Αλεξάνδρα & Λήδα Διαλυνά: Όλοι Θα Ευχόμασταν Να Είχε Παραπάνω Ώρες η Μέρα Μας

Κάποιες φορές, η πρώτη εντύπωση είναι και η σωστή. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του Fårö Creative Learning, έμεινα για ώρα να χαζεύω το καλαίσθητο περιεχόμενο, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια που προσφέρει. Λίγες ημέρες αργότερα, μπαίνοντας στο ζεστό χώρο του Fårö για μια πρώτη γνωριμία με τις δημιουργούς του, είχα την αίσθηση ότι άφησα έστω για λίγο πίσω μια πόλη γκρίζα και δύσκολη, για να μπω σ’ έναν κόσμο σε παλ αποχρώσεις, ζεστό και ήρεμο. Οι δίδυμες αδερφές Αλεξάνδρα και Λήδα Διαλυνά έχουν φτιάξει μια “νησίδα δημιουργίας” στους Αμπελόκηπους, επιλέγοντας συνεργασίες με ανθρώπους που εμπνέονται απ’ αυτό που κάνουν και επιθυμούν να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη τους. Ας δούμε τι μας απάντησαν για τον όμορφο “μικρόκοσμο” του Fårö, τις δυσκολίες και τις χαρές του, αλλά και το πώς μπορούμε να εντάξουμε στη ζωή μας τις δράσεις του.

Υπάρχει μια άμεση διασύνδεση μεταξύ του χώρου σας και του Ingmar Bergman. Πώς προέκυψε αυτή η σχέση;

Το όνομα του χώρου ήταν κάτι που μας προβλημάτισε πολύ. Θέλαμε κάτι που να ανταποκρίνεται σε αυτό που κάνουμε αλλά και να έχει μία διακριτική σύνδεση με όσα αγαπάμε. Και οι δύο μας αγαπάμε πολύ τις ταινίες του Bergman γιατί έφεραν τον ανθρώπινο ψυχισμό στο κέντρο της τέχνης του. Για μας μια ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση της παιδείας είναι επιτακτική. Το νησί στο οποίο έζησε και γύρισε τις ταινίες του αποδείχτηκε το ιδανικό σύμβολο για την δική μας νησίδα δημιουργίας.

Τι φέρατε από τις προηγούμενες επαγγελματικές και ακαδημαϊκές σας εμπειρίες στο Fårö; Ποιες υπήρξαν οι μεγαλύτερες προκλήσεις για εσάς μέχρι σήμερα;

Και οι δύο έχουμε σπουδές στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης η μία, ανθρωπολογία και θέατρο η άλλη. Έχοντας εργαστεί σε μουσεία, γκαλερί και φεστιβάλ θέλαμε να οργανώσουμε όσα είχαμε μάθει ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που να στηρίζει με συνέπεια τις δράσεις μας. Είδαμε κάποια κενά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η παιδεία και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των ενηλίκων και θέλαμε να τον αλλάξουμε, δημιουργώντας μία σύνδεση ανάμεσα στην ευχαρίστηση, τη γνώση και την κοινωνικοποίηση. Έχοντας αυτά υπ’ όψιν, η δημιουργία ενός καλαίσθητου χώρου, η εύρεση κατάλληλων συνεργατών που να μοιράζονται το όραμά μας και η δημιουργία μίας κοινότητας με αφορμή το Faro ήταν για εμάς σημαντικοί στόχοι. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις από την αρχή ήταν στην διαχείριση των διαδικαστικών θεμάτων που οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις κάτι από το μηδέν σε μία χώρα όπου το πλαίσιο στήριξης είναι ανύπαρκτο.

Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε μια στιγμή στη μέχρι στιγμής πορεία του Fårö που θα σας μείνει χαραγμένη ανεξίτηλα στο νου, ποια θα ήταν αυτή;

Μία πολύ συγκινητική στιγμή στην πορεία του Fårö ήταν η πρώτη φορά που ο χώρος μας γέμισε από κόσμο. Είναι πολύ διαφορετικό να σχεδιάζεις κάτι από το να γίνεται πραγματικότητα. Ήταν τότε που συνειδητοποιήσαμε πως το όραμά μας είχε νόημα και για άλλους ανθρώπους πέρα από εμάς. Παρ’ όλα αυτά, το πιο σημαντικό στην πορεία αυτή δεν μπορούμε να το δούμε σε κάτι στιγμιαίο. Είναι κυρίως η ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν αντιλαμβανόμαστε πως η κοινότητά μας μεγαλώνει, πως έχουμε αποκτήσει σταθερούς φίλους του Fårö και πως κοινώς η δουλειά μας πιάνει τόπο.

Σε ποιον άξονα κινούνται τα σεμινάρια και τα εργαστήριά σας; Πώς επιλέγετε τους συνεργάτες που διδάσκουν στο Fårö;

Τα σεμινάρια και τα εργαστήριά μας έχουν τις περισσότερες φορές θεματικές σχετικές με την τέχνη και τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αυτός ο τομέας είναι που γνωρίζουμε καλύτερα και άρα μπορούμε να έχουμε άποψη. Τα σεμινάριά μας είναι συνήθως πιο ειδικού περιεχομένου π.χ. το σεμινάριο για την Αρχιτεκτονική και τα Παραμύθια ή το Εργαστήριο Συγγραφής Μουσειακών Κειμένων. Θέλουμε όσοι συμμετέχουν στις δράσεις μας να νιώθουν ότι πραγματικά αξιοποιούν τον χρόνο τους σε εμάς, να προσλαμβάνουν τη γνώση με τρόπο βιωματικό και να την κουβαλούν μαζί τους όταν φεύγουν. Στο πλαίσιο αυτό, οι συνεργάτες μας είναι άνθρωποι που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο που διδάσκουν, έχουν πάθος για αυτό και το εξασκούν με όποιον τρόπο μπορούν στη ζωή τους. Η βιωματική σχέση ενός ανθρώπου με το αντικείμενο που πραγματεύεται και η πίστη του για την σπουδαιότητά του είναι στοιχεία που κάνουν τη γνώση μεταδοτική. Σαν το δάσκαλο που είχαμε στο σχολείο, που ενώ το μάθημά του μπορεί αρχικά να μη μας ενδιέφερε αλλά το πάθος του για αυτό μας έκανε να το αγαπήσουμε.

