Μέρες τώρα θέλω να γράψω ένα editorial για τον Vladimir Putin. Διαβάζω και συζητώ και –το ομολογώ!– ξεκάθαρες απαντήσεις στους βασικούς μου προβληματισμούς ακόμη δεν έχω. Ας ξεκινήσουμε όμως με αυτά που γνωρίζουμε με σιγουριά, πριν μεταβούμε στα «τυφλά σημεία».

Τα πράγματα δεν πάνε καλά στο ρωσικό μέτωπο στην Ουκρανία. Η επέλαση των ουκρανικών δυνάμεων συνεχίζεται με την ανακατάληψη της πόλης Λιμάν στην επαρχία του Ντονέτσκ – μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που προσαρτήθηκαν παράνομα στη Ρωσική Ομοσπονδία στον απόηχο των δημοψηφισμάτων-παρωδία την περασμένη εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο Κρεμλίνο – τόσο από πλευράς συμβολισμού όσο και στρατηγικής.

Γνωρίζουμε επίσης ότι η περίφημη μερική επιστράτευση στη Ρωσία δεν έχει πάει σύμφωνα με το σχέδιο – κάποιοι τη χαρακτηρίζουν ακόμη και χαοτική. Διαβάζουμε ότι μεγάλος αριθμός Ρώσων ανδρών εξακολουθεί να «δραπετεύει» στην Τουρκία για να ξεφύγει από την ουκρανική περιπέτεια, η οποία από «ειδική επιχείρηση» έχει μετατραπεί σε κάτι που, ακόμα και μέσα από την προπαγάνδα του Κρεμλίνου, μοιάζει να έχει πλέον άμεσες και τρομακτικές συνέπειες και για τους ίδιους.

Ξέρουμε τέλος ότι οι συνθήκες, όπως τις αντιλαμβάνεται ο Vladimir Putin, είναι τέτοιες που ένιωσε την ανάγκη να οργανώσει ένα εξωφρενικό σόου στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας πανηγυρίζοντας την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών, σε μια απόπειρα να ξαναγράψει τη σύγχρονη ιστορία, επιτιθέμενος στη Δύση –την οποία κατηγόρησε ακόμη και για «σατανισμό»– και επαναφέροντας τις πυρηνικές του απειλές. Η εικόνα σίγουρα δεν είναι εκείνη ενός ηγέτη που παραμένει «κυρίαρχος της σκακιέρας».

Οι παραπάνω εξελίξεις γεννούν, φυσικά, μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα. Πόσο επισφαλής είναι η θέση του Putin εντός της Ρωσίας; Σε μια κοινή γνώμη που ελέγχεται από ισχυρούς μηχανισμούς προπαγάνδας είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς ξεκάθαρη εικόνα. Κινδυνεύει ο Vladimir Putin να απομακρυνθεί βιαίως από την εξουσία; Μοιάζει ανήκουστο, και όμως μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση που διάβασα στο περιοδικό Foreign Affairs για τη σοβιετική ιστορία των πραξικοπημάτων στο Κρεμλίνο οδηγεί σε κάποια ενδιαφέροντα ενδεχόμενα σχετικά με το μέλλον του.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Ben Hodges μας προειδοποιεί, γράφοντας στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ότι οι καταστροφικές απώλειες του Κρεμλίνου στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όσο για το τι –ή ποιος– θα μπορούσε να έρθει μετά τον Putin, το Politico δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στους 12 ανθρώπους που είναι «έτοιμοι να καταστρέψουν τη Ρωσία στη συνέχεια», όπως αναφέρει (spoiler alert: η λίστα αυτή δεν θα σας κάνει να νιώσετε πολύ καλύτερα).

Για το τέλος, η Susan B. Glasser στον New Yorker αναρωτιέται: «Τι κι αν ήδη πολεμάμε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη Ρωσία;» ενώ, για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου, αν ο Putin μπλοφάρει σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Δύση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο. Ας κλείσουμε λοιπόν με μια παρουσίαση από το Atlantic όλων τα ζοφερών σεναρίων και την πιθανή αμερικανική αντίδραση σε καθένα από αυτά.

Διαβάστε επίσης στην αθηΝΕΑ:

Διερευνώντας την Εθνική Ουκρανική Ταυτότητα

Infographic: Η Ουκρανία σε Αριθμούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαρτυρία Δύο Γυναικών

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ
Editor-in-Chief & CEO
Editor-in-Chief & CEO

Η Μαριάννα Σκυλακάκη είναι οικονομολόγος, εκδότρια και αρχισυντάκτρια της αθηΝΕΑς, του βραβευμένου ελληνικού διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης που έχει τα μάτια του στραμμένα στο μέλλον. Σπούδασε Oικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Bristol και κατέχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση (MPA in Public Policy & Management) από τo London School of Economics. Ξεκίνησε την καριέρα της στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως αναλυτής στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής της Goldman Sachs για μια τριετία. Επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε την αθηΝΕΑ το 2014 με σκοπό να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό δραστήριων και απαιτητικών ελληνόφωνων αναγνωστών που αναζητούσαν μια ενημέρωση πιο κοντά στα δικά τους ενδιαφέροντα. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο ως πολιτική και οικονομική αναλύτρια και έχει αποκομίσει σημαντική εμπειρία στο συντονισμό συζητήσεων σε συνέδρια και ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εργάζεται παράλληλα ως σύμβουλος σε θέματα οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη εμπειρία σε projects στον κλάδο του τουρισμού, της αγροδιατροφής και του clustering.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τα σημαντικότερα νέα της ημέρας, στο inbox σου κάθε μεσημέρι!

ΕΓΓPΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

+