Καθίστε αναπαυτικά, πάρτε βαθιά ανάσα –το κείμενο είναι χορταστικότατο!– και διαβάστε με προσοχή το ολόφρεσκο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
Από την 1η Ιουνίου, το φεστιβάλ επιστρέφει στους πολιτιστικούς χώρους και στις καρδιές μας, ανανεωμένο, πολύχρωμο –κυριολεκτικά– και με νέα οπτική του ταυτότητα, που υπογράφει η Beetroot.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, «μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται, σηκώνει αυλαία φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Φιλοδοξούμε να σας δείξουμε αυτόν τον κόσμο κάτω από ένα καινούργιο φως και να διαστείλουμε τον χρόνο μέσα σας τα βράδια που θα έρθετε μαζί μας».
85 Ημέρες, 93 Παραγωγές, 2.500 Περφόρμερ και Δημιουργοί από Κάθε Γωνιά της Γης
Το φετινό πρόγραμμα είναι πολυφωνικό, μαχητικό, παρηγορητικό, πολιτικό αλλά γεμάτο αληθινή ομορφιά, με αστέρες διεθνούς βεληνεκούς από τους χώρους του θεάτρου και της μουσικής, αλλά και νέα ονόματα στην αιχμή της σύγχρονης πρωτοπορίας, με παραστάσεις χορού, συναυλίες, περφόρμανς, προβολές, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, πάρτι, δράσεις με ελεύθερη είσοδο, τιμητικά αφιερώματα, νέες συνεργασίες, ειδικές πλατφόρμες για επαγγελματίες του χώρου και πολλά άλλα.
Οι εκδηλώσεις φέτος έχουν και πολιτικό προσανατολισμό, θέτοντας στο επίκεντρό τους τις προκλήσεις της συμβίωσης στις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς και την επιτακτική ανάγκη για συμμετοχή στα κοινά.
Επιπλέον, το φεστιβάλ ασχολείται και με θέματα αρχείου και ιστορίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός αφιερώματος στη Μεταπολίτευση, ενώ η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η συμπερίληψη ως διαχρονικές διεκδικήσεις αποτελούν λέξεις-κλειδιά σε όλες τις φετινές εκδηλώσεις.
Πάμε Επίδαυρο;
Ενδεικτικά, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου θα παρουσιαστούν η «Ορέστεια», που ανεβάζει ο Θεόδωρος Τερζόπουλος με το Εθνικό Θέατρο –το οποίο παρουσιάζει επίσης τις «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου–, οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου, που σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη με το Θέατρο Τέχνης και το Θέατρο του Νέου Κόσμου, οι «Όρνιθες» σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη και ο «Πλούτος» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα για το ΚΘΒΕ.
Ειδική αναφορά ας γίνει και στις παραστάσεις δύο Ευρωπαίων δημιουργών που πρωτοστατούν στη διεθνή σκηνή: την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Timofey Kulyabin –παράσταση σε παγκόσμια πρεμιέρα– και το «Not Hecuba» του Tiago Rodrigues. Δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος, καθώς ο Kulyabin ακολουθεί το πρωτότυπο έργο του Ευριπίδη, ενώ ο Rodrigues υπογράφει, ως συγγραφέας, ένα νέο θεατρικό έργο με έμπνευση από το αρχαίο πρωτότυπο.
Στην Αθήνα, σε ανάλογη δραματουργική κατεύθυνση κινείται και ο κορυφαίος δημιουργός Simon Stone, που το φεστιβάλ παρουσιάζει ως σκηνοθέτη περήφανα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη θρυλική παραγωγή «Μήδεια» από το Internationaal Theater Amsterdam, στο Θέατρο Παλλάς.
Στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου συνεχίζεται, για τέταρτη χρονιά, ο επιτυχημένος Κύκλος Contemporary Ancients, ενώ θα απολαύσουμε επίσης διαφορετικά είδη μουσικής, όπως κλασικά lieder με τη διεθνή υψίφωνο Αλεξία Βουλγαρίδου, τζαζ διασκευές Χατζιδάκι και Τσιτσάνη από τον μετρ του είδους Δημήτρη Καλαντζή, αλλά και μια ξεχωριστή βραδιά με την Ελεονώρα Ζουγανέλη, που θα ερμηνεύσει αγαπημένα λαϊκά και αρχοντορεμπέτικα.
Grape – Greek Agora of Performance
Η καινοτόμα πρωτοβουλία grape για τη συστηματική προώθηση και προβολή του ελληνικού θεάτρου και χορού συνεχίζεται με οκτώ έργα, που θα παρουσιαστούν σε ένα συμπυκνωμένο πενθήμερο (21-25 Ιουλίου) για επαγγελματίες, διεθνείς καλεσμένους του φεστιβάλ, αλλά και για το αθηναϊκό κοινό.
Οι καλλιτέχνες του grape φέτος είναι: Ανέστης Αζάς, Κατερίνα Ανδρέου, Mario Banushi, Χαρά Κότσαλη, Γιολάντα Μαρκοπούλου – Ομάδα Station Athens, Ευθύμης Φιλίππου – Αγγελική Παπούλια, Ζωή Χατζηαντωνίου και Αργυρώ Χιώτη.
Αγαπημένο Ηρώδειο
Το Ηρώδειο θα φιλοξενήσει ένα στιβαρό πρόγραμμα: στο κλασικό ρεπερτόριο θα απολαύσουμε νεότερες ορμητικές δυνάμεις της μουσικής, όπως ο ιδιοσυγκρασιακός κόντρα τενόρος Jakub Józef Orliński και ο αρχιμουσικός Santtu-Matias Rouvali, καθώς και καταξιωμένα ονόματα, όπως οι Emanuel Ax, Λεωνίδας Καβάκος και Yo-Yo Ma, και σπουδαία ορχηστρικά σύνολα: την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τον Λουκά Καρυτινό και τον διάσημο Αμερικανό, εσθονικής καταγωγής μαέστρο Neeme Järvi, την Chamber Orchestra of Europe με τον Simon Rattle, τη Φιλαρμονική του Γκρατς, με τον Βασίλη Χριστόπουλο, τη Philarmonic Brass, με τον Philippe Auguin, και τη Philharmonia Orchestra.
Το πρόγραμμα λαμπρύνουν και σπουδαίες γυναίκες ερμηνεύτριες, όπως οι: Khatia Buniatishvili, Patricia Kopatchinskaja, Magdalena Kožená και Αλεξία Μουζά. To πρόγραμμα του Ηρωδείου ανοίγει και κλείνει με τις δύο παραγωγές όπερας από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Στο ελληνικό πρόγραμμα συναντάμε τρεις προσωπικότητες της εγχώριας μουσικής σκηνής: τον Διονύση Σαββόπουλο, με τη συναυλία-αφιέρωμα στη Μεταπολίτευση, την Τάνια Τσανακλίδου, με μια μουσική παράσταση που διασχίζει τα 50 χρόνια της δισκογραφίας της, και τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος φέτος κλείνει 100 χρόνια ζωής και τον τιμούμε με μια συναυλία-αφιέρωμα στη μυθική πορεία του.
Ως προς τη σύγχρονη μουσική, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την αντισυμβατική καλλιτέχνιδα και ακτιβίστρια ΑΝΟΗΝΙ με τους Johnsons, στην παγκόσμια πρεμιέρα της περιοδείας τους, τις αγαπημένες μελωδίες της Loreena McKennitt, το φαινόμενο Sting, αλλά και τον θρύλο της τζαζ Charles Lloyd με το κουαρτέτο του και την guest συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη.
Στο Ηρώδειο επιστρέφει και ο χορός, με ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός, τη νέα δημιουργία της Anne Teresa De Keersmaeker και των Rosas, σε μια χορογραφία που θα κατακλύσει τη σκηνή με την εκρηκτική της ενέργεια.
Το Φεστιβάλ σε Ποικίλους Χώρους
Με το βλέμμα στην επέτειο των 70 χρόνων διαδρομής του, το φεστιβάλ του 2025 θα διευρύνει τη συνεργασία του με ιστορικούς θεσμούς και ποικίλους χώρους στην πόλη, από την Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου ως το Θέατρο Παλλάς, από την αλάνα του ΙΜΕ ως την ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, από το ΕΜΣΤ και την Εθνική Βιβλιοθήκη ως το Νοσοκομείο Σωτηρία, το Σύγχρονο Θέατρο και το Ωδείο Αθηνών.
Σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών επανέρχεται ανανεωμένο το Subset Festival, η πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα που εστιάζει στον διάλογο της σύγχρονης μουσικής με τα νέα μέσα. Από τον Raed Yassin μέχρι τον Αλέξανδρο Δρυμωνίτη και από τη Laurel Halo μέχρι τον Ben Frost και τους Kaleidoskop με τη Maya Dunietz, μεταξύ άλλων, αλλά και μια σπέσιαλ προβολή του Ryūichi Sakamoto, το «Opus», σε σκηνοθεσία του Ιάπωνα Neo Sora, το φετινό Subset Festival θα μας απογειώσει.
Μια νέα συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ξεκινάει μέσα από τον κύκλο συζητήσεων Future Perfect – Η εποχή της αμηχανίας. Γνωστά ονόματα της ελληνικής indie και alternative σκηνής θα φιλοξενήσει το Indie Playground Festival, που διοργανώθηκε πρώτη φορά πέρυσι, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και τη United We Fly, και επιστρέφει φέτος στον βιομηχανικό χώρο Playground 260. Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, συζητήσεις, πάρτι, live στην Πλατεία της Πειραιώς 260, μαζί με pre- και post-show talks ενισχύουν τη φεστιβαλική εμπειρία.
• Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024 και να κλείσετε εγακίρως τα εισιτήριά σας εδώ.
Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:
Ποιες Συναυλίες θα Απολαύσουμε το Καλοκαίρι του 2024;
Φωτογράφος του Μήνα | Μιχαήλ Μοσχολιός
Ξένια Καλογεροπούλου: «Να μην Παραιτείσαι Ποτέ!»