Ξέρουμε ότι ασχολείστε ενεργά με τη διαμόρφωση, το περιεχόμενο και την όλη εμπειρία των σεμιναρίων που φιλοξενείτε, ενώ είστε πάντα παρούσες κατά τη διεξαγωγή τους. Ποια είναι τα σεμινάρια που έχετε ευχαριστηθεί, εσείς προσωπικά, ως “συμμετέχοντες”, περισσότερο;

Μας αρέσει πολύ να είμαστε μέρος όσων συμβαίνουν στον χώρο μας και πάντα έχουμε ως άξονα το τι θα άρεσε και σε εμάς να παρακολουθήσουμε. Έχουμε απολαύσει την πλειοψηφία των σεμιναρίων που έχουμε οργανώσει. Αγαπάμε πολύ τα κινηματογραφικά σεμινάρια με τον Δημήτρη Μπούρα, το σεμινάριο για το μοντάζ με τον Δημήτρη Τζέτζα που δίνει μία διεισδυτική ματιά στον τρόπο που δημιουργείται μία ταινία, ενώ ανυπομονούμε για τις Παρασκευές που γίνεται η Ανάλυση Θεατρικών Κειμένων. Η Βίκυ Γεωργιάδου έχει βάθος γνώσεων και σε μαγεύει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέατρο και κατ’ επέκταση τη ζωή.

Η γνώση που αποκτάμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι πολύτιμη και αν μπορούμε να βρίσκουμε χρόνο να ασχολούμαστε με όσα αγαπάμε και να κοινωνικοποιούμαστε μέσα από κοινά ενδιαφέροντα μας κάνει μόνο καλό. Πολλοί φίλοι του Fårö μας έχουν πει ότι οι ώρες που περνάνε εδώ τους δίνουν δύναμη να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Δίνετε τη δυνατότητα σε εταιρείες που θέλουν να βγάλουν τα στελέχη τους από την καθημερινή ρουτίνα, να συμμετάσχουν σε σεμινάρια του Fårö που θα “δέσουν” την εκάστοτε ομάδα καλύτερα;

Οι δράσεις του Fårö επεκτείνονται πέρα από τα προγράμματα που γίνονται στον χώρο μας. Αναλαμβάνουμε τη δημιουργία custom-made σεμιναρίων βασισμένων στις ανάγκες κάθε εταιρείας. Από DIY εργαστήρια για τη δημιουργική προώθηση προϊόντων μέχρι σεμινάρια βασισμένα στις τέχνες για την ενίσχυση των δεσμών μίας ομάδας, βολιδοσκοπούμε τις ανάγκες του κάθε μας συνεργάτη και οργανώνουμε δράσεις που επιτυγχάνουν τους στόχους μας με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

Σε ανθρώπους που δηλώνουν πεπεισμένοι ότι θα απολάμβαναν ένα σεμινάριο που θα άνοιγε τους ορίζοντές τους, αλλά δυσκολεύονται να βρουν το χρόνο να το εντάξουν στο πρόγραμμά τους, τι έχετε να πείτε;

Ότι τους καταλαβαίνουμε απόλυτα! Είναι πολύ δύσκολο να καταφέρεις να εντάξεις στο πρόγραμμά σου άλλη μία ασχολία που όσο ωραία και να είναι απαιτεί -έστω μία μικρή- δέσμευση. Από τη στιγμή όμως που πάρει κάποιος την απόφαση, είναι σίγουρο ότι δεν θα το μετανιώσει. Όλοι θα ευχόμασταν να είχε παραπάνω ώρες η μέρα αλλά μιας και αυτό δεν είναι εφικτό, καλό είναι να αξιοποιούμε τον χρόνο μας και να βάζουμε προτεραιότητα τον εαυτό μας. Η γνώση που αποκτάμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι πολύτιμη και αν μπορούμε να βρίσκουμε χρόνο να ασχολούμαστε με όσα αγαπάμε και να κοινωνικοποιούμαστε μέσα από κοινά ενδιαφέροντα μας κάνει μόνο καλό. Πολλοί φίλοι του Fårö μας έχουν πει ότι οι ώρες που περνάνε εδώ τους δίνουν δύναμη να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Σας πάω 5 χρόνια μπροστά. Πώς θα μοιάζει το Fårö τότε;

Θα θέλαμε ο πυρήνας του Fårö να έχει διατηρηθεί ο ίδιος. Το ίδιο όραμα, η ίδια ζεστή κοινότητα. Το δίκτυο των φίλων και συνεργατών μας να έχει μεγαλώσει και οι δράσεις μας να έχουν απλωθεί. Θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε όλους τους τρόπους με τους οποίους τα σεμινάριά μας μπορούν να φτάσουν σε αυτούς που ενδιαφέρονται και ίσως τώρα να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά λόγω απόστασης.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Άρης Γαβριελάτος είναι κοινωνιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδες στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και το Φύλο.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+