Άλπεις και Αστακός Σήμερα στις Αίθουσες

Δύο εβδομάδες πριν από τα Όσκαρ και με την αγωνία να κορυφώνεται, ύστερα από τις 10 υποψηφιότητες της “Ευνοούμενης”, που γεμίζει ασφυκτικά τις ελληνικές αίθουσες από την πρώτη μέρα προβολής της, ευκαιρία να ξαναδούμε σήμερα σε δύο αίθουσες, στο κέντρο της Αθήνας και στον Κορυδαλλό, δύο από τις σημαντικότερες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου, που προετοίμασαν τον δρόμο για τη σημερινή του παγκόσμια επιτυχία.

Άλπεις (Alps) του 2011

Ένας προπονητής έχει αναλάβει μία ομάδα, με το όνομα “Άλπεις”,  που αποτελείται από έναν τραυματιοφορέα, μια αθλήτρια και μία νοσοκόμα. Ο σκοπός αυτής της ομάδας είναι να αντικαθιστά νεκρούς για να απαλύνει τον πόνο των οικείων τους. Οι κανόνες της ομάδας, τους οποίους έχει θεσπίσει ο αρχηγός της επιχείρησης, είναι ιδιαίτερα αυστηροί και τα πράγματα θα πάρουν επικίνδυνη τροπή, όταν η νοσοκόμα αποφασίσει να τους παραβιάσει.

Με τις “Άλπεις”, την επόμενη τολμηρή δουλειά του δύο χρόνια μετά τον σοκαριστικά ευφυή “Κυνόδοντα”, ο Λάνθιμος μας μεταφέρει σε μια κυνική πόλη χωρίς ταυτότητα, εκεί όπου οι άνθρωποι δεν έχουν ονόματα. Η ταινία χαρίζει στον Γιώργο Λάνθιμο το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Η ταινία παίζεται: 

  • Τετάρτη 13/2 στις 22:45 στο Studio New Star Art Cinema, Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής (εισιτήριο 5 ευρώ)
  • Τετάρτη 13/2 στις 18:00 στον Δημοτικό Κινηματογράφο Cine Παράδεισος, Αγ. Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός (εισιτήριο 5 ευρώ)

Ο Αστακός (The Lobster) του 2015

Σε μια μελλοντική κοινωνία, όποιος ζει μόνος μεταφέρεται σε ένα απομονωμένο ξενοδοχείο, όπου εντός 45 ημερών πρέπει να βρει το ταίρι του. Αν αποτύχει, μετατρέπεται σε ζώο της επιλογής του και ελευθερώνεται στο δάσος, το οποίο όμως κρύβει τα δικά του σκοτεινά μυστικά. Ο Ντέιβιντ έχει διαλέξει να γίνει αστακός. Μην αντέχοντας όμως τις συνθήκες στο ξενοδοχείο, αποδρά, πηγαίνει στο δάσος και γίνεται μέλος των “Μοναχικών”, στους οποίους απαγορεύεται να έχουν ερωτικούς συντρόφους. Όταν εκείνος, όμως, θα ερωτευτεί μια γυναίκα, οι δυο τους θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μη το καταλάβουν οι υπόλοιποι.

Μια από τις πιο πρωτότυπες, ενδιαφέρουσες, συγκινητικές, αντισυμβατικά ρομαντικές και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες που έχουμε δει ποτέ στο σινεμά, γύρω από τη μοναξιά, τις ανθρώπινες σχέσεις και τον κοινωνικό εγκλωβισμό, είναι αυτή που ξεδιπλώνεται στη σημαντικότερη -ίσως- ταινία της φιλμογραφίας της μέχρι τώρα πορείας του Γιώργου Λάνθιμου, που έφυγε με το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν, επίσης, υποψήφια για το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου στα 89α βραβεία της Ακαδημίας.

Η ταινία παίζεται:

  • Τετάρτη 13/2 στις 19:30 στον Δημοτικό Κινηματογράφο Cine Παράδεισος, Αγ. Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός (εισιτήριο 5 ευρώ)

Plus

Εναλλακτικά, θα μπορούσατε επίσης να απολαύσετε σήμερα την προβολή της ταινίας “Μνήμες Υπανάπτυξης” (Memorias De Subdesarrollo).  Στο ασπρόμαυρο δράμα του Tomás Gutiérrez Alea του 1968, ένας Κουβανός αστός παραμένει στη χώρα του μετά την επικράτηση του Castro, αρνούμενος να ακολουθήσει την οικογένειά του στην Αμερική, παρακολουθώντας τις αλλαγές που φέρνει η νέα πραγματικότητα. Ισορροπώντας μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, η ταινία θέτει στο επίκεντρό της τα αστικά κατάλοιπα της παλιάς τάξης και τις δυσκολίες προσαρμογής στα νέα κοινωνικά δεδομένα, συνδέοντας τις άλλοτε ασήμαντες προσωπικές ιστορίες και μνήμες με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Παίζεται:

  • Τετάρτη 13/2 στις 19:00 στο Studio New Star Art Cinema, Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλ. Αμερικής (είσοδος ελεύθερη)

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες και τώρα μαθαίνει την τέταρτη. Έχει εργαστεί στην τηλεόραση, σε εφημερίδες και στον ηλεκτρονικό Τύπο, ωστόσο η δημοσιογραφική της καρδιά ανήκει στο ραδιόφωνο και τα περιοδικά. Αγαπά το σινεμά, τα ταξίδια, τη μαγειρική, τη μουσική, τον χορό και να γράφει για όλα εκείνα που κάνουν εκείνη και τους άλλους που τα διαβάζουν καλύτερους και χαρούμενους.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+