοντικής φύσης ή πρακτικής άσκησης. Από το 2015, η AIESEC συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, με σκοπό την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Ελένη Κισίρη – Media Manager AIESEC στην Ελλάδα
+30 6909149703
Δείτε επίσης στην αθηΝΕΑ